Hirdetés

2024.02.09. 09:00

A Babits Mihály nyelvhasználati verseny „újjászületése” a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában

„Lobbanj föl, új dal, te mindenható! Szülj engem újra, te csodaszép!” – Ez az idézet volt a mottója az országos Babits Mihály nyelvhasználati versenynek, amelyet 2023. december 2-án rendeztek meg a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában a költő születésének 140. évfordulója alkalmából.

PR cikk

A versenynek, amelyet 1997-ben rendeztek meg először az intézményben, nagy hagyománya van a gimnáziumban, ahova Babits Mihály 1893-tól 1901-ig járt.

Az első verseny László Károly (a gimnázium egykori diákja, Svájcban elhunyt műgyűjtő) támogatásával jött létre, aki 2005-ig minden évben segítette anyagi hozzájárulásával a verseny megvalósulását. Ezt követően egy hosszú szünet következett, majd pályázati támogatások által az iskola magyar nyelv és irodalom munkaközösségének 2022. november 26-án, a költő születésnapján sikerült újraindítani a nyelvhasználati versenyt, amelynek célja a nyelvhasználat fejlesztésén kívül a magyar identitás erősítése az irodalmi művek által.

Babits művészetének szeretete összehozta a fiatalokat és a tanárokat, ugyanis a programra az ország különböző pontjairól (Budapest, Simontornya, Székesfehérvár, Eger, Bonyhád, Pécs) érkeztek a diákok, hogy összemérhessék tudásukat.

A verseny két fordulóból állt: az első fordulóban egy megadott listából választott Babits-verset kellett a versenyzőknek elmondaniuk, a második fordulóban pedig Babits Mihály A gólyakalifa c. regényéhez kapcsolódóan egy szónoki beszéd megírására (30 perc), majd előadására (5 perc) került sor. A versmondás és a szónoki beszéd előadása során is rendkívül színvonalas produkciók hangoztak el, amelyeket egy szakmai zsűri értékelt.

 

A zsűri tagjai:

Vajda Zsuzsanna – a pécsi MárkusZínház művésze, rendező, dramaturg, bábszínész

Dr. Barcsi Tamás – a PTE Állam-és Jogtudományi Kar Jogbölcseleti és Társadalomelméleti Tanszékének vezetője

Dr. Mekis János – a PTE BTK Modern Irodalomtörténeti és Irodalomelméleti Tanszékének egyetemi docense

Kalász Gyula – történész, a Nagy Lajos Gimnázium nyugalmazott igazgatója

Dr. Jakabfy Attila – jogász, a Babits-verseny egykori nyertese  

A zsűri tanácskozása alatt kulturális program várta a résztvevőket, akik iskolabejárás keretén belül megismerhették a gimnázium több évszázados múltját, ezenkívül a délután során múzeumlátogatáson vehettek részt a Cella Septichorában.

A nap végén már mindenki izgatottan várta az verseny értékelését, amely során a következő eredmények születtek:

I. helyezett: Barkó Kincső Emese (Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma, felkészítő tanára: Nagy Katalin)

II. helyezett: Galovics Luca (Ciszterci Szent István Gimnázium, felkészítő tanára: Ferenczy Noémi)

III. helyezett: Nagy Eszter Anna (Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, felkészítő tanára: Unti Judit)

Különdíjasok: Tóth András (Ciszterci Szent István Gimnázium, felkészítő tanára: Farkasné Sárközi Éva), Rózsa Anna (Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma, felkészítő tanára: Nagy Katalin)

 

 

Összességében egy rendkívül derűs hangulatú, tartalmas, élményekben gazdag programon vehettek részt a versenyzők és tanáraik.

A rendezvény megszervezését a Kulturális és Innovációs Minisztérium, NTP-TMV-23 kódszámú pályázati program 1,5 millió forinttal támogatta, valamint a Rákóczi Szövetség és magánszemélyek – Dr. Jakabfy Attila, Göndöcz Péter, Ivánfi Dávid – támogatásával valósult meg.

 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában