szponzorált tartalom

2019.05.22. 12:19

Hamarosan elkészül a Baranya-csatornára tervezett záportározó

A tározó a tervezett záportározók közül a legnagyobb kapacitással rendelkezik majd, így vízkárenyhítés szempontjából jelentős a szerepe. A Baranya-csatorna felső szakaszáról-, valamint a Kaszánya-patakon érkező árvizek visszatartását biztosítja. A beruházás a Széchenyi 2020 Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében EU forrásból valósul meg, közel 2 milliárd forint értékben.

A projekt előkészítése 2016 februárjában kezdődött, majd 2017 őszén lépett a megvalósítási szakaszba. A bő másfél éve zajló építési munkák során megtörtént a vízrajzi mérőállomás teljes kivitelezése, a tározó medrének és oldaltöltésének kialakítása, a vízszinttartó és leeresztő műtárgy építése, illetve a Baranya-csatorna kotrása.

A feszített munkatempónak köszönhetően mára a tározó készültségi szintje jócskán meghaladja a 90 %-ot, mindössze néhány vízépítési műtárgy kivitelezése zajlik még (oldalbukó műtárgy, vészárapasztó műtárgy, vízkivételi műtárgy). A vállalkozó Szabadics Zrt. – a műszaki ütemtervben foglaltak alapján június 3-ra időzítette a műszaki átadás – átvételi eljárás megkezdését. A tározó ünnepélyes átadására a projektzáró rendezvény alkalmával – várhatóan 2019. júliusában – kerül majd sor.

Az 53,5 hektáros, 1 280 000 köbméter kapacitású tározó megépítésének elsődleges célja a tavaszi árvízveszély csökkentése a víz visszatartásával, illetve az érkező vízhozam csökkentésével. A Magyarszék és Magyarhertelend határában épülő tározó árvízcsúcs-csökkentő hatása Sásdig jelentősen érezhető lesz. Az árvízi károktól mintegy négyezer lakost fog hatékonyan megvédeni.

A tározó elsődleges funkciója a vízfolyások vízjárásának egyenletesebbé tétele, a felső vízfolyásszakaszok hordalékainak részbeni visszatartása. Mindemellett komplex hasznosíthatósága miatt további gazdasági és infrastrukturális fejlesztési lehetőségeket teremt a térségben – a gazdálkodás és a turizmus területén – az ott élő-, vagy oda látogató lakosságnak.

A projektről további információ Fonód András projektmenedzsertől kérhető (+36 72 506 307, [email protected]), illetve az alábbi honlapokon elérhető:

www.ovf.hu

www.ddvizig.hu

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában