pr-cikk

2020.11.02. 00:00

A Széchenyi hitelről röviden

Young businessman in formalwear typing on laptop

A Széchenyi hitel egy olyan támogatási rendszer, amelynek segítségével a vállalkozások kedvezményes, államilag támogatott kölcsönhöz juthatnak. A fő célja az, hogy a hazai cégek fejlődését támogassa. A Széchenyi hitelprogram több elemből áll, amik az indulás óta többször is megváltoztak. Jelenleg a Széchenyi munkahelymegtartó hitel, a Széchenyi kártya folyószámlahitel plusz, a Széchenyi likviditási hitel és a Széchenyi beruházási hitel plusz érhető el.

A Széchenyi munkahelymegtartó hitel elsősorban a munkabér megelőlegezésére, illetve a személyi jellegű ráfordításokra használható. Az igénylés feltétele, hogy a vállalkozásnak nem lehet lejárt köztartozása és hiteltartozása, ezenkívül vállalnia kell, hogy a munkavállalók 90 százalékát megtartja. A futamidő 2 év, a törlesztés kilenc hónap után kezdődik, az ügyleti kamat 2,5%, a kamattámogatás 2,4%, a nettó ügyleti kamat 0,1%, a kezelési költséget pedig fedezi az állami támogatás. A szerződéskötési díj egyszeri 0,5%, ami legfeljebb 1 millió forint lehet.

A Széchenyi likviditási hitel forgóeszközök beszerzésére, szállításra, gépek karbantartására, raktározásra, továbbképzésekre, marketingre és könyvvizsgálatra fordítható. A hitel kerete legfeljebb 250 millió forint, de nem haladhatja meg a vállalkozás előző évi bérköltségének kétszeresét, vagy az éves árbevétel 25%-át, illetve a kettő közül azt, amelyik magasabb. A futamidő 3 év, a vállalkozásnak nem lehet lejárt köztartozása és hiteltartozása, a nettó ügyleti kamat 0,2%, kezelési költség pedig nincs.

A Széchenyi folyószámlahitel plusz a cégek napi működésének költségeire használható fel. A futamidő 2 év, a hitelösszeget egy összegben, a szerződés lejáratakor kell visszafizetni, a nettó ügyleti kamat 0,1%, a nettó kezességi díj 0,5%, a bírálati díj 30.000 és 280.000 forint közötti lehet, a kezelési költséget pedig az állam fizeti.

A Széchenyi beruházási hitel plusz beruházásokra használható, valamint a hitelcélhoz kapcsolódó forgóeszközök is finanszírozhatóak belőle. 500.000 és 1 milliárd forint között igényelhető, a futamidő legfeljebb 10 év, a türelmi idő maximum 24 hónap a törlesztés kezdetéig, a nettó ügyleti kamat évi 0,5%, a szerződéskötés díja egyszeri 1,5%, de legfeljebb 1,5 millió forint, a folyósítási jutalék 15.000 forint, a kezelési költséget pedig az állam fizeti.

Nagy vonalakban ennyit érdemes tudni a Széchenyi hitelekről, de már ebből is levonható a következtetés, hogy a jelenlegi helyzetben hatalmas segítséget nyújtanak a vállalkozásoknak. Az expresszkolcson.hu oldalon minden fontos információ megtalálható, ami a Széchenyi hitelek igényléséhez szükséges!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában