top 100

2020.12.22. 00:00

Egységben, töretlenül fejlesztenek

A Bicsérdi Arany-Mező Zrt. 1999 nyarán került bejegyzésre, az Aranymező Mezőgazdasági Szövetkezet utódjaként. Megtartották a korábbi termelési szerkezetet, ebből eredően a tevékenységi körök gyakorlatilag változatlanok. Berki Gyula elnök-igazgató a céggel kapcsolatban elmondta, hogy filozófiájuk a növénytermesztés és az állattenyésztés egységén alapul.

Tevékenységük alapját a 800 holstein-fríz fejőstehén és szaporulatának otthont adó tehenészeti telep alkotja, mely kiegészül 350 kocás sertésteleppel. A tehenészet a folyamatos fejlesztések és a szakmai munka révén a tenyészetek összehasonlító rangsorainak első felében foglal helyet, termelési volumenében tartósan az első 10-ben szerepel. Az utóbbi időben két új istállót építettek, egyenként 300 férőhellyel, illetve borjúnevelőt és egy fejőházat is. Naponta több mint egy kamion tejet termelnek.

Mintegy 2400 hektáron gazdálkodnak, megtermelik az állatállomány takarmányszükségletét, a fennmaradó részt értékesítik. Megtermelt, saját felhasználásra kerülő terményeiket saját magtárban tárolják. Az ehhez szükséges tisztító- és szárítókapacitás is rendelkezésükre áll, s takarmánykeverő üzemük is van. Az állattenyésztéshez szorosan kapcsolódik a biogázüzem, melynek alapanyagát a telepeken képződő trágya alkotja. A cégcsoport tevékenységeinek szerves részét képezi az ökológiai gazdálkodás, mely 300 hektáron változatos vetésstruktúrával valósul meg. Megtalálható benne a tönkölybúza, a kukorica, a cukorrépa mellett a tökmag és utóbbi feldolgozott terméke a bio tökmagolaj, ezek Bio Suisse minősítésére igazán büszkék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában