szponzorált tartalom

2018.02.14. 10:00

Az állandó fejlesztésekben hisz a helyi önkormányzat

A nyertes pályázatok összértéke Szentlászlón elérte idén a 640 millió forintot. Jelenleg is több fejlesztés van folyamatban a kormányzat hathatós segítsége által.

Teljesen megújul a polgármesteri hivatal épülete augusztus végéig, a munkálatok már most látványosak. Településkép, közösségi tér fejlesztése, településeket meghatározó épületek külső rekonstrukciója, több funkciós közösségi tér létrehozása, fejlesztése, energetikai fejlesztés címen nyert 42 millió forintot az önkormányzat a felújításra, melyhez 5 millió forintot tett hozzá. A beruházás már tavaly decemberben elkezdődött, és a tervek szerint idén augusztus végéig készül el.

Nem veszik el a hőenergia

– A hivatalt utoljára mintegy harminc éve újították fel, így a tetőszerkezet már beázott, és az egész épület elavult állapotban volt – mondta Hideg István polgármester. – Most a pályázat fő részeiként megvalósul a fűtés korszerűsítése napkollektorral vegyítve, a nyílászárók cseréje, az épület hőszigetelése falak és födém szinten, illetve mozgáskorlátozotti parkoló és bejáró építése.

A korábbi fűtésrendszer már csak 60 százalékos hatásfokkal dolgozott, az új esetén viszont minimum 90 százalékkal számolhat az önkormányzat.

– Az új hőszigeteléssel nem veszik el a megtermelt hőenergia, ezáltal jóval gazdaságosabban tudunk dolgozni, ami körülbelül 15 százalékos energiamegtakarítást jelent – tette hozzá a polgármester. – Jelenleg a főbejárat mellett sem elöl, sem hátul nincs mozgáskorlátozotti bejáró, most ezt orvosoljuk egy rámpa építésével, illetve a hivatal két részéhez való átjárást fedett részen oldjuk meg.

Teljesen megújul az óvoda

A helyi óvoda és konyha korszerűsítését még 2015-ben kezdte el az önkormányzat, ennek egy része le is zárult. A folytatásra most nyertek újabb pályázatot, melynek értéke összesen 31,5 millió forint.

– A mostani beruházás a nyílászárók cseréjét, negyven éve felújításra váró terasz korszerűsítését, a burkolatok és a foglalkoztatószobák felújítását, valamint statikai megerősítést tartalmaz – tájékoztatott Pasztorek Józsefné óvodavezető. – Emellett lehetőségünk lesz tárgyi beszerzésre, eszközök cseréjére.

A munkálatokat a szakemberek a nyári időszakban kezdik és szeptemberig fejezik be.

Hosszú távú megoldást ad

Egyedi szennyvíztisztító berendezések telepítése Szentlászló település címen nyert bruttó pályázatot az önkormányzat. Ennek a fejlesztésnek az összértéke bruttó 200 millió forint, amiből ugyancsak jelentős összegű, 150 millió forintos az állami támogatás.

– Nagy szükség volt már a szennyvízhelyzet hosszú távú megoldására, de korábban nem találtunk erre vonatkozó pályázatot – mondta Hideg István polgármester. – Végeztünk egy igényfelmérést, közmeghallgatást tartottunk és ennek alapján, a 131 jelentkezőre építettük a pályázatot.

A beruházás befejezési határideje november 30-a, jelenleg egy újratervezési folyamat zajlik a jelentkezők cserélődése miatt.

Erőgép segíti a munkákat

Az önkormányzat fontos célja a külterületi földutak fejlesztése és az ehhez kapcsolódó géppark bővítése. A 2017. októberében indult pályázat összértéke 92, 8 millió forint, melyből a támogatás 83 milliót tesz ki. Egy erőgép beszerzésével az önkormányzat meg tudja oldani téli időszakban saját erőből az utak tisztítását, nyáron pedig elejét veszi a csapadékvíz elvezetésénél problémát jelentő iszaposodásnak, miközben az árkok tisztítása és az utak rendezése is megtörténik.

– Ez a gép egy főnyeremény – mondta a polgármester. – A fentieken túl a település zártkerti területén segít megoldani a közlekedést, és ezáltal csökken a gazos és parlagfüves telkek aránya, ami elősegíti a további hasznosítást.

Hozzátette: a mintegy 28000 méter hosszú földút rendbetétele mind az önkormányzatnak, mind a gazdálkodóknak fontos.

Saját erőből fejlesztenek

Január végéig újabb két pályázatot ad be az önkormányzat. A zártkerti besorolású, mezőgazdasági hasznosítást segítő fejlesztések támogatására 10 millió forintos igénnyel jelentkeznek, míg március végéig nyújtják be a mezőgazdasági gépbeszerzési pályázatot 3 millió forint értékben.

Közben nem állnak meg a saját erőből végzett beruházások. A korábban problémát okozó, hiányos raktározási lehetőségeket most egy 170 négyzetméteres épület felhúzásával oldják meg.

Folyamatban lévő pályázatok

TAO sportpályázat

A pálya gondozásához szükséges gépi és eszközbeszerzésre nyertek összesen 1,4 millió forintot.

MOL zöldpályázat

A környezet megkímélése, a szén-dioxid megkötése céljából 800 ezer forintos támogatást kaptak.

Egyre színesebb a falusi programok palettája

A kulturális központ átadásával még inkább felélénkült a kulturális élet a településen. Egyre több a kínált szolgáltatás és foglalkozás, melyek a lakosság körében is egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert. Mindehhez adottak a személyi és szakmai feltételek is.

– Nagyon szeretik a helybeliek a baba-mama klubot, heti rendszerességgel vesznek részt a tornán, amit most februártól jógával egészítünk ki – tájékoztatott Bóta Beatrix kulturális szervező. – A könyvtár folyamatosan az olvasók rendelkezésére áll, tartunk internet használati és csuhétanfolyamot, de népszerű a könyvtármozi is.

A pályázatokból elnyert támogatások és az önkormányzat hathatós segítségével folyamatosan tartalmas programokat tudnak biztosítani a lakosságnak.

– Egy közel 17 millió forintos program segítségével tudunk kézműves műhelyt létrehozni és működtetni, illetve települési ünnepkörhöz és egyéb nevezetes napokhoz tartozó közösségi rendezvényeket szervezni – tette hozzá a szakember. – Támogatást kaptunk a gyerekek, fiatalok számára nyitott kreatív foglalkozások lebonyolítására, tutyi és csuhé tanfolyamra, valamint a korábban átadott ifjúsági klub berendezésére.

Hozzátette: a szomszédos Mozsgó önkormányzatával közösen vesznek részt egy komplex közösségfejlesztési programban, és minisztériumi támogatással terveznek egy új hagyományteremtő rendezvényt is. A Malom-halom fesztivállal elfogadó, toleráns, segítő közösséget szeretnének kovácsolni, ahol az évek óta a településen élő holland lakosságot is bekapcsolják a falu vérkeringésébe.

Csuhét fonnak

A településen élő németek és az ide telepített felvidéki magyarok hagyományaiból adódóan új hagyományok is teremtődtek. A Csuhémúzeumhoz kapcsolódó Kukoricás nap, a Tájházhoz kapcsolódó Német Nemzetiségi Nap, Tájházak napja. Csuhézás újjáélesztése jelenleg folyamatban van. Elindult a csuhétanfolyam, ahol a 88 éves Matild néni tanítja meg a résztvevőknek a csuhézás technikáját, fortélyait használati és dísztárgyak készítésén keresztül.

Kiemelten odafigyelnek a tehetséges tanulókra

Hamarosan kezdődik az újabb felújítás a Dél-Zselic Középiskola Szentlászlói Általános Iskolában. A következő években összesen 178 millió forint áll rendelkezésre munkálatok befejezésére. A teljes körű felújítás első lépcsőjét ugyanis már 2010-ben elkezdték a szakemberek. Akkor 144 millió forintból épült új aula és informatikai terem, részlegesen megtörtént a nyílászárók cseréje, valamint a tornatermi öltözők felújítása.

– A most futó pályázat segítségével elvégezzük a tetőcserét, a tantermek felújítását, az elmaradt nyílászárók cseréjét, valamint az öltözők teljes körű rekonstrukcióját – mondta Golob István iskolaigazgató. – Emellett többéves problémát oldunk meg, és kerítést építünk az intézmény körül.

Hozzátette: az iskola jó tárgyi feltételekkel rendelkezik, melyhez a megújult aula, informatika terem, könyvtár, tornaterem és sportpályák is hozzátartoznak.

– A tehetséges tanulóinknak különböző szakköröket és sokféle sportolási lehetőséget kínálunk – emelte ki az igazgató. – A tanév folyamán minden járási versenyen részt veszünk, de megyei és országos megmérettetésekre is eljutunk. Külön öröm, hogy a Magyar Diák Szövetség a tavalyi tanévben az Egészségfejlesztő testmozgás és egészséges életmód országos harmadik helyével jutalmazta iskolánkat.

Az intézmény német nemzetiségi nyelvet oktató kisiskola 103 tanulóval és 8 évfolyammal. Nagy hangsúlyt fektetnek a szociális háttérből adódó, hátrányos helyzetű gyermekek hátrányainak kompenzálására. Segítik a képességhiányos, beilleszkedési, tanulási, magatartási zavaros vagy sajátos nevelési igényű tanulókat.

 

Címkék#pr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában