szponzorált tartalom

2020.08.03. 11:45

Megújul a Petőfi utca Vejtiben

Eredményesen pályázott az önkormányzat a Magyar Falu Programban, melynek köszönhetően új orvosi eszközöket vásárolhatnak a rendelőbe és a Petőfi utca útfelújítása is folytatódhat. Ezeken kívül is több támogatott programban vesz részt a település.

Csaknem 12 millió forint támogatást nyert az önkormányzat a Magyar Falu Programban belterületi útfelújításra, melyből a Petőfi utca felújítása fejeződhet be. Emellett 2,2 millió forintot nyertek orvosi eszközök beszerzésére is. Brlas Andrea Krisztina, Vejti polgármestere elmondta, a faluház épületében működik a polgármesteri hivatal és itt található az orvosi rendelő is, melynek helyiségeit már önerőből felújította az önkormányzat. További pályázatokat is beadtak, többek között a temető fejlesztésére és a hivatal felújítására.

– Az idén is részt vehetünk a szociális földprogramban, az elnyert összegből palántákat és előnevelt baromfit vásárolunk a településen élőknek, a következő évben. Pályázaton kívül az önkormányzatunk ingyen osztott a település lakosainak vetőmagot és palántákat, melynek jó eredményei vannak, hiszen többen elkezdték a már elgyomosodott kertjüket újra megművelni – mondta a községvezető.

A közmunkaprogramban 28-an dolgoznak, egy részük a szociális munka alprogramban a közterületek, temető rendben tartásáért, parlagfű-mentesítésért felel, a dolgozók másik része pedig a mezőgazdasági alprogramban 23 hektáron termel különböző zöldségféléket. A termények egy részét a település lakosai között osztják szét, túlnyomó részét pedig értékesítik és visszaforgatják a bevételt a településre.

Segítettek a tanulásban a kisdiákoknak

A járványhelyzet alatt is helytállt az önkormányzat: elvégezték a közterületek fertőtlenítését, a lakosok ingyen kapták a tisztító- és fertőtlenítőszereket, maszkokat, tartós élelmiszercsomagokat osztottak a családoknak, emellett biztosították a diákok étkeztetését is. Voltak olyanok, akik pár forint híján nem részesülhettek az ingyenes étkeztetésben, de az önkormányzat számukra is biztosította ezt. Emellett az egyik képviselő vállalta, hogy a könyvtárban segít a gyermekeknek a tanulásban és a házi feladat elkészítésében, ugyanis több első osztályos diák is volt, akinek nehezebb volt a digitális oktatásban helytállnia. Az iskolától jó visszajelzéseket kaptak, hogy ezzel a segítséggel jól tudtak teljesíteni a gyerekek.

Vejti is bekerült a támogatott programba

Az idén több szomszédos településsel együtt (Sósvertike, Drávaiványi, Piskó, Lúzsok) Vejti is bekerült a 30 felzárkózó település közé. A kormány által 2019 nyarán indított programot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat koordinálja, a végrehajtásban a nagy egyházi karitatív szervezetek és a településeken dolgozó civil szervezetek is részt vesznek. A programban több célkitűzés is szerepel, mint például az önkormányzatok kiszámítható működésének elérése és a lakosság helyzetének javítását szolgáló fejlesztések megvalósítása.

– Örülünk ennek a programnak, hiszen ennek köszönhetően a lakók a születéstől az első munkahely megszerzéséig olyan programokon vehetnek részt, amellyel egy előremutató jövőképet kapnak. Az első ilyen programra augusztus 5-6-án kerül sor, amikor is szűrőbuszok érkeznek a településre. Itt többek között kardiovaszkuláris, nőgyógyászati-, belgyógyászati- és urológiai szűréseken lehet majd részt venni, de csak előzetes bejelentkezés alapján – mondta Brlas Andrea Krisztina polgármester. Hozzátette, több okból is érdemes elmenni a programra, egyrészt így nem kell a lakóknak a sok szakrendelésre bejelentkezni, másrészt a gyerekeknek is interaktív játékokkal, az egészséges életmódról szóló előadásokkal és ételkóstolóval készülnek.

A település vezetői

A 158 lakosú község polgármestere Brlas Andrea Krisztina, alpolgármestere Tasi Zsuzsanna. A képviselő-testület további tagjai: Balázs Anita, Brlas Dóra és Temesi Valér. Jegyző: dr. Kiss Mónika. A könyvtár vezetője: Temesiné Fórizs Katalin. A Vajszló és vidéke Kulturális Egyesület elnöke Brlas Andrea Krisztina.

Programok

A nyári szünidőben – amíg a szülők dolgoznak –, a gyerekek felügyelete is biztosított, ugyanis a közmunkában résztvevők közül két szülő ilyenkor mindig vállalja, hogy vigyáz a könyvtárban a gyerekekre. Emellett augusztusban már szakemberek is foglalkoztatják a kicsiket és nagyokat a kéthetes tábor ideje alatt.

A község falunapját a Leader programban nyert pályázati támogatásból szeptember 5-én rendezik olyan fellépőkkel, mint az Irigy Hónaljmirigy, Ámokfutók, vagy éppen a Delta zenekar.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában