Hirdetés

2021.10.21. 09:00

Újabb előrelépés történt az Ipari Park Projektben Szederkényben

Jövőre lesz 750 éve, hogy Szederkényt az Árpád-kori írásokban először említették. A jubileumi év kapcsán ünnepségsorozatot szervez az önkormányzat, illetve ebben az évben több nagy beruházás átadására kerül sor.

Zs. K.

A község legnagyobb beruházása, az Ipari Park Projekt az előkészítő, adminisztratív szakasz végéhez közeledik. A 7,1 hektáros területre az önkormányzat megkapta a földhivataltól az úgynevezett „végleges máscélú hasznosításra” vonatkozó engedélyt, ami a mezőgazdasági művelésből kivonást jelenti. Jelenleg a terület belterületbe vonása van folyamatban, ezt követően kerülhet sor az újraparcellázásra, és az új parcellák értékesítésére. A legnagyobb befektető, az ODW Elektrik már várja, hogy megkezdhesse a több millió eurós beruházást, és megépíthesse két hektáron logisztikai központját. A terület infrastruktúrájának kialakítása jelentős forrásokat fog felemészteni, az önkormányzat reményei szerint erre – a projekt nagysága és jelentősége miatt – sikerül majd pályázati forrást igénybe venni.

Hamarosan megkezdődik a Sica park kivitelezése is, és jövő tavaszra, vagy legkésőbb nyár elejére már birtokba is vehetik a lakosok a megújult zöld faluközpontot. A településfásítási pályázaton nyert 30 nagyméretű facsemetét az új parkban a napokban ültetik el. Dr. Hargitai János országgyűlési képviselő jóvoltából köztéri sportparkot is kaphat a település, melyet szintén az új parkban fognak elhelyezni. A park központi részén szökőkút helyett egy kis tó kap majd helyet, egyrészt mert jobban illeszkedik a tájba, másrészt mert fenntartása, téliesítése is sokkal egyszerűbb és költségkímélőbb.

A támogatásból egybenyitják a művelődési ház termeit

Két felhíváson is sikerrel pályázott az önkormányzat a Magyar Falu Programban. A közösségi terek megújítására nyert támogatásnak köszönhetően a művelődési ház termeinek egybenyitására kerülhet sor. A két terem közti kis helyiséget és a falakat elbontják, ezáltal egy rendkívül nagy és tágas teret nyernek, így a művelődési ház sokkal jobban kihasználható lesz. A termeket egy eltolható mobil fallal lehet majd elválasztani egymástól. Támogatást nyertek a Petőfi utca szélesítésére és aszfaltozására is. Mivel az utca eleje elég széles – az ODW-nek köszönhetően – szeretnék a műszaki tartalmat módosítva csak a hátsó szakaszt szélesíteni, és a fennmaradó aszfaltot a Püski utca felső szakaszának javítására fordítani, amennyiben a pályázat kiírója hozzájárulását adja ehhez.

Hamarosan kezdődhet a kerékpárút építése

Az évek óta húzódó Szederkény–Bogád kerékpárútprojekt a kivitelezési szakaszba érkezik. A közbeszerzést egy szegedi cég nyerte, ők végezhetik a munkálatokat. Nehezítő körülmény, hogy a pályázat megnyerése óta az építőipari árak jelentősen növekedtek, ezért az önkormányzatnak kérelmeznie kellett a projektösszeg felemelését. Ehhez az elvi beleegyezést már megkapták, így reményeik szerint hamarosan indulhat az építkezés.

Ami a konkrét beruházást illeti, a tényleges építés a szederkényi temetői út aszfaltozását, és annak folytatásában az olaszi elágazóig tartó kerékpárút kivitelezését jelenti. Az olaszi elágazástól Pécsig az alsóbbrendű úton táblákkal kijelölve halad majd a kerékpár­út Hásságyon és Bogádon át Pécsig. A kerékpárút átadására a tervek szerint és a határidők alapján is valamikor jövő nyár elején kerülhet sor egy sportos, kerékpáros szemléletformáló rendezvény keretében. Szeretnének létrehozni a Sportegyesületen belül egy kerékpáros szakosztályt is, melybe kortól függetlenül várnak minden amatőr, kerékpározást kedvelő lakost.

 

Megvásárolták az építési telkeket

Rég nem látott lendületet vettek az építkezések Szederkényben. Míg az előző években szinte egyet sem, az idei évben már hat telket értékesített az önkormányzat a Koch Valéria utcában, melyek nagy részén már meg is kezdődött az építkezés. Az önkormányzat birtokában így már csak egyetlen eladó telek van.

Fenntartóváltáson gondolkodnak

Az óvoda esetleges bővítése, valamint a nemzetiségi nevelés fontossága miatt felmerült az óvoda átvétele a német önkormányzat fenntartásába. Az önkormányzat ezért felkérte a Magyarországi Német Pedagógiai és Metodika központ szakértőjét, hogy vizsgálja meg a fenntartóváltás feltételeit. Amennyiben mindkét testület kiáll előzetesen megfogalmazott szándéka mellett, úgy erre 2022 szeptemberében kerülhet majd sor.

Falumúzeum nyílik a helyi tájházban

A tájház felújítására az önkormányzat a Teleki Alapítványtól nyert 4 millió forintot, melyhez 1 millió forint önrészt kellett biztosítani. A Német Önkormányzat ezen kívül nemzetiségi pályázati kiírásokon 1,5, illetve 1 millió forintot nyert. A tájház elkészülte után muzeológusok és a tájházszövetség munkatársaival alakítják ki a falumúzeumot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában