Hirdetés

2021.12.01. 09:22

E-mailes csalók, hamis megrendelések – elkerülhető átverések

Az Enterprise Europe Network nemzetközi vállalkozásfejlesztési hálózatának pécsi, kamarai irodája immár 14 éve nyújt díjmentes szolgáltatásokat a régió vállalkozóinak. Tapasztalatuk alapján a külpiacra lépés számos olyan kockázatot jelent, melynek elkerülésében nagy szükség van a hálózat kollégáinak szakmaiságára, az évek alatt felhalmozódott tudásra, nyelvismeretükre és nemzetközi személyes kapcsolatrendszerükre.

A nemzetközi üzleti információkat 60 ország 600 hasonló irodájának tapasztalt kollégái osztják meg egymással. Ez nagy segítséget jelent egy-egy tipikus és – napjainkban már elkerülhetetlenül nemzetközi – vállalkozókat célzó visszaélésben, vagy problémák egyszerű kezelésében. E-mailes csalók, hamis megrendelések, átírt számlaszámok, elsőre kilátástalannak tűnő, mégis sikerrel záruló nemzetközi pénzbehajtás. Megannyi egyedinek tűnő eset – bár végül egyik sem volt az -, melyekben a kollégák gyorsan és hatékonyan tudtak eljárni és segíteni az elmúlt időszakban.

Bárhol is legyen a vállalkozás, a hozzá legközelebbi irodához fordulhat a kérdéseivel, melyre immár sok éves tapasztalattal rendelkező kollégák keresik a vállalkozás számára legegyszerűbben elérhető ás legalkalmasabb választ, eszközt, megoldást.

Két helyi vállalkozó legutóbbi tapasztalatai a kapott szolgáltatás hasznosságáról csak egy apró szeletét mutatják be annak, hogyan tudja egy világméretű hálózat segíteni a kis-, és középvállalkozásokat a dél-dunántúli régióban.

Kintlévőség behajtásában segített az EEN

15 éve áll kapcsolatban egy osztrák üzletfelével a Blázek & Anni Kft., ám az elmúlt 2-3 évben mindig fizetési késésben volt a vállalkozás. Bármilyen felszólítással próbálkozott a pécsi cég, az osztrák fél nem teljesített, mindenféle indokkal kibújt a fizetés alól. Ekkor fordult segítségért a kamarához Kamu János ügyvezető. Beszélt az Enterprise Europe Network pécsi munkatársaival, ők javasolták, hogy jelezzék az osztrák kamara felé az esetet, és mutattak egy metódust, hogy miként járjanak el. A kamara munkatársai segítségével megszerkesztett levelet továbbították az osztrák partner felé, aminek hatására elkezdett fizetni.

- Mitől változott meg a partner hozzáállása?

- Valószínűleg az osztrák kamarának olyan jelentősége van a partnerünk számára, hogy nem mindegy, milyen hírét kelti a szervezet. Vállalkozásunk a pécsi kamara önkéntes tagja, mint ahogy nekünk, úgy nekik sem mindegy, hogy a helyi kamaránál hogyan vélekednek róluk. A megkeresés hatására az üzletfelünk kifizette a tartozás nagyobb részét, és megállapodtunk a visszamaradt összeg rendezésében is.

A vállalkozás által igénybe vett többféle szolgáltatás mindig eredményez újabb és újabb sikereket és további feladatokat. Az Enterprise Europe Network pécsi kamarai irodájától kapott pályázati tanácsadás és export képzés hozzásegítette a céget egy nyertes pályázathoz. A direkt partnerközvetítés eredményeként a megnyert pályázatban vállalt foglalkoztatás növekedés gyakorlatilag az új német megrendelésből hatékonyan kivitelezhető. Ezért a cég jelenleg 20 fő munkaerőt keres. Várják a jelentkezőket.

77 millió forintot bukott volna, ha nem segít a kamara

Havonta 2-3 olyan gyanús megkeresés érkezik interneten a villányi Günzer Családi Birtokhoz, amelyekben nagy tételben rendelnének tőlük bort. Mint Günzer Norman, a Günzer Családi Birtok marketingvezetője mondja, igencsak résen kell lenni, mert különben hatalmas kár érné a gazdaságot.

- Nem tudom, hogy milyen úton-módon jutott el hozzánk ez a Franciaországból jelentkező ember. E-mailben jelezte, hogy Magyarországról szeretne bort vásárolni, és információkat, árajánlatot kért tőlem. Amikor ezeket elküldtem, kérte, hogy küldjek mintaborokat. Majd amikor ez is odaért, írta, hogy 6 fajtából rendelnének 10-10 ezer palackot. Ha beérkezik egy ilyen volumenű megrendelés, akkor palackozunk, címkézünk stb., kb. másfél hónap alatt tudjuk összeállítani ezt a mennyiséget. Addig viszont nem kezdünk neki, amíg nincs aláírt szerződés. Jeleztem nekik, hogy az ő és a mi bankunk bevonásával indítsuk el a letter of credit-et (visszavonhatatlan pénzfizetési garancia), erre viszont nem jött válasz.

A megrendelés Gmail-es e-mail-címről érkezett, ez is furcsa, de igazán ott vált kétségessé a dolog, amikor a letter of credit-ről nem akartak tudomást venni. Ha ezt a mennyiséget kiküldik Franciaországba, mintegy 77 millió Ft-os káruk keletkezhetett volna. Arra, hogy egy nemzetközi csalásról van szó, az Enterprise Europe Network által sikerült fényt deríteni. A pécsi iroda munkatársai több jelből is arra a megállapításra jutottak, hogy valami nem stimmel, ezért az EEN-ben meglévő személyes kapcsolatrendszerükön keresztül eljutottak a franciaországi borászati területért felelős helyi munkatárshoz. Ő jelezte vissza, hogy egy csalássorozat áldozata lehetett volna a baranyai vállalkozás, ha teljesít.

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

Enterprise Europe Network Dél-Dunántúli Iroda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában