Hirdetés

2024.05.25. 08:00

Újult a fürdőváros több pontja - Harkányban a megújult Arborétum mellett új csúszdákat is lehet használni

Harkányban előző héten zárult le egy nagyobb projekt, megújult formában és funkciókkal várja a lakosokat az Arborétum. Ám ezzel a folyamatos megújulás nem áll le, a mostani hétvégén egy új csúszdaparkot vehetnek igénybe a fürdőzők.

PR cikk

Funkciót kapott a terület

Az önkormányzata a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretében nyert támogatásból fejlesztette az Arborétum területét, ami igazi rekreációs központtá vált mára. Az erdősített fagyűjteményből napsütéses parkká alakítás nem egyik pillanatról a másikra megy. A zárt fás társulásból először a veszélyes elhalt fákat és sérült törzseket távolították el, majd a törzsszám beállítása következett, melynél fontos szempont a talaj közelében díszítő virágok és cserjék megfelelő fényhez jutása. Ezek miatt a terület végleges formáját csak évekkel később nyeri el, ám a változások listája így is terjedelmes és érzékelhető.

Turisztikailag vonzóbb arborétum kialakítása érdekében kialakítottak több, a terület park jellegét erősítő helyet. Ilyen az „Édesanyák kertje”, egy rózsagyűjtemény, a fák között edzeni vágyók számára rekortán futópálya, és a gyermekek szórakozását biztosító korszerű játszótér, illetve Turós László emlékére egy kopjafa.

Nagy öröm számomra, hogy a mai napon itt köszönthetem Önöket. Régi nagy álmunk vált valóra, mert ez a terület gyakorlatilag funkció nélkül állt a város közepén.

Baksai Endre Tamás, Harkány polgármestere üdvözölte az új formát kapó zöld területet, mely az újulás mellett a hagyományaink megőrzését is szem előtt tartja. Fontos számára, hogy a jelen gyermekeinek és családoknak egy minőségi kikapcsolódási lehetőséget biztosítson a park, valamint időtálló zöld terület maradjon Harkány jövő nemzedékeinek.

 

Az elődök előtti tisztelgésről beszélt Marosi-Melles András, aki köszönetnyilvánításként Turós László, egykori erdőmérnök életútját mesélte el az összegyűlt érdeklődőknek. A vajszlói erdőmérnök volt az, aki a hatvanas években a fákat telepített az Arborétumba. Ezt az álmát még a diplomamunkájaként tervezte meg a harkányi területen. A megvalósításával közösséget akart létrehozni a harkányi lakosság és a természeti adottságok között, szerinte a többszörösen hátrányos helyzetű Ormánság felvirágoztatásához szükséges az, hogy a terület lakosai elfogadják azt, a természeti életközösség részei a falvakban élő emberek is.

Megújult csúszdák várják a fürdőzőket

Helyére került az épülő csúszdatorony legfelső szerkezeti eleme, így elkészült az építmény legmagasabb pontja. Az építő és az építtető ez alkalomból bokrétaünnepséget rendezett. Május 25-én gyereknapon próbálhatják ki a strand vendégei a legújabb attrakciót. Az új, ötpályás csúszdaparkot május 25. és június 21. között a strand nyitvatartási idejében használhatnak majd a vendégek. A csúszda legmagasabb pontja 18 méter magas, gyönyörű kilátás mellett a csúszni vágyóknak igazi élményt fog nyújtani.

Fotó: Löffler Péter

A kültéri gyerekmedencék az előszezonban kizárólag a gyermeknapi hétvégén, azaz május 25-én és 26-án fognak nyitva tartani 10 és 18 óra között. De a kicsiket az előszezonban sem hagyják medence nélkül: a két évvel ezelőtt átadott kültéri gyerekbirodalomban tudják majd élvezni a strandi játékokat és a vizes örömöket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában