Hirdetés

2021.11.22. 00:00

A családias légkör és a szakértelem miatt választják a plazmaadók a pécsi Vascular Plazma központot

A pécsi központ öt éve nyílt meg a plazmadonorok előtt.

Forrás: teddmegmost.hu

Fotó: SZECSI ISTVAN

Vérplazmát nem lehet mesterséges úton előállítani, miközben csak Magyarországon több mint 4000 embernek van szüksége életmentő vérplazma-alapú gyógyszerekre. Pécsett a Vascular Plazma központ immár öt éve járul hozzá a rászoruló betegek vérplazmából készülő gyógyszerekkel való ellátásához. A donorok elsősorban a kollégákkal ápolt bensőséges viszony, a családias hangulat és a szolgáltatás színvonala miatt térnek vissza időről időre plazmát adni.

Miért is olyan fontos a vérplazmaadás?

A vérplazmából életmentő, mással nem helyettesíthető gyógyszereket készítenek, többek között hemofíliás, azaz vérzékeny betegek, veleszületett immunhiánnyal élők, csontvelő- és szervátültetettek, súlyos égési sérültek, máj- és vesebetegek, valamint hepatitisz B-ben szenvedők számára. Emellett plazma szükséges például a műtéteknél használt fibrin ragasztó és a tetanusz elleni vakcina előállításához is. Magyarországon a vérzékeny betegek éves plazmaadagjához több mint félmillió, az immunvédekezési zavarral küszködő betegek éves gyógyszerellátottságához pedig 40 ezer donáció szükséges.

 

A levett vérplazmák ellenőrzése
Fotó: teddmegmost.hu

 

A plazmaadás folyamata – biztonságos, egyszerű és gyors

A plazmaadás egyszerű és biztonságos, a véradáshoz hasonló eljárás, mely során a vér egyik alkotóelemét, a vérplazmát távolítják el. A vérplazma szalmasárga folyadék – körülbelül a vér 55%-a – főként vizet, valamint ásványi anyagokat és fehérjét tartalmaz. Plazmaadáskor csak a vérplazma levételére kerül sor, a vörös- és a fehérvérsejteket, a vérlemezkéket egy zárt rendszeren keresztül visszaáramoltatják a donor szervezetébe. Plazmát adni 365 nap alatt 45 alkalommal lehet. Az egészséges szervezet a plazmából kivont fehérjéket gyorsan képes reprodukálni, de legalább 72 órának kell eltelnie két plazmaadás között.

 

Vérplazma donáció
Fotó: teddmegmost.hu

Fő a biztonság

A 2016-ban megnyílt, modern gépekkel felszerelt pécsi plazmaközpont vezetője Tantos Szabina elmondta: „A donorok elsősorban a kollégákkal ápolt bensőséges viszony, a családias hangulat és a szolgáltatás színvonala miatt maradnak lojálisak a központhoz, és térnek vissza időről időre plazmát adni. Vannak olyan donorok, akik a nyitás óta rendszeresen járnak, ami akár 200-nál is több donációt jelenthet” – mondta el a központvezető.

A pécsi központban dolgozó kollégákról elmondható, hogy az egyik leghűségesebb csapat, közülük sokan a kezdetektől, a 2016-os nyitás óta egy csapatként dolgoznak ott, ami manapság nagy érték, a munkavégzés színvonalát és hatékonyságát is növeli az összeszokott társaság. „Mindent megteszünk a donorok biztonságáért: alapos orvosi vizsgálaton esnek át a nálunk jelentkező donorjelöltek – ez vérvételből és fizikális vizsgálatból áll, kiegészítve egy részletes egészségügyi felmérő kérdőívvel -, és csak a megfelelő eredmények mellett lehetséges a plazmaadás.” – tette hozzá Tantos Szabina.

A vállalat 2020-ban, közel 2000 plazmaadó körében végzett átfogó felmérése szerint a donorok a hazai piacon a Vascular Plazma központot találták a legbarátságosabb plazmaközpontnak a kiszolgálás színvonala, a személyzet hozzáállása és szakértelme, és a várakozási idő rövidsége alapján.

 

Kiből lehet donor?

Tantos Szabina elmondta: „Egészséges, 18 és 60 év közötti, a testsúlyt illetően 50 és 150 kg közötti felnőttek adhatnak plazmát. Igyekszünk minél szélesebb körben megismertetni az emberekkel a plazmaadás lehetőségét, hogy milyen előnyökkel jár, és hogy milyen segítséget jelent a rászoruló betegek számára. Itt a központban nagy szeretettel, professzionális csapattal és világszínvonalú eszközökkel várunk mindenkit, aki ki szeretné próbálni magát, mint plazmaadó.”

 

A donor fizikai paramétereinek beállítása a plazmaferezis gépen
Fotó: teddmegmost.hu

A rendszeres donorok gyakran és szívesen segítenek másokon

Kósik Diána a pécsi Vascular Plazma egyik leghűségesebb donorja: először 2017-ben, azóta pedig már 110-szer adott plazmát. A plazmadonációról az interneten hallott először és a lehetőséget rögtön meg is említette autoimmun betegségben szenvedő édesanyjának. Az édesanya betegségére szedett gyógyszerek vérplazmából készülnek, így Diánának kézenfekvő volt, hogy jelentkezzen vérplazmadonornak, hiszen úgy érezte, hogy ha közvetetten is, de édesanyját is támogatja ezzel. „Eleinte nagyon féltem a tűtől, de a központ személyzete nagy segítségemre volt abban, hogy már az első alkalommal is komfortosan és biztonságban érezzem magam. Nagyon jól esett, hogy már a második plazmaadás alkalmával a keresztnevemen szólítottak anélkül, hogy az iratokba belenéztek volna. Egyszóval a személyzet kedves és barátságos, nagyon pozitív hozzáállással, amit erősítenek a falon lévő plakátok feliratai, a motivációs mondatok is.”

Diána nagyon szeret segíteni másokon, sokat önkénteskedik, a plazmaadást is egy ilyen jellegű tevékenységként látja. A központ egyik munkatársa, aki korábban gyerekklinikán dolgozott, mesélt neki arról, hogy az égési sérüléseket szenvedett kisgyerekek gyógyszerét is vérplazmából állítják elő. Ez még jobban megerősítette Diánát abban, hogy rendszeres plazmaadó legyen.

 

Ha szeretne plazmát adni, kérjük, egyeztessen időpontot a https://teddmegmost.hu/#idopontfoglalas oldalon!

 

A legfontosabb a higiénia – a donor biztonsága
Fotó: teddmegmost.hu

 

A vállalatról:

A Vascular Plazma és a Sanaplasma jelenleg 10 plazmaközpontot működtet Magyarországon. 2016-os megalapításuk óta fontos hazai szereplőkké váltak az életmentő vérplazma-terápiákban alkalmazott, kiváló minőségű plazma gyűjtésében. A Vascular Plazma és a Sanaplasma a BioLife márkához tartozik, amely iparági vezető szerepet tölt be kiváló minőségű plazma gyűjtésében, amelyet életmentő vérplazma-terápiákban használnak fel. Web: www.teddmegmost.hu

A BioLife több mint 200 korszerű plazma-gyűjtő központtal rendelkezik az Egyesült Államokban és Európában, amelyek magas színvonalú szolgáltatást és a legmagasabb szintű biztonságot nyújtják a donorok, valamint az életmentő plazma-terápiában részesülő betegek számára. A BioLife a Japánban bejegyzett székhelyű Takeda vállalat része, amely egy globális, értékalapú, K + F-fókuszú, biotechnológiai-gyógyszeripari vállalat, amely más, speciális gyógyszerek mellett plazma eredetű terápiákat gyárt és szállít. A Takeda, több mint 75 év tapasztalattal rendelkezik az emberi vérplazma alapú terápiák területén. A vállalatcsoport jelenleg 22 plazma alapú készítményt jegyez, melyeket elsősorban a vérzékenység, továbbá az immunhiányos állapotok kezelése során alkalmaznak. Web: www.biolifeplasma.com www.takeda.com

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában