Hirdetés

2024.04.27. 08:00

Energiahatékonyságban a jövő - A megüresedett épületek sorra új funkciót kapnak

Kiemelten fontosnak tartja az energiahatékonyság növelését intézményeiben a bezedeki önkormányzat - van, ahol már biomasszával fűtenek gáz helyett, jelentős megtakarításokat elérve, és további fejlesztéseket is terveznek. Az elavult, megüresedett épületek is sorra új funkciót kapnak.

PR cikk

Kiemelt hangsúlyt fektet az energiahatékonyság növelésére a bezedeki önkormányzat. Mint Lovas Norbert, Bezedek polgármestere fogalmazott, a település régi álma vált valóra azzal, hogy a polgármesteri hivatalnak, könyvtárnak és kultúrháznak is helyet adó épületegyüttes energetikai fejlesztésére sor került, a mintegy 37,6 millió forintos TOP támogatásának köszönhetően, amelyhez az önkormányzat 8 millió forint önrésszel járult hozzá. A projekt során a komplexum homlokzati hőszigetelése, a padlás födémszigetelése valósult meg, napelem került az épületre, és egy biomassza kazánházat is létesítettek. – Az önkormányzat saját területein termelt energianyárfákat használják, amit a környező gazdaságokból származó mezőgazdasági melléktermékkel egészítenek ki: a biomasszával ki tudták váltani az épületegyüttesben a gázfűtést. Az elvégzett korszerűsítések eredményeképpen egy év alatt mintegy 2,5 millió forint megtakarítást értek el.

A másik jelentősebb beruházás, a falu központjában évek óta üresen álló, korábban tanári szolgálati lakásnak helyet adó épület felújítása. A Magyar Falu Program részeként egy lakást alakítottak ki az ingatlanban, ahol a lippói iskola – ahová a bezedeki gyerekek is járnak – újonnan ide települő pedagógusai lelhetnek otthonra. Mint Lovas Norbert fogalmazott, az épületben még két hasonló méretű lakás kialakítására lenne lehetőség – igény esetén erre is pályáznak.

A polgármester kiemelte, az önkormányzat a helyi sportolási és szabadidő eltöltési lehetőségek megteremtésére is nagy hangsúlyt fektet: konditermet alakítottak ki, amelyre szintén napelem került, valamint a Szülőföldünk Bezedekért Alapítvánnyal közösen egy többfunkciós, szabadtéri sportolási lehetőséget nyújtó sportparkot hoztak létre önkormányzati telken – modern játszóteret alakítottak ki, bográcsozó helyet, kemencét építettek, focipálya, szabadtéri fitneszpark is helyet kapott, a pihenést 4 darab fából készített filagória szolgálja. A jövőben pedig szeretnék a világítást kiépíteni, a parkot körbekeríteni, és kosárlabda palánkot is telepítenének.

 

A képviselő-testület igyekszik a felmerülő lakossági igényekre reagálni, így történt ez a fiatalság esetében is – hangsúlyozta Lovas Norbert. – Miután Bezedeken korábban nem volt egy olyan helyiség, ahol az ifjúság összejöveteleket, rendezvényeket tarthatott volna, a hiányosság orvoslására az önkormányzat megvásárolta a megüresedett régi italbolt épületét, és azt modernizálták az Ifjúsági Egyesülettel közösen elnyert pályázati támogatás segítségével. A klubhelyiséget, amint a homlokzat külső felújítása is elkészül, a fiatalság rendelkezésére bocsátják.

Az önkormányzat, a településen működő civil szervezetek, valamint a Bezedeki Német Nemzetiségi Önkormányzat közt az együttműködés kiváló – fűzte hozzá a polgármester. – A képviselő-testület tagjai, a hivatal dolgozói mellett a lakosságnak is jár a köszönet, hiszen a közösség nagyban hozzájárul a sokak által dicsért településkép kialakításához – a lakóépületek előtti közterületet mindenki maga tartja rendben, levéve az önkormányzat válláról a terhet – tette hozzá.

A négy közfoglalkoztatott is sokat dolgozik a falu szépítésén, de 5 hektárnyi zöldterületet kell karban tartaniuk, ami komoly kihívás. Büszkeséggel tölt el, hogy tavasszal a csapadékos időjárást követően a bezedeki lakosok önként jelentkeztek fűnyírásra, és tettük közösen rendbe a falut – példaértékű volt az összefogás – fejezte ki háláját Lovas Norbert. – Az elmúlt 3 évben 5,5 millió forint értékben virágosítottuk és fásítottuk a települést, melyet helyben érdekelt cégek 2,5 millió forinttal támogattak – zárta gondolatait a polgármester.

 

 

Tovább fejlődnének

Az önkormányzat fejlesztési elképzelései között szerepel egy újabb biomasssza fűtőerőmű megvalósítása – a konditerem, ifjúsági ház, és nemzetiségi önkormányzat épületének fűtését szeretnék költséghatékonyabbá tenni.

Terv továbbá egy tájház kialakítása – a célnak megfelelő ház rendelkezésre áll, de szükség a felújítása. A tájházban a bezedeki házaknál található régi használati tárgyakat, mezőgazdasági eszközöket gyűjtenék össze és mutatnák be, így megőrizve azokat a jövő nemzedék számára.

Mindezek mellett a temetőben a 14 stáció kiépítése is szerepel a tervek között, a Trianoni Emlékmű alapkövét pedig már letették, ami később megemlékezések helyszínéül szolgálhat.
Az úthálózat fejlesztését is szeretnék elérni, folyamatosan figyelik a pályázati lehetőségeket, és bíznak abban, hogy a hamarosan elkészülő autópálya betelepülőket is hoz majd a faluba, megállítva a lakosságszám fogyását.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában