Hirdetés

2021.10.22. 09:47

Az idén elindíthatták a falugondnoki szolgálatot Gyódon

Néhány héttel ezelőtt közmeghallgatáson számolt be Schmidt Ferenc, Gyód polgármestere a lakóknak a folyamatban lévő fejlesztésekről, az elnyert pályázatokról és a megvalósult beruházásokról. Eredményes, hatékony időszakot tudhatnak maguk mögött.

Zs.K.

Az elmúlt években Gyód többször is nyert támogatást útfelújításra, melynek köszönhetően az önkormányzati utak 95 százaléka megújult. Jelenleg a templom, óvoda és iskola épületegyüttese előtt dolgoznak a szakemberek a térkövezésen. Erre az önkormányzat a Magyar Falu Programban nyert támogatást csakúgy, mint a falubusz beszerzésére, ezzel együtt pedig a falugondnoki szolgálat elindítására, illetve a sportpályánál lévő játszótér felújítására. Ez utóbbiakat a falunap keretében adták át.

Schmidt Ferenc, Gyód polgármestere elmondta, az elmúlt években valóban eredményes volt a pályázati munka, hiszen a fentieken kívül diákmunkás foglalkoztatására, halotthűtő vásárlására, közterületek karbantartásához szükséges gépek beszerzésére is sikerült támogatást nyerniük. A falu elején lévő parkban is található játszótéri elemek bővítésére, valamint az óvoda fűtéskorszerűsítésére és az udvar egy részének térkövezésére is lehetőség nyílt a pályázati támogatásoknak köszönhetően. A községvezető elmondta, az óvoda fűtéskorszerűsítését nagyon fontosnak tartották, hiszen a korábbi nyílt égésterű kazánt most zárt égésterűre, tehát biztonságosabbra cserélhették.

Egyelőre nem nyert támogatást, tehát tartaléklistára került a hivatal épületének utólagos szigetelésére, nyílászárók cseréjére beadott pályázatuk. Az önkormányzat ugyanakkor a rezsiköltségek csökkentése érdekében az épület északi oldalát önerőből már leszigetelte. Szintén saját költségen fejlesztik fokozatosan a közvilágítási rendszert a zártkerti részen.

Egy második testvértelepülési kapcsolat is alakul

Schmidt Ferenc a fejlesztési tervekről is beszélt: olyan beruházásokat terveznek, melyek megvalósítása pályázati forrásokból finanszírozható. A temető kerítésének befejezése, az óvoda napelemmel történő felszerelése, az út menti keresztek rendbetétele, a parkosítás mind elérhető célként fogalmazódott meg. Ezen kívül a testvértelepülési kapcsolatok további fenntartását is fontosnak tartják. Gyód községnek jelenleg az Arad melletti Gyorok községgel van hivatalos testvérkapcsolata, az idei falunapra viszont szintén Romániából, Gyimesközéplok községből is érkezett küldöttség, velük szintén alakulóban van az együttműködés.

Támogatják a lakosságot

Az önkormányzat számos módon támogatja a lakókat, fűtéstámogatást adnak ingatlanonként 30 ezer forint értékben. Emellett óvodai, iskolakezdési támogatást kaptak a szülők, igényelhető a Bursa Hungarica ösztöndíj, van újszülött-támogatás és lakásfenntartási, illetve temetési segély. Az ünnepek előtt pedig a 14 év alattiak és a 60 év felettiek számára ajándékcsomagot készítenek. A polgármester reméli, hogy idén meg tudják tartani a karácsonyi ünnepséget, és át tudják adni az ajándékokat.

Tájház kialakítását tervezik a házban

Az önkormányzat tavaly év végén megvásárolta a Fő utca 74. szám alatti ingatlant. A házat az eredeti állapotára szeretnék rekonstruálni azokkal az építőanyagokkal, amelyeket anno a megépítésekor használtak. Jövőre szeretnének pályázni, hogy tájházzá alakíthassák az épületet, a berendezési tárgyak gyűjtését pedig már meg is kezdték.

A focicsapat első a bajnokságban

Eredményesen játszik a helyi futballcsapat a megye III. osztályban. A bajnokságban eddig hét mérkőzésből hatot megnyertek, így a tabella első helyén állnak. Vasárnap 10 órakor hazai pályán a drávaszabolcsi csapatot fogadják.

A település vezetői

A közel 745 lakosú község polgármestere Schmidt Ferenc József. Alpolgármester: Medgyesi Antal. A képviselő-testület további tagjai: Lőrincz Ramóna, Krum Csaba és Csák Tamás. A német nemzetiségi önkormányzat elnöke: Medgyesi Antal, tagjai: Schmidt Ferenc József és Krum Csaba. Jegyző: Dr. Kislaki-Frank Brigitta. Az óvoda vezetője: Horváth Brém Marianna. Plébános: Kövesi Ferenc. Falukarbantartó: Januschek Gyula. Gyermekorvos: Dr. Sas Yvette, háziorvos: Dr. Fortuna János. Védőnő: Földiné Sárosi Ágnes. Civil szervezetek: Gyódért Alapítvány, Mecsek Völgye Sportkör (vezetője Lőrincz Ferenc), Gyódiak Egymásért Klub. Az önkormányzat elérhetősége: 7668 Gyód, Fő u. 62. Tel.: (72) 461-130.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában