szponzorált tartalom

2019.03.30. 09:00

Gyönyörű létesítmények szerkezeti titkai tárulnak elénk a pécsi főtéren

Formáljuk a jövőt, átalakítjuk a világot címmel megnyílott pénteken a pécsi Széchenyi téren egy hatalmas ingyenes szabadtéri plakátkiállítás a magyar építőmérnökök utóbbi években készített legnagyobb, leglátványosabb munkáiból.

Fotó: Löffler Péter

Százhúsz hatalmas tabló látható a Szentháromság szobor mellett, a Baranya Megyei Mérnöki Kamara és a PTE Műszaki Informatikai Kar szervezésében, s negyedén baranyai építőmérnökök nevezetes munkái, valamint a PTE MIK építőmérnöki oktatásával kapcsolatos információk láthatók. A tárlat abból az alkalomból jött létre, hogy 200 éves az angol építőmérnöki Szövetség (ICE: Institution of Civil Engieneers), vagyis az önállósult építőmérnök szakma.

– Akkor észleljük a fülünket, ha fáj, mert az természetes, hogy hallunk vele. Az építőmérnökökkel is ez a helyzet, akkor végzik jól a dolgukat, ha keveset tudunk róluk, mert akkor épített környezetünkben minden tökéletesen működik. Pedig nem árt megismerni azokat is, akik az ilyen munkák mögött állnak. A kiállításnak továbbá van még egy fontos része, különleges technikai részletekbe kapnak az érdeklődők betekintést a PTE Műszaki Informatikai Kar építőmérnöki képzéseiről – összegez a tárlattal kapcsolatban Prof. Dr. Medvegy Gabriella, a PTE MIK dékánja.

– Az építőmérnököt a világon mindenütt „civil inzsinyérnek” hívják, mert mi készítünk a civilizációnak alapokat. Ez látható itt: mi hozzuk létre a vázat, a szerkezetet, az építészmérnök pedig felöltözteti – mondja Hajtó Ödön, a Magyar Mérnöki Kamara alapító elnöke.

– A köztudatban háttérbe szorul a mi tevékenységünk, muszáj megmutatni, hogy mit adunk mi hozzá az épített kultúra fejlődéséhez, és ebből itt sok minden látható – fogalmaz Szántó László, az MMK Tartószerkezeti tagozatának elnöke.

A szabadtéri tárlat április 11-ig tekinthető meg és érdemes többször megfordulni itt, mert a helyszínen gyakran szerveznek majd játékos nyereményakciókat.

Tárlat a Groupama Arénáról, a fogaskerekűről, és új baranyai objektumokról

Hogy mi minden látható az embernél magasabb, legalább három méter széles 120 tablón? Hát többek között a pécsi Széchenyi tér újjáépítésének mozzanatai, melyből kiderül az is, hogy 2500 négyzetméter aszfaltburkolat készült el itt és 7000 négyzetméternyi járda. Megtudhatunk részleteket a Bálicsi út–Petőfi út közti átkötő szakasz építéséről is, továbbá a szászvári vár rekonstrukciójáról, a Zsolnay-szobor körüli térkiképzésről, vagy a Kossuth téri mélygarázsról, mely 7500 négyzetméteres alapterületű, s egyúttal bemutatják, hogy milyen régészeti emlékek kerültek az építkezés közben napvilágra. Megismerhetjük a „Pollack” ötven évét a műszaki felsőoktatásban, a mérnök- és doktori képzésben a szerepüket, a legújabban használatos vizsgálati módszereket a 3D lézerszkenneléstől a drónnal végzett fotogrammetriáig, a videoendoszkópos födémréteg-meghatározástól a radaros épületdiagnosztikáig. És persze országos nagy projektekről is izgalmas dolgokat ismerhetünk meg. Így a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről, a Gruppama Arénáról, a Szabadság-híd felújításáról, a bátaszéki római katolikus templom toronycseréjéről, az M0-ás körgyűrű újabb szakaszáról, a metróvonal építéséről, a Déli Összekötő Vasúti Duna-hídról, az M4 gyorsforgalmi útról, a fogaskerekű vasútról és még sok más infrastrukturális nagyberuházásról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában