szponzorált tartalom

2019.01.29. 10:00

Pályázati támogatásból rengeteg beruházás valósulhatott meg

Egyre élhetőbbé válik a kis baranyai település, így nem meglepő, hogy a környékről egyre többen költöznek be a faluba. A tervek szerint idén a helyi önkormányzat egy bölcsődét építene.

bama.hu

Az elmúlt év a beruházások éve volt. A település évi 180 millió forintból gazdálkodik. A működéshez az összegnek kevesebb mint a felét az állam biztosítja, ami körülbelül 76 millió forintot jelent. A maradékot magának kell kigazdálkodnia a községnek, ami nem a legkönnyebb feladat, de a település vezetősége mindent megtesz azért, hogy Egerág egyre jobban felvirágozzon.

Bölcsődét hoznának létre

A tavalyi statisztikai adatok szerint, Egerág az egyetlen olyan település a megyében, ahol a 60 év felettiek és a 14 év alattiak létszáma megegyezik. Vagyis a település nem öregszik el. Egyre több fiatal család érkezik a faluba. Az elmúlt évben főleg a közeli baranyai megyeszékhelyről, Pécsről költöztek be fiatalok, akik az ország más-más végéről érkeztek a pécsi egyetemre és ott ismerkedtek meg életük párjával. A házasságkötés után úgy döntöttek, hogy egy élhető településen szeretnék felnevelni gyermekeiket, így esett a választás Egerágra.

A településen óvoda, nyolcosztályos általános iskola működik, ahová a környékbeli gyerekek járnak. Érkeznek diákok Szemelyből, Pécsudvardból, Kisherendről, Átáról , de még Pécsről is. A községben több mint negyven, három év alatti kisgyermek nevelkedik. Így nem meglepő, hogy a település vezetősége úgy döntött, hogy egy bölcsődét építenének számukra. Az intézmény kialakítására pályázott a település, ám az első körben ezt elutasították. Nem hagyták magukat, rögtön megírták a fellebbezést, amit elfogadtak. Az idei év célkitűzése a bölcsőde kialakítása lesz.

Megszépültek a közintézmények

Nem volt olyan közintézmény, amit ne tudtak volna felújítani az elmúlt években. Ehhez a nem könnyű feladathoz egy jó gárda szükségeltetik. Mivel a település önkormányzata és a polgármester, Hegyi Győző, igen jó csapatot alkot, így nem meglepő, hogy sikeresen vették az akadályokat. A pályázati pénzekből és a saját erőforrásból új köntösbe öltözött a művelődési ház. Kicserélték a tetőszerkezetet, felújították a víz, a villamos hálózatot, korszerűsítették a fűtésrendszert. Nem utolsó sorban a színpad is megújult, új burkolatot kapott, és egy korszerű függönyt is beszereztek. Ha sorolni kellene mi minden újult meg a településen, nem lenne elég hely a lapunkban. Így csak szűkszavúan írjuk le, hogy többek között megújult a polgármesteri hivatal, a házasságkötőterem és a teleház is.

Maguk gazdálkodják ki a pénzeket

A településen igen jól működik a közfoglalkozási program. Saját földterülettel rendelkeznek, ahol fóliás kertészettel foglalkoznak. A locsolást megoldották, egy 36 méteres kutat ástak. A fóliasátorban rengeteg palántát nevelnek, amit a szabad piacon értékesítenek. A megtermelt biotermékek egy részét a saját szociális konyhájukon használnak fel, hogy a helyi gyerekek minél jobb minőségű élelmiszerhez jussanak.

A konyha két szakáccsal, élelmezésvezetővel, konyhavezetővel működik. Az óvoda, iskola, szociális étkeztetés mellett a környékbeli cégeknek szállítanak ebédet, így Pécsre és Kozármislenybe is jut a finom falatokból.

A japán császár is megnézte az egerági rajzokat

Igaz igazi falunapot nem tartanak a településen, ám a március 15-ei, augusztus 20-i, október 23-ai nagy állami ünnepségeket megtartják. Az egyik legnagyobb megmozdulásuk a május elsejére esik, mikor a természet újra éled és a község lakosai is kimozdulnak a téli zimankós idő után a saját házaikból. Az egyik legkülönlegesebb fesztivál is Egerág nevéhez volt köthető. Itt rendezték meg a Keleti Népek Fesztiválját. Érkeztek vendégek Törökországból, Mongóliából, Kazahsztánból, Japánból. Nem volt ritkaság, hogy a keleti országokból magas diplomáciai körök jelentek meg a fesztiválon. Közel 120 fős stáb dolgozott azon, hogy minél attraktívabb kulturális programmal álljanak elő.

A programok négy főpillér köré épült: a gasztronómia, a sport, a kultúra és a botanika. Annyira sikeres volt, hogy a közel 1050 lakosú településre több mint nyolcezer vendég érkezett. Volt olyan időszak, hogy japán kisgyerekek megrajzolták a tartományuk történelmét, míg az egerági diákok a saját magukét és egy japán üzletembernek köszönhetően a rajzok az egyik helyről elkerültek a másikra. Amikor a japán és a magyar kapcsolatoknak az ötvenéves évfordulóját ünnepelték, ennek tiszteletére a japán császár ünnepi beszédet mondott.

A ünnepségen a dísztermet az egerági diákok rajzai díszítették. Az sem merülhet feledésbe, hogy Japánnal olyan jó volt a kapcsolat, hogy éveken át elküldték azokat a pályázati lehetőségeket a helyiek számára, ahol az ottani egyetemen tanulhattak volna egy-két évet ösztöndíjjal az egerági diákok.

Kapósak a helyi hústermékek

A település közel 180 millió forintból gazdálkodik évente. Mert kevés a vállalkozó a községben, így az iparűzésiadó- bevétel sem nagy, közel kilencmillió forint folyik be a önkormányzat kasszájába.

A község vezetősége így a saját erőforrására hagyatkozhat csak. A földeken megtermelt zöldségek egy részét a saját konyhájukban használják fel, míg a másik részt az általuk üzemeltetett üzletükben értékesítik. Az egyik legprosperálóbb vállalkozás az önkormányzati résztulajdonú szociális szövetkezetként működő húsfeldolgozó, ami egy kis boltot is üzemeltet. A hagyományos recept alapján készült, közel negyven terméket állítanak elő.

A füstölt áru egy részét Baranyában értékesítik, de az ország más részébe is jut belőle. A saját hűtőkocsijuk hetente kétszer szállít árut az ország különböző részeibe, Pécsre is, míg Budapestre csak egyszer mennek. Nem ritka, hogy a kocsi volánja mögé a település vezetője, Hegyi Győző ül, és ő szálltja ki az egerági kolbászokat, hurkákat a távoli országrészekbe. Korábban volt egy állattartó telepük, ám az egy idő után megszűnt.

Élénk a sportélet a településen

Az Egerág Sportegyesület célja a rendszeres testedzés, sportolás és versenyzési lehetőség biztosítása, az egészséges életmód, kultúra iránti igény felkeltése és biztosítása minden korosztály számára. Az 1946-ban alapított sportegyesületnek jelenleg csak labdarúgó szakosztálya működik. Korábban női-férfi kézilabdacsapat és atlétikai csapatunk is volt. Felnőttcsapatunk a Baranya megyei harmadosztályban szerepel. Jelenleg a dobogó harmadik fokán állnak: kilenc győzelemmel, egy döntetlennel és két vereséggel. A gólzsákjuk Pallós Máté, aki 18-szor vette be az ellenfelek kapuját. Az eredményeink javulásának köszönhetően szerencsére egyre több szurkoló látogatja sportrendezvényeinket és szurkol csapatnak.

A másik jelentős sportegyesület a Harcművészeti és Kulturális Sportegyesület fiókcsapata. Heti két edzést tartanak, és több magyar bajnoki címmel és számos nemzetközi eredménnyel dicsekedhetnek. Érmet hoztak el már Zágrábból és Bécsből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában