Hirdetés

2021.10.21. 08:00

Novemberben is folytatódik a Tér-Zene program Harkányban

Nyáron a fürdő főbejáratánál szólt a Tér-Zene, amely ősszel a termelői piac területére költözött át, itt szombatonként csendülnek fel a program keretében fellépő zenekarok dalai.

Zs. K.

Harkány Kézművesek kínálják portékáikat szombatonként 8 órától délig a harkányi termelői piacon. A vásárlókat, az árusokat és az arra sétálókat emellett 9.30-tól Tér-Zenével szórakoztatja az aktuálisan fellépő zenekar. Az árusítók között mézet, füstölt hústerméket, kézműves sajtokat, horgolt árut, dísztárgyakat, ékszereket, fajátékokat kínálók is vannak, de ezen kívül is többféle termelő pakolja ki termékeit ilyenkor.

A program folytatódik, szombaton, a nemzeti ünnepen nem, viszont november 6-án újra várják az élőzene kedvelőit ide, ekkor a DixImage Acoustic Band fog zenélni a „vásár” alatt.

A Tér-Zene programot 2019. október 1-jén, a zene világnapján indította a kormány azzal a céllal, hogy az 5000 fő feletti települések közül minél több helyszínen felcsendüljön a klasszikus zene. A minisztérium a társadalom szélesebb rétegei számára szeretné népszerűsíteni a komolyzenét, így a parkokban, zenepavilonokban, köztereken a klasszikusok közösségi élménnyé váljanak. Az idén a harkányi önkormányzat is sikerrel pályázott a programban az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, ennek megfelelően az elnyert támogatásból összesen 30 alkalommal szól a fürdővárosban a Tér-Zene.

A nyári hónapokban hétszer a fürdő bejáratánál, és eddig hat alkalommal pedig a termelői piacon szólt a Tér-Zene. Novemberben még itt folytatódik a program, de a koncertek decemberben várhatóan újra más helyszínre költöznek, hogy az adventi hétvégék szombati napjain is megörvendeztessék a közönséget.

Kézművesek, helyi termelők árulnak

A pályázati forrásból kialakított őstermelői piacot tavaly augusztus végén vehették birtokba az árusok, és a vársárlók jellemzően szombaton délelőtt találhatják itt a termelőket, kiskereskedőket, hétköznapokon változó az árusok száma. Azóta viszont, hogy a Tér-Zenei koncertek dallamai szólnak szombat délelőtt, általában megtelnek az árusítóhelyek a megszokott kiskereskedőkkel, termelőkkel és a kézművesekkel. Várják a vásárlókat a következő hetekben is a piactérre.

Vasárnap startolnak a Pécs-Harkány futói

Vasárnap 11 órakor 37. alkalommal rajtol el az ország egyik legrégebbi hosszú távú futóversenye, a 25.5 km-es Pécs-Harkány távon. Az esemény a járványhelyzet miatt került őszi időpontra. Freier Balázs szervező elmondta, mivel nem csak a Pécs-Harkány, hanem az ország számos versenye is az őszi hétvégékre halasztódott, így a korábbi évektől eltérően valamennyivel kevesebb számú résztvevőre számítanak. Nevezni online lehet, vagy még pénteken 11–12:30-ig a PVSK pályán, valamint a verseny napján a helyszínen 8–10-ig.

A nagy múltú sportesemény az elmúlt években több neves résztvevőt vonzott, válogatott atléták érkeznek ez alkalommal is, illetve az idén is jönnek külföldről, horvátok és szerbek már neveztek, és más sportágak képviselőit is várják. A résztvevők elsősorban a távot, és azon keresztül saját magukat akarják legyőzni. A pályacsúcsot Sági Ferenc tartja 77:06-os idővel, ez a rekord már megmarad, ugyanis a továbbiakban 25,5 km lesz a hossza a versenynek, és mivel ez a táv hosszú ideig megmarad, ezért új csúcsot is nyilvántartanak majd. Természetesen az elődök érdemeit és eredményeit egyáltalán nem csökkenti, hogy az új időeredmények körülbelül másfél perccel nőnek.

A mezőny a Siklósi úti felüljáró mellől indul, de jelentkezni a Szamosi Nándor Sportcsarnoknál a Verseny u. 11-13. szám alatt kell. A cél a tavalyihoz hasonlóan a harkányi Zsigmondy sétányon lesz, ami 500 méterre található a régi céltól, ezért nőtt a táv 25,5 kilométerre. A díjkiosztóra pedig az ott található színpadon kerül sor. Idén az érem a Pécs-Harkány közötti úton futókat ábrázolja. A célba érkezés után meleg ételt kapnak a résztvevők, és természetesen megtartják a futás utáni lazító fürdőzést is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában