szponzorált tartalom

2018.08.10. 10:00

A megújuló óvodába várják a gyerekeket

Még most is látszanak a nyomai az egy évvel ezelőtti hatalmas vihar pusztításának. Jó hír, hogy a benyújtott vis-maior pályázat támogatásban részesült. Kapitány Zoltánné polgármester asszony elmondta, több pályázatuk is eredményesen szerepelt, így most bőven akad tennivalójuk.

– Idén tavasszal bírálták el a tavaly július végi vihar okozta károk rendbetételére beadott vis maior pályázatunkat, mellyel ötmillió forint önerő biztosításának kötelezettsége mellett 51 millió forint összegű támogatást nyertünk. Ebből az összegből támfalat építünk, az utak és a vízelvezető árkok javítását, valamint az önkormányzati tulajdonú épületekben keletkezett sérüléseket tudjuk helyreállítani. A támogatás része a védekezési költségek utólagos megtérülése is.

– Az óvoda felújításán is dolgoznak?

– Az elmúlt évben 30 millió forint összegű támogatást nyertünk az óvodák felújítására kiírt belügyminisztériumi pályázaton. Ezt az önkormányzat kiegészítette 12 millióval, mert csak így tudjuk elvégezni az épület teljes felújítását, amely mára halaszthatatlanná vált. A munkák keretében elvégzik a szakemberek az elektromos hálózat, a víz-és csatornavezetékek cseréjét, a fűtéskorszerűsítést, új padlóburkolatot alakítanak ki, újracsempézik a vizesblokkokat. A tervek szerint a nyári szünetet követően már a megújult épületben kezdhetik meg a gyerekek a következő nevelési évet.

– Sikerül-e kialakítani a bölcsődét?

– A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében az óvoda bővítésére már kétszer adtunk be pályázatot, így tudtuk volna biztosítani a helyet a bölcsődés csoport számára, azonban egyelőre nem érkezett válasz az elbírálással kapcsolatban. A felújított épületben sajnos nincs hely a kicsik számára. A törvényi szabályozás alapján megszűnik az egységes óvoda-bölcsőde intézménye, így szeptember 1-től nem tud az önkormányzat bölcsődei ellátást biztosítani a községben. Ez sajnos visszalépést jelent a korábbi szolgáltatáshoz viszonyítva, ugyanis az egységes intézményben már két éves kortól fogadtuk a gyerekeket az engedélyezett létszám erejéig.

– Az iskola épületében milyen munkák zajlanak?

– Az iskolában a tankerület beruházásában zajlanak a munkák, többek között megújul az informatika szaktanterem, felújítják a tetőn a bádogozást, illetve a bejárati kapukat.

– Milyen fejlesztések történtek a temetőben?

– A korábban elfogadott rendezési tervnek megfelelően 1300 m² új, kőzúzalékos utat alakítottuk ki a temetőben, amit jövőre szeretnénk térkőburkolattal ellátni. Az új vízvezeték-hálózatot is kiépítettük, valamint három új vízvételi hely kialakítása is megtörténik. A régi keresztekből egy emlékparkot alakítunk ki, és új urnasírhelyek is készülnek. Az idei munkákat önerőből végeztük el négymillió forint értékben.

– Milyen további pályázataik vannak?

– A művelődési ház és az idősek napközi otthona energetikai korszerűsítésére TOP pályázatot nyújtottunk be, melyen 76 millió forint támogatást nyertünk. Ebből az összegből elvégezzük az épületek szigetelését, a nyílászárók cseréjét, a fűtéskorszerűsítést. Most a támogatói szerződés előkészítése zajlik. Most állítunk össze egy másik pályázatot, melyben többek között az óvoda épületére napelemet szeretnénk telepíteni, és az iskola épületét kívánjuk energetikai szempontból korszerűsíteni: szigetelés, nyílászárók cseréje, fűtéskorszerűsítés, napelem.

A Leader-programban is pályáztunk: az Alkotmány utcai volt húsboltban szeretnénk kialakítani közösségi klubot. Erre ötmillió forintot nyerhetünk, melyhez 15% önerőt kell biztosítanunk. Ezen kívül rendezvénytámogatására is pályáztunk a Leaderben, a Kakaspörkölt-főző Fesztivál megrendezéséhez 500.000 forint támogatást nyerhetünk. Minden pályázatra igyekszünk benevezni, kihasználni a lehetőséget a település további fejlesztése érdekében.

XV. Kakaspörkölt-főző Fesztivál

Augusztus 25-én, szombaton, már 15. alkalommal rendezik meg a Kakaspörkölt-főző Fesztivált, amely egyben a falunap is. Délelőtt a főzőversenyé a főszerep, melyre augusztus 15-ig várják a csapatok, baráti társaságok nevezését a polgármesteri hivatalban. Délután különböző programok szórakoztatják a résztvevőket. Sztárvendégek: 16 órakor a Desperado, 19:15-kor a Tesók lépnek fel. Az éjfélig tartó bálban pedig a Randy zenél. A rendezvény látogatása ingyenes.

A település vezetői

A 920 fős Berkesd polgármestere: Kapitány Zoltánné. Alpolgármester: Krausz Györgyné. A képviselő-testület további tagjai: Hang Tiborné, Nagy Tünde, Pappné Herman Ilona. A Berkesdi Német Önkormányzat elnöke Pappné Herman Ilona. A Berkesdi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke: Kiss Jánosné. A Bogádi Közös Önkormányzati Hivatal Berkesdi Kirendeltségének vezetője: Hendzselné Papp Ilona aljegyző. Háziorvos: dr. Hiti Zalán. Védőnő: Heisz Rita. Plébános: Gál Péter. Az iskola igazgatója: Nagy Tünde. Az óvoda vezetője: Gradvohl Jánosné. Az Idősek napközi otthonának vezetője: Molnár Gabriella. Az önkormányzat címe: 7664 Berkesd, Alkotmány utca 40. Telefon: 72/458-101.

 

Címkék#pr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában