szponzorált tartalom

2019.10.08. 10:00

A templom mellett megújult a település vízelvezetése is

Hosszúhetény a falusi turizmus egyik kedvelt célpontja, hiszen a Zengő és a Hármashegy lábánál festői környezet várja az idelátogatókat. A település turizmusának ígéretes fejlődésének oka az üdülési lehetőségek, és az érdekes programokon túl a falu folyamatos, rendületlen fejlesztése.

A falu szépsége, festői környezete, jó levegője, szívélyes lakói és a kitűnő helyi bor sok vendéget csábít évről évre. A gyönyörű hetényi népviseletet pedig többek között a hetényi szüret alkalmával csodálhatjuk meg. Azonban nem csak ezekről, hanem a folyamatos fejlődéséről is híres a település. Hiszen az évek alatt nem egy nagyobb kaliberű projekt ment végbe a Hosszúhetényben, a lakosság kényelmének és biztonságának biztosítása érdekében.

A település népességének folyamatos gyarapodása, valamint az egyre több turista miatt a meglévő szennyvíztisztító telep jelentősen túlterheltté vált az évek alatt. Ezért idén közel 630 millió forintos Európai Uniós támogatás segítségével egy teljesen új és korszerű telepet kapnak majd a lakók. A jelenlegi szennyvíztisztítót, bár kiépülése idején a kapacitását jelentősen túltervezték, mégis kinőtte a település, de egy korszerűsítésre is megértek a műtárgyak.

Ugyancsak pályázati forrás bevonásával közel 60 millió forintból csökkentették a vízkár veszélyeztetettséget. Dr. Csörnyei László, Hosszúhetény polgármestere elmondta, hogy a Hegyelő utcát és környezetét érő több csapadékvízkár esemény végső soron a település központjának rendszerét terheli. Ezért az Önkormányzat az elmúlt években saját erőforrásainak felhasználásával is igen nagy erőfeszítéseket tett ezen károk kialakulásának megelőzésére, valamint a keletkezett károk enyhítésére.

Az elnyert támogatással a Hegyelő utca térségében lehullott csapadékvizek okozta vízkár-veszélyeztetettség jelentősen csökkent a víz­elvezetési rendszer kiépítésével, hiszen a vizet a környező szántóföldekre vezeti ki a település központja helyett. Továbbá a projekt keretében lakossági szemléletformáló tevékenységekre is sor került, amelyek célja a vizekkel történő felelősségteljes gazdálkodási szemlélet elterjesztése volt.

Emellett a településen elkezdték felújítani a katolikus templomot, amelynek vakolása, festése, kerítése mellett a támfal megerősítése is megtörtént. Jelenleg már csak a templomépület belsejének korszerűsítése és annak felújítása van vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában