szponzorált tartalom

2020.08.07. 17:23

Mire kell ügyelni a tető és a tetőtér szigetelésekor?

A rosszul szigetelt ház, magasabb fűtési vagy légkondicionálási költségek, az ott lakók termikus kényelmetlensége, a helyiségek megfelelő akusztikájának hiánya. Ezért a megfelelő szigetelőanyag kiválasztása és helyes telepítése jelentős hatással van az épület energiahatékonyságára és az ott lakás kényelmére.

Fotó: freepik.com

A jó szigetelő anyag kiválasztása

A hőkomfort és az egészséges mikroklíma biztosítása a belső terekben az egyik feladata a szigetelésnek. A kőzetgyapot megfelel a legmagasabb követelményeknek, télen visszatartja az épület hőjét, nyáron pedig hűvösen tartja. A kőzetgyapot-termékek megtartják tulajdonságaikat a teljes élettartamuk alatt, a tartósságukat pedig több mint 55 évre becsülik,

Ha azt akarjuk, hogy otthonunk ne csak meleg, hanem csendes is legyen, akkor válasszunk olyan szigetelőtermékeket, melyek elkülönítik a belső teret a külső és a belső zajtól, kiküszöbölik a visszhangot és a rezgéseket. A ROCKWOOL kőzetgyapot szigetelés nagyon hatékony – akár nyolcadára képes csökkenteni a fenti helyiségből származó zajt.

Tűzbiztonság

Ez az egyik legfontosabb szempont a szigetelő anyag kiválasztásakor. Ebben az esetben is tökéletesen vizsgázik a kőzetgyapot. Ez a termék túlnyomórészt kőanyagból (bazalt, gabbró, mészkő, koksz) készült, kötőanyagokkal kombinálva, impregnálószerek hozzáadásával. Ennek köszönhetően a kőzetgyapot nem éghető – a tűzzel szembeni viselkedés szerint A1 osztályú.

A ROCKWOOL kőzetgyapot szigetelés ellenáll az 1000°C hőmérsékletnek. Ez azt jelenti, hogy a ROCKWOOL kőgyapot nem ég és emellett megakadályozza a tűz továbbterjedését. Ezenkívül nem járul hozzá a mérgező füst kibocsátásához és nem hoz létre lángoló cseppeket.

A szigetelés páraáteresztő képessége

Kizárólag a páraáteresztő szigetelőanyag biztosítja a helyiségek egészséges mikroklímáját. Ilyen szigetelő a kőzetgyapot. Annak köszönhetően, hogy páraáteresztő, a ház lélegzik, és a nedvesség természetes módon jut át az falakon és az épület tetőszerkezetén. Ez megóvja a házat a penész és gombák képződésétől, kellemes mikroklímát biztosítva. Ezenkívül az új, kőzetgyapottal szigetelt falak akár háromszor gyorsabban száradnak ki, mint az olyan anyagokkal szigeteltek melyek nem vezetik el a nedvességet.

A szigetelőréteg vastagsága

A szigetelőréteg vastagsága az alkalmazandó Műszaki Feltételekhez kapcsolódik, amelyekből következik, hogy a tetők hőszigetelésének minimális követelményei U<0,18 W/m2K. Érdemes azonban megnövelni a tetőszigetelés vastagságát, mert ne felejtsük el, hogy 2021-től új követelmények lépnek hatályba, és az U-tényező nem lehet magasabb, mint 0,15 W/m2K. Ezért az épület kőzetgyapot-szigetelésével legalább 30 cm-es réteget, az energiahatékony házak esetében pedig 35 cm-es réteget kell felhelyezni.

Mikor kell telepíteni a hőszigetelést?

A tető és a tetőtér szigetelését az építkezés befejezése, valamint a tetőfedés és a szélvédelem lerakása után telepítik. Tehát abban a szakaszban, amikor végeztek már minden nedves munkával.

A tetőszigetelés más helyiségek befejezésével egyidejűleg elindítható, vagy a munkát el lehet halasztani későbbre. A tetőfelületek maradhatnak hosszú ideig szigeteletlenek, feltéve, hogy az utolsó szint mennyezetén megfelelően vastag hőszigetelő réteg van elhelyezve.

A tetőtereket legjobb az összes nedves munka végeztével szigetelni. A kőzetgyapot munkálatokat egész évben lehet végezni, függetlenül a hőmérséklettől és a levegő páratartalmától. A kőzetgyapot mérettartó, mind 70°C magas hőmérsékleten, mind pedig 90% levegő páratartalom mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában