Rendezvények

2006.06.17. 00:00

Művészeti és Gasztronómiai Hetek

Rendező: Pécsi Kulturális Központ

június 17., szombat

11.00 Barbakán
Turka a táncoló kecske, avagy Zsuzsi néni kecskéje
Dramatikus népi játék a sokaság és Zsuzsi néni örömére
A Levendula Bábszínház előadása
A dramatikus játékok között a kecskealakoskodás volt az egyik legnépszerűbb. A régi hagyományt nagy sikerrel játssza társulatunk évek óta mindenféle sokadalomban, szabadban és tető alatt, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az interaktív játékot az eredeti szövegvázra épített improvizációk teszik mindig az adott közönség számára élvezetessé. Zsuzsi néni szerepében (úgyis, mint hiteles jövőkép) Szabó Zsuzsa bábművész látható. A talpalávalót válogatott zenészek húzzák.
Az előadások bábjait, jelmezeit Szabó Zsuzsa készíti, aki íróként, rendezőként, szervezőként és színészként vezeti a színházat. Jelenleg három állandó tagja van a társulatnak.
Támogatóink az NKA, a NKÖM, a Soros Alapítvány, a Multi Alarm Rt. és Cserkút Önkormányzata
Esőhelyszín: Dominikánus Ház

19.30 Barbakán
Parti Nagy Lajos felolvasóestje
Parti Nagy Lajos 1953-ban született Szekszárdon. Élete szoros szálakkal kötődik Pécshez, hiszen 1977-ben itt, a Pécsi Tanárképző Főiskolán szerzett magyar - történelem szakos diplomát, később pedig hét éven át a Jelenkor folyóirat szerkesztője volt. 1971-ben első versei is itt jelentek meg.
Napjaink egyik legzseniálisabb nyelvművésze. Versben, prózában, drámában egyaránt képes jelentőset alkotni.
Esőhelyszín: Dominikánus Ház

20.00 Sétatéri nagyszínpad
A Fishbone együttes (USA) koncertje
Az 1979-ben alakult zenekar alapító tagjai Los Angeles-i afro-amerikaiak. Hazájukban csak mérsékelt sikereket értek el az 1980-as évek végén és a 90-es évek elején, pedig a ska harmadik hullámának növekvő népszerűsége is kedvezhetett volna nekik. Ennek ellenére erős kult státuszt élveznek ma is, koncertjeikre ma is sokan kiváncsiak.
Zenei meghatározásuk igen nehéz: funk, ska, soul, rock, metal, punk, stb. Stílusuk egy lemezen belül, sőt akár egy számon belül is ingadozik a felsoroltak között, mindezt olyan intenzitással, humorral és tudással, hogy a hallgatót már nem érdekli, hogy rajongója-e az épp megszólaló stílusnak, vagy sem.
Sokan inkább koncertzenekarnak tartják őket. Állításuk szerint koncerteken olyan energiával játszanak, hogy azt képtelenség lemezen tárolni. Ennek ellenére lemezeik kötelező olvasmányok! Nélkülük talán olyan zenekarok sem lennének ma jelen, vagy nem ebben a formában, mint a Red Hot Chili Peppers, a No Doubt, vagy a Primus. Ez utóbbival közös EP-t adtak ki Friendliest Psychosis Of All, mely a két banda jammelését tartalmazza.
A zenekar tagjai: Rocky George - gitár, Tori Ruffin - gitár, Angelo Moore - ének, szaxofon, Dre Gipson - billentyűsök, ének, Pastor Dre - trombita, ének, Norwood Fischer - basszusgitár, ének, John McKnight: - pozan, ének, John Steward - dob

21.30 Barbakán várárok
Tűzszobrászat
Sokan kérdezhetik mi fán terem a tűzszobrászat? Már maga a szó is izgalmasnak tűnik, hiszen a tűz az emberek életének nélkülözhetetlen, ősi eleme a mulandóságot, az elillanó időt jelkézheti, a szobrászat pedig egy fizikailag állandósult dolgot. A művészet ezen ága szinte behatárolhatatlan, lehet installáció, szobrászat, happening, vagy akár kibernetikai modell. A tűzszobrászatban a nap folyamán közösen készített alakzatokat gyújtunk meg -és ezzel pusztítunk el- a Barbakán várárokban, felidézve ezzel az élet körforgását.
Rendező. PTE Művészeti Kar képzőművész hallgatói
Eső esetén a rendezvényt június 18-án 23.00 órakor tartjuk

június 18., vasárnap

09.30 Sétatéri nagyszínpad
Horvát Nap
Program:
09.30 Sétatér
Folklórműsor
Közreműködnek:
A Miroslav Krleza Horvát Általános Iskola tánccsoportja és tamburazenekara - Pécs
A Marica néptáncegyüttes - Szalánta
A Pécsi Horvát Óvoda csoportja
A Biseri Drave ifjúsági tamburazenekar - Drávasztára
A Dola folklóregyüttes gyermekcsoportja - Kásád

11.00 Pécsi Bazilika
Horvát szentmise
A misét prof. Ivan Curic a Djakovoi Hittudományi Főiskola rektorhelyettese (Horvátország) celebrálja Koncelebrálnak a horvát települések papjai Énekel a Djakovoi Katedrális Énekkara Ivan Andric és Vinko Sitarić irányításával

12.30 Sétatéri nagyszínpad
A KUD Sumari Folklóregyüttes (Vinkovci) folklórműsora
Az August Senoa Horvát Klubban egész nap a Vinkovci Képzőművészeti Műhely tagjainak kiállítása látható
Társrendezők: az August Senoa Horvát Kulturális Egyesület és a Baranyai Horvát Önkormányzatok Szervezete

A rendezvény támogatói: Pécsi Püspökség, Pécsi Kulturális Központ, Országos Horvát Önkormányzat, Pécsi Horvát Önkormányzat, Magyarországi Horvátok Szövetsége, A Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány

11.00 Barbakán
Tűzről pattant mesék..
Szépen szóló pelikánmadár
A Berbencés Vándorszín bábelőadása
"Öregapám mesélt, én meg ültem az öreg subán és hallgattam. Szavai úgy melegítenek most is, mint hideg estéken pásztort a messze világító tűz. S a mesék úgy költöztek lelkembe - tettek ott örök törvényt - mint tűzből kipattanó szikra, ami az ég felé száll, hogy ott csillaggá váljon, s örökkön tündököljön. Öregapám tudós volt... Olyan tudós, aki olvasott a csillagokban... A meséket is mind onnan olvasta ki!"
Az előadás támogatói: Nemzeti Kulturális Alapprogram, Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma
Esőhelyszín: Dominikánus Ház

18.00 Szent István tér
Térzenék a belvárosban
Közreműködik: Gyárvárosi Gyermek és Ifjúsági Fúvószenekar - Pécs
Karnagy: Kerekes Csaba és Maronics Zsolt
Rendező: Pécsi Német Önkormányzat
Társrendező: Pécsi Kulturális Központ

19.00 Barbakán
A Generál Harmony Singers koncertje
A General Harmony Singers 1991 óta működik Szombathelyen. Az énekegyüttes egy különleges, Magyarországon ritkán hallható zenei stílust képvisel, mely stílus lényege: Különböző zenetörténeti korszakok és zenei irányzatok eredetileg hangszeres zenéinek feldolgozása és előadása hangszerek nélkül, kizárólag énekhangon. E ritkán hallható stíluson túl a hangszerimitációk, s az eredetitől gyakran eltérő előadásmód teszi különlegessé az együttes hangzását. Repertoárjuk a reneszánsztól egészen napjaink pop-zenéjéig terjed magába foglalva a barokk, a klasszika, a romantika hangszeres zenéit, örökzöldeket, jazz-darabokat. Beatles-slágereket és egzotikus népzenei feldolgozásokat.
Az együttes tagjai: Kónya Éva (szoprán), Pethő Judit (szoprán), Maklári Mónika (alt) Varga Edit (alt), Szilágyi Sándor (tenor), Kiss László (tenor), Fehér László (basszus), Horváth Károly (basszus).
Esőhelyszín: Dominikánus Ház

20.30 Sétatéri nagyszínpad
A Győri Ütős Együttes koncertje
Az együttes 1974-ben alakult, jelenlegi felállásban 10 éve működik. A Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Győri Tagozatán és a Zeneakadémián végezték tanulmányaikat. Az önálló koncerteken kívül részt vettek többek között a Győri Balett több produkciójában, Tolcsvay: Magyar Mise című rock oratóriumának nyugat-európai turnéján, valamint hazai és külföldi fesztiválokon. Repertoárjukban az afrikai, latin dobzenéktől, a különböző népzenei feldolgozásoktól kezdve, kifejezetten a mai kor ütőhangszereire komponált műveken át, a dallamhangszeres átiratokig, jazz darabokig sokféle zenemű megtalálható.
Nagyon sok, érdekes, testközelben ritkán látott, hallott hangszert vonultatnak fel egy-egy fellépésen.
Az együttes tagjai : Papp Balázs, Baross Gábor, Gerencsér Tamás, Kulcsár Bence, Varga Bence

21.00 Barbakán
A Plastic Septet együttes koncertje
A zenekar jelenlegi formájában 2005 elején alakult. A zenei tér-idő kontinuumban elfoglalt helyzete alapján a néhai, több európai országot és fesztivált bejárt( Mediawave, Budapesti Búcsú, Magyarországi Zene Ünnepe, Szlovénia, Ausztria, Csehország, Brüsszel, Getxo) Plastic Ohara és a jelenleg is működő Brezó quartet és Váczi Dániel trió vonalak képzeletbeli meghosszabbításainak metszéspontjaként határozható meg. Műfaját tekintve szigorúan komponált modern jazz avagy kortárs kompozíciós zene improvizatív elemekkel, magas fokú innovációval, és ösztönjátékkal. Érzelmek szélsőségektől mentes pontos lefordítása, szabad zenei megnyilvánítása, a játékosok benyomásainak kivetítése, a rugalmas, igényes és képlékeny zene fogalmának teljes kiaknázása a Septet esszenciája. Egy internetes portál véleménye szerint a "legreményteljesebb fiatal magyar jazz zenekar".
Az együttes tagjai: Brezovcsik Gábor -gitár, kompozíciók, Váczi Dániel - szopranínó-szaxofon, kompozíciók, Lukács Gábor - altszaxofon, Nagy Balázs - tenorszaxofon, Ablonczy Keve - baritonszaxofon és basszusklarinét, Nagy Péter - bőgő, Mohay András - dob

20.00 A Katolikus Caritas udvara (Janus Pannonius u. 4.)
Az Anonymos Kürt Kvartett koncertje
W. A. Mozart művei és átiratok
Rendező: Regiszter XXI

június 19., hétfő

18.00 Barbakán
A Four And More jazz kvartett koncertje
Borbély Miklós - szaxofon, Fenyvesi Márton - gitár, Farkas Norbert - bőgő, Domján Péter - dob
A Four and More jazz kvartett az Egressy Béni Zeneművészeti Szakközépiskola, az Erkel Ferenc Zeneművészeti Szakközépiskola valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóiból alakult alkalmi formáció. Tagjai olyan neves hazai előadóktól tanulnak, mint Borbély Mihály, Czirják Csaba, Barcza Horváth József illetve Jeszenszky György. Repertoárjukon jazz standardek szerepelnek.
Esőhelyszín: Pécsi Ifjúsági Központ Ifjúsági Háza

20.00 Barbakán
A World&Jazz együttes koncertje
A World&Jazz egy teljesen új zenei formáció saját kompozíciókkal. A név annak szándékát fejezi ki, hogy a produkció a jazz mint összekötő, improvizációs stílus mellett a különböző zenei tradíciók és motívumok (magyar, balkáni, kelet-európai, latin-amerikai, spanyol, afrikai,) egybekapcsolását kívánja megvalósítani. A produkció a zeneileg igényes komponálás és az improvizációk, az akusztikus hangzású ütősök, zongora, trombita, gitár és az elektronikus hangzású gitárszintetizátor együttesére épülve "közönségbarát", dallamvilágában egyéni hangzást hoz létre. A produkcióban egyedi stílusukról ismert szólisták jelennek meg. Így trombitán és szárnykürtön a közismert komponista, előadóművész, Fekete-Kovács Kornél, ütőhangszereken a nemzetközileg is elismert Horváth Kornél. Mellettük zongorán Kovács Péter, ütőhangszeren Csátich Renátó, míg akusztikus gitáron és gitárszintetizátoron Füzy Tibor alkotják a zenekart. Esőhelyszín: Pécsi Ifjúsági Központ Ifjúsági Háza

20.00 Sétatéri nagyszínpad
A Belmondo együttes koncertje
Valamivel kevesebb, mint egy évvel a legendás Nyers zenekar felbomlása után, stílszerűen 2006 január elsején debütált Czutor Zoltán új együttese a Belmondo a Viva tévén, a "Lesz, volt, van" című dal klipjével. A dal azóta már a rádióállomások egyik kedvencének számít. A Szegedről Budapestre származott Czutor Zoltán gitáros/énekes a Belmondóba kipróbált zenészeket vett maga mellé, hogy a tőlük kapott új impulzusokkal megmozgassa a rock hazai állóvizét. A zenekar repertoárja alapvetően Czutor szerzeményeire épül, de a többiek aktív közreműködésének köszönhetően a Nyershez képest új ízek adódnak a frontember ötleteihez. Így erőteljes billentyűshangzásra, groove-okra és scratchekre épülő hol kőkemény, hol lírai produkciók egységéről Szabó Zoltán zenei producer gondoskodott.
Az új lendületet letéteményesei: Czutor Zoltán - ének, gitárok, zajok, Kottler Ákos - dob (ex Balkan Fanatik), Pulius Tamás - billentyűk (ex Supernem), Szabó László - gitár (ex Flashback) és Temesi Berci - basszusgitár (Kowalsky meg a Vega, Black-Out)
Esőhelyszín: Pécsi Ifjúsági Központ Ifjúsági Háza

június 20., kedd

18.00 Szent István tér
ÉN és ÉN
Táncperformance énekre és dobra
(Emberi kapcsolatok)
Előadják a PTE Művészeti Kar hallgatói

20.00 Sétatéri nagyszínpad
Több mint koncert
Hernádi Judit önálló estje
Hernádi Judit önálló estjét olyan - többnyire szerelemről szóló - dalokból válogatták össze, amelyeket neki írtak, vagy neki is írhattak volna. A sanzonok mellett felcsendül a Levetett blues, az örökzöld Sohase mondd, s ráadásként, a régi rajongók örömére még Stollár Miki is. Az est vendége Heilig Gábor, aki nem csupán a dalok egy részének szerzője, de az est során zenészként és énekesként is szerepel. A dalokon kívül elhangzanak Szabó Lőrinc és Weöres Sándor versei, illetve a színésznő rövid, a tőle megszokott humorral fűszerezett kis történeteket mesélt magáról.
Közreműködik: Heilig Gábor és a Good Afternoon zenekar
Zenekarvezető: Pálinkás Gergely
Esőhelyszín: Művészetek Háza

20.30 Barbakán
Moliere: A Fösvény
Komédia két részben
A Forrás Színházi Műhely előadása
Harpagon szerepében: Dörner György
Minden idők legnagyobb komédiaírója, Moliere, 1668-ban mutatta be "A fösvény" című színdarabját, mely vígjáték azóta is világsiker. A fösvény esetében a cselekmény konvencionális, a főszereplő viszont a drámai emberábrázolás igazi remeke. Ebben az alakban egy egész társadalmi réteget tett a komikum tárgyává: a jómódú, de a régi szép idők után ácsingózó polgárokat, akik felhalmozták a pénzüket ahelyett, hogy a nemzetgazdaság felvirágoztatása érdekében nyereséges vállalkozásokba fektették volna.
Harpagon két lábon járó paradoxon: embertelen a pénz imádatában, de nagyon emberi a tisztelet és a szeretet iránti igényében. A megszállottságát bemutató félelmetes jelenetek kegyetlennek, betegesen magányosnak, szinte őrültnek ábrázolják. E mű sokkal izgalmasabb annál, hogy pusztán felhőtlen nevetést kínáljon. Mélyebb rétegei olyan társadalomkritikai hangot ütnek meg, melyek ma is fájón aktuálisak.
Szereplők:
Cleante - Pintér Gábor, Eliz - Szitás Barbara, Valér - Krizsik Alfonz, Marianna - Tizedes Anita, Anzelm - Szinovál Gyula, Fruzsina - Horváth Zsuzsa (Jászai- és Déryné-díjas), Simon, Csendbiztos- Szentiváni Tóth Zsolt, Jakab - Horváth György, Zabszár - Csukárdi Sándor, Segéd - Horváth László Zeneszerző: Tóth Tamás
Díszlet: Pataki András
Jelmez: Lipták Jeanne
Fény: Kovács Ferenc
Színpadra alkalmazta és rendezte: Pataki András
Esőhelyszín: Leőwey Klára Gimnázium díszterme

június 21., szerda

18.00 Sétatér
Táncházak a belvárosban - Német táncház
Közreműködik: az Unterrock együttes - Pécs
Táncházvezető: Heil Helmut

18.00 Barbakán Dalkert
Megzenésített Versek Estje
A PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskola Ostinato és Dutar együttese koncertje
Az Ostinato név jelentése: makacs ritmus. Az együttes a "zenés irodalom" segítségével kitartóan próbálja közvetíteni a magyar költészet értékeit. Kizárólag saját megzenésítésben énekelnek verseket, a kamarahangzást olykor - a tagok zenei képzettségétől függően - elektromos gitárjátékkal is színesítik.
A Dutar szó jelentése: két húr. Két különböző zenei múlttal rendelkező ember egymásra találásából született az együttes. Az énekes hangja saját dallamvilágot követelt. A kisegítő zenészek nyitott zenei gondolkodásukkal inspirálják a zeneszerzőt. Az összhatást Kaleidoszkóp Díjjal jutalmazták 2005-ben.
Zeneszerző és együttesvezető: Kopeczky Péter
Énekel: Csőke Renáta

19.00 Minaret étterem
Fin(n)om falatok
Finn vacsora est Tapani Pentsinen mesterszakáccsal
19.30 Barbakán Dalkert
Megzenésített Versek Estje
A Tea Culpa együttes koncertje
A Tea Culpa zenekar Takáts Eszter (Pécs) és Lukács Sándor (Zalaegerszeg) közös produkciója. Mindketten dalszerzők, tavaly első helyezést értek el a Veszprémi Utcazenefesztiválon. Együttműködésük pikantériája, hogy koncertjeiken sokszor dalpárbajba keverednek. Sándor dalai élethelyzeteket mesélnek el, Eszter a nők érzéseit képviseli. Tulajdonképpen "kedélyzenét" játszanak...

20.00 Sétatéri nagyszínpad
A Pribojszki Mátyás Band koncertje
Pribojszki Mátyás jelenleg az egyik legismertebb kortárs magyar szájharmonikás Európában: az elmúlt években több mint 20 országban lépett fel zenekaraival. Mátyás, aki az elmúlt 10 évben a Blues Fools alapító / énekes-szájharmonikás frontembereként itthon elsősorban a blues-rajongók körében vált népszerűvé, új zenekarával és a flavours című friss albummal most az igényes hangszeres élőzenét kedvelő szélesebb közönség számára is bemutatkozik. Egy olyan modern hangzással, amely eddig hiányzott a hazai könnyűzenei palettáról. dallamos jazz és a dinamikus groove keveréke, erős funky érzésekkel, ízlésesen kiegészítve bluesos motívumokkal. Mátyás zenéje újrapozícionálja a szájharmonikát, mint hangszert és a szájharmonikázásról alkotott sztereotípiákat, megmutatja, hogy ez a különlegesen intim szólóhangszer a tradicionális blues műfaján túl is nyújt zenei felfedezésekre váró új ízeket (flavours) - korosztálytól függetlenül.
Az együttes tagjai: Pengő Csaba - jazzbőgő, Adamecz József - session-dobos, Kovács Erik - zongora, Pribojszki Mátyás - szájharmonika, ének
Vendégzenészek: Szász Endre - gitár, Kohlmann Gábor - szaxofon, Almási Attila - pozan, Tulkán Péter - trombita
Esőhelyszín: Pécsi Ifjúsági Központ Ifjúsági Háza

21.00 Barbakán Dalkert
Megzenésített Versek Estje
Az Ulpius-Ház koncertje
Babarczi Tamás - dob, Bogárdi Alíz - hegedű, vokál, Bükösdi Gábor - gitár, ének, Dömösi Tamás - fuvola, szaxofon, Murányi Edit - nagybőgő, vokál, Petkó Gergely - gitár, Szabó Eszter - ének
Az Ulpius zenekar Szerb Antal Utas és holdvilág című regényéből vette nevét. A név választása egyfajta kulturális identitás homlokra tetoválása: a Szerb Antal írásaiban állandóan jelen lévő érzékeny, részletekre figyelő, közhelymentes intellektualitással való azonosulás vágya. A zenekar klasszikus és kortárs költők szövegeihez komponál akusztikus zenét, melyben többnyire kortárs popzenék hatása érvényesül. Ez a zene az énekelt versek világában nem igazán műfajszerű, nem a folkból merít, inkább azt a kulturális optikát igyekszik érzékeltetni amely a klasszikus és kortárs versek olvasatát szabaddá teszi. Ha a zeneműfajának mégis nevet akarunk adni: akusztikus-folk-beat-undorground.
Esőhelyszín: Dominikánus Ház

június 22., csütörtök

14.00 Minaret Étterem
Pörköltfőző verseny
A zsűri elnöke: Fenyősi Gyula mesterszakács
A verseny támogatója: az ef-ef Élelmiszeripari és Kereskedelmi Kft., (Pécs, Edison u. 13., tel.: 72 550 400)
Zsűrizés és eredményhirdetés 17.00 órakor
A díjakat a Podravka International Kft. biztosítja

16.00 Barbakán
Roma Nap
Program:
16.00 A FUND Cigány Művészetoktatási Intézmény képzőművészeti csoportjának bemutatója és kiállítása
16.30 Gasztronómiai bemutató
Cigány ételek kóstolója Orsós Angéla specialitásaiból
17.00 A FUND Cigány Művészetoktatási Intézmény évzáró koncertje
Megnyitja: Dr. Kékes Ferenc, a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke
Közreműködnek: a FUND budapesti, a kaposvári, a magyarmecskei, a nagykanizsai, a pécsi (Pécsbánya, Csokonai, Gandhi) és a szabadszentkirályi telephelyének diákjai és művészeti együttesei

19.00 Cigány népzenei és néptáncműsor
Közreműködnek:
Balogh József és Künstler Ágnes - Budapest
Kanizsa Csillagai együttes - Nagykanizsa
Khelipeske Rom Táncegyüttes - Pécs

Rendező: Cigány Szociális Művelődési és Módszertani Bázis
Társrendező: Pécsi Kulturális Központ
Esőhelyszín: Leőwey Klára Gimnázium díszterme

18.00 Szent István tér
ÉN és ÉN
Táncperformance énekre és dobra
(Emberi kapcsolatok)
Előadják a PTE Művészeti Kar hallgatói

20.00 Sétatéri nagyszínpad
Az Ando Drom együttes koncertje

Zsigó Jenő (együttesvezető) - ének, gitár, mandolin, percussion; Bihari Imre - ének, gitár, kanna, szájbőgő; Dobi Matild - ének, kanál, tánc; Samu István - gitár; Csík Gyula - cimbalom
"Aki először látja-hallja az Ando Drom cigány népzenei együttest a színpadon, nem akar hinni a szemének, majd a fülének. Amint a zenekar tagjai énekelni kezdenek, a különös hangzású ritmus ütemére improvizálva, tovább építve, variálva az ősi dallamot, az elbűvölt hallgatóság úgy érzi: a lelke húrjain játszanak már a népük több ezer éves kultúráját élményszerű közelségbe hozó muzsikusok." (Valachi Anna, Népszava).
Az Ando Drom a nagyvárosi cigány folklór európai rangú képviselője. Zenéjük legnagyobb értéke abban rejlik, hogy tapasztalataikra alapozva műfaji, technikai korlátokat nem ismerve, zseniális ízléssel ötvözik a különböző stílusokat. Az Ando Drom nem tervez és vállal túl sokat, egyszerűen csak teszi a dolgát: több mint húsz éve "bontogatja a különböző embereket elválasztó falakat". Tavaly év végén jelent meg Muro nav című új lemezük.
Esőhelyszín: Leőwey Klára Gimnázium díszterme


június 23., péntek

10.00 - 18.00 Szent István tér
Logikai játszóház

14.00 A város terein és utcáin
Pannon Vigasság
Zenés hívogató a város terein és utcáin

16.00 Sétatéri nagyszínpad
Pannon Vigasság
Szabad a vásár
Bemutatják: a Bagi Muharay Elemér Népi Együttes táncosai, a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes, a Gradistyei Horvát Kulturális Egyesület Táncegyüttese Szentpéterfa
Közreműködnek a "Népművészet táncos mesterei" és a "Fülöp Ferenc" hagyományőrző szólótáncverseny díjazott táncosai: Bagról, Bogyiszlóról, Berzencéről, Érsekcsanádról, Gencsapátiból, Homokmégyből, Izményből, Jászberényből, Kakasdról Kalocsáról, Kapuvárról, Őcsényből, Rimócról, Sióagárdból. Tevelből, Veresegyházból
Kísér: a Bekecs zenekar Vavrinecz András vezetésével
Rendező: Muharay Elemér Népművészeti Szövetség, Budapest
Esőhelyszín: Pécsi Ifjúsági Központ Ifjúsági Háza

19.00 Barbakán
A Panoram együttes koncertje
A Panoram zenekar 2005-ben alakult. A Baksa Péter, Szabó Lajos és Nemes Gábor alkotta trióhoz a közelmúltban csatlakozott Keményffy Balázs. Zenéjük meglehetősen összetett. A hangvétel modern, az elektronikus alapokra azonban alaposan kidolgozott, egyedi elgondolású gitármuzsika épül. Produkciójukat az ének teszi teljessé. Változatos, új hangvétel a zenei palettán. Koncertjeiken bőven teret engednek az improvizációnak. Dinamikus, pörgős, szabadon szárnyaló zene.
Esőhelyszín: Pécsi Ifjúsági Központ Ifjúsági Háza

20.00 Sétatéri nagyszínpad
Hangzó Helikon
A Kaláka és a Szélkiáltó együttes verskoncertje
A Hangzó Helikon CD mellékletes verseskötetek sorozata 2004 tavaszán indult útjára a Kaláka - Kányádi összeállítással. A sorozat, azóta immár a tizedik kötetnél tart, mindegyik könyvben és CD-ben verséneklők és költők találkozását bemutatva.
A költészet évezredekig énekelt műfaj volt, ez a sétatéri koncert - emlékezve a két évvel ezelőtti hasonló eseményre - az ősi műfaj mai arcát mutatja be a Kaláka és a Szélkiáltó közös fellépésével, dalokkal, versekkel a Hangzó Helikon jegyében.

A Kaláka együttes tagjai:
Becze Gábor - nagybőgő, gitár, ének, Gryllus Dániel - furulyák, citera, pánsíp, klarinét, tárogató, duda, ének, Gryllus Vilmos - cselló, gitár, charango, koboz, doromb, ének, Radványi Balázs - mandolin, 12 húros gitár, ukulele, cuatro, brácsa, kalimba, ének

A Szélkiáltó együttes tagjai:
Lakner Tamás - hegedű, gitár, ének, Fenyvesi Béla - tamburica, gitár, furulyák, ének, Keresztény Béla - gitár, ütőhangszerek, ének, Rozs Tamás: cselló, gitár, ének
Esőhelyszín: Pécsi Ifjúsági Központ Ifjúsági Háza

20.00 Dominikánus Ház
Egy József Attila-történet egy ülésben
A Thália Amatőr Színtársulat pódiumestje
"... azért vagyok, hogy virág nőjjön a szemeimben, ezért öntözik kedveseim, a fák, a városok meg minden..." (József Attila)
Az előadás statikus. A költő szavaiból összeállított esten a szereplők mégis történetet mondanak el. A történet fő aspektusa a szerelem, illetve az az út, mely így végződik: "Ugye bekötitek a szememet, hogy ne lássak?"
Előadják: Keczán Pál és Khemiri Gábor
Közreműködnek: a Thália Amatőr Színtársulat tagjai

21.00 Barbakán
Az Esclin Syndo együttes koncertje
A zenekart Bordás Péter basszusgitáros és Sándor Dániel billentyűs alapították 2003-ban, Pécsett. Egymásra találásuk fő oka a közös zenei ízlés és célok voltak. A jazz, a rockzene és az elektronika fúziója volt az elképzelés, ami elindította a közös, kreatív folyamatokat, a folyamatosan fejlődő házi stúdióban születtek a korai, instrumentális elektro-jazz darabok. 2004 végén csatlakozott a formációhoz Berger Dalma énekesnő, akinek megjelenése alapjaiban megváltoztatta az együttes hangzását. Ahogy kialakulni látszottak egy lemeznyi zeneanyag körvonalai, nekiálltak egy élő formáció létrehozásának. A basszusgitár - szintetizátorok / sampler - ének felállás mellé elkerülhetetlen volt néhány további tag a megfelelő élő hangzás érdekében, így került a zenekarba a magyar származású, Svájcban született gitáros, Kováts László, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanuló Bolygó Bence dobos, és Máté Róbert ütőhangszeres.
2005 végén a zenekar megnyerte az Austrian Band Contest 2006 nemzetközi tehetségkutató verseny magyarországi válogatóversenyét. Rendszeres koncertmeghívásokat kapnak olyan magyar zenekaroktól, mint a Neo, az Anima Sound System, vagy a Ch.I.P.
Esőhelyszín: Pécsi Ifjúsági Központ Ifjúsági Háza

21.00 Az ókeresztény mauzóleum előtt
Pannon Vigasság
"Világ - tánc" táncfilmek
21.00 Világfalu
A Folkloriada Baranyában - 2004.
22.00 Carlos Saura: Flamenco
Rendező: Muharay Elemér Népművészeti Szövetség, Budapest


június 24., szombat

09.00 Zsolnay Gyár
Zsolnay Nyílt nap
A gyár megtekintése szakvezetéssel
A hagyományokhoz híven immár 4. alkalommal kerül megrendezésre a Zsolnay Nyílt Nap a Zsolnay gyár területén.
Az Európa Kulturális Fővárosa 2010 cím elnyerésére be-adott pályázat egyik központi eleme a Zsolnay kulturális negyed kialakítása. A gyárudvar megnyitása, a gyárépületek kulturális funkciókkal történő felruházása az örökség megőrzését és színvonalas hasznosítását célozza.
Az idegenvezetők által kísért csoportok 9.00 és 13.00 óra között folyamatosan indulnak a gyár déli (Zsolnay V. u. 37.), illetve északi (Felsővámház u. 72.) portájától. A programot porcelán festő bemutató színesíti.

10.00 - 18.00 Szent István tér
Logikai játszóház

10.00 Sétatéri nagyszínpad
Hétpróba
Gyermek néptánc bemutató
Közreműködnek:
A Liszt Ferenc Művészeti Iskola Bartina Gyermekcsoportja - Szekszárd
Művészeti vezető: Matókné Kapási Júlia
Csoportvezető: Farkasné Enyedi Gyöngyi
Kísér: a Csurgó Zenekar
Az Együd Árpád Művészeti Iskola Gezemice és Kodoronca csoportjai - Kaposvár
Művészeti vezetők: Csíkvár Tímea Tünde, Turi Endre és Rónai Balázs
Kísér: a Somogy Zenekar
A Misina Néptáncegyüttes és a Kolinda Művészeti Iskola csoportjai - Pécs
Igazgató: Gecser Andrea
Művészeti vezető: Gálber Attila
Kísér: a Misina Zenekar
A rendezvény támogatói: Nemzeti Kulturális Alapprogram, Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma
Esőhelyszín: Pécsi Ifjúsági Központ Ifjúsági Háza

14.00 Szent István tér
Pannon Vigasság
Játszunk együtt a gödöllői táncos gyerekekkel!
Rendező: Muharay Elemér Népművészeti Szövetség, Budapest

16.30 Sétatéri nagyszínpad
Pannon Vigasság
Népviselet bemutató
Közreműködnek a bagi, bogyiszlói, kalocsai, kapuvári, sióagárdi hagyományőrzők
Rendező: Muharay Elemér Népművészeti Szövetség, Budapest

20.00 Sétatéri nagyszínpad
Pannon Vigasság
Vendégségben
Gálaest a bagi, a bogyiszlói, a kalocsai, a kapuvári és a sióagárdi hagyományőrző népi együttesek, valamint a Mecsek Táncegyüttes és a gödöllői gyerektáncosok részvételével
Rendező: Muharay Elemér Népművészeti Szövetség, Budapest

20.30 Barbakán
A Bacsó Kristóf 4 koncertje

"Ez a tömör zenekarnév abszolút jellemző a frontember természetére: nem beszél túl sokat - a hangszerével épp eleget tud elmondani. ...Bacsó Kristófról a közeljövőben egyre többet lehet majd hallani, ezt már most biztosan kimondhatjuk. Fiatal kora ellenére a magyar zenei élet egyik legjobb szaxofonosa, akinek stílusa kifinomult, művelt és virtuóz egyaránt, ráadásul sokoldalú.... Bacsó Kristóf zenekarának koncertjét azoknak ajánljuk, akik eredeti keleti parti dzsesszt szeretnének hallgatni - magyar előadók tolmácsolásában" Pesti Est, 2005.
Az együttes 2003-ban alakult. Főként Bacsó Kristóf szerzeményeit játszák, amelyeken a modern jazz és a kortárs zene hatása érződik. A zenekarvezető - szaxofonossal a fiatal magyar jazzgeneráció markánsan meghatározó művészei játszanak.
A zenekar tagjai: Bacsó Kristóf - szaxofon, Czirják Csaba - gitár, Szandai Mátyás - bőgő, Mohay András - dob
Esőhelyszín: Pécsi Ifjúsági Központ Ifjúsági Háza

22.00 Az Ókeresztény Mauzóleum előtt
Pannon Vigasság
"Világ - tánc" táncfilmek
Carlos Saura: Tango
Rendező: Muharay Elemér Népművészeti Szövetség, Budapest


Múzeumok éjszakája
június 24., szombat, 18.00 - 24.00 óráig
Éjszakai múzeum látogatás, koncertek, programok a múzeumokban


június 25., vasárnap

10.00 - 18.00 Szent István tér
Logikai játszóház

10.00 - 18.00 Szent István tér
Mindennapi kenyerünk, avagy a kenyér is csak sülve jó...
Hazánkban a kenyér az étkezés egyik fő eleme. Minden napszakban fogyasztjuk, főzelékhez, húshoz, egyesek kenyeret kenyérrel. A paraszti háztartásban a kenyérsütés a gazdasszony dolga volt, pedig fizikai erőfeszítés tekintetében felvette a versenyt a férfiak munkájával. Általában hetente egyszer sütöttek, ennek a következő sütésig ki kellett tartania. A sütéshez előző nap hozzákészülődtek, másnap hajnalban kezdődött az igazi munka, a dagasztás. A szép kenyér minősítette a háziasszonyt. Katolikus családokban a friss kenyér aljára megszegés előtt keresztet rajzoltak, jelezve, hogy az étek Isten adománya.
A nap folyamán kenyérsütő mesterek, pékségek vásár és termékbemutatója várja az elszánt, de a kevésbé elkötelezett "kenyérlesőket" is. Kínálatunk a helyi A gyakorlati élmények kiegészítése végett előadások hangzanak el a kenyér történetéről, szerepéről a keresztény kultúrában, melyet irodalmi felolvasások fűszereznek. Végül, de nem utolsó sorban a kenyerek és egyéb pékárúk illatát gyimesi zeneszóval fokozza a Nevesincs együttes, a látvány varázsát pedig az Ecsenyi Sváb Hagyományőrzők teszik teljessé.

11.00 Barbakán
A Cuhárés Bábműhely előadása
Az előadás a népmondák világába kalauzolja nézőit. A három történet láthatatlan, varázslatos szálakkal kötődik egymáshoz.
A vénasszony és a halál - népmese
A vénasszony túljár a halál eszén, olyannyira, hogy végül halhatatlanná válik.
Julcsa és Pista - népmonda
Egy szegény legény beleszeret egy szép leányba, de egyszer kilesi, hogy az éjszakánként seprűn lovagol és boszorkányokkal cimborál...
A szép kovácsné históriája - népmonda
Egyre fáradtabb, álmosabb munka közben az amúgy dolgos kovácssegéd. Hogy utánajárjon a dolognak, a kovácsmester éjjel kifigyeli a legényt, de csak egy megbokrosodott lovat talál. Reggel aztán alig ismer rá a feleségére...
A rendezvény támogatói: Nemzeti Kulturális Alapprogram, Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma
Esőhelyszín: Dominikánus Ház

15.00 Szent István tér
Élő sakk
Döntő játszma az előzetes sakkverseny legjobbjai között

16.00 Szent István tér
A kendertől és a gyapjútól a tutyiig...
Az Ecsenyi Sváb Hagyományőrző "tutyisok" bemutatója
Száz évvel ezelőtt vagyunk egy ecsenyi fonóban. Először a tutyi talpát, a zsákvásznat készítjük el a szükséges munkaeszközökkel. Előkerül a tiloló, a gereben, a rokka. Majd a gyapjúfonál készítés, a tutyikötés, a talpalás kerül bemutatásra birkanyíró olló, rokka, kötőtű, kaptafa segedelmével. És ha ügyesek vagyunk, még egy mini tutyival is gazdagodhatunk.
A bemutatót ecsenyi sváb táncház zárja.

17.00 Barbakán
Petőfi Sándor: János vitéz
Varga Kata Lina előadása
Zenés szabadtéri színház 5-12 éves gyerekeknek, szüleiknek, nagyszüleiknek és testvéreiknek
Harmonikán kísér: Weszely Ernő

18.00 Szent István tér
Térzenék a belvárosban
Közreműködik: Véméndi Ifjúsági Fúvószenekar - Pécsvárad
Karnagy: Háhn János
Rendező: Pécsi Német Önkormányzat
Társrendező: Pécsi Kulturális Központ

19.30 Pécsi Bazilika
A St. Nikolai Kórus (Svédország) koncertje

20.00 Barbakán
Pannon Vigasság
Esti muzsika a Bekecs együttessel és barátaival
A műsorban felhangzik "A gregoriántól a Szózatig" címmel a Barvich Tárogató Trió műsora, a Tabulatúra Régizene Együttes középkori magyar és európai udvari zenét játszik, a Bekecs Együttes a "Bekecsalja-Marosmente" és az "Az szép piros hajnal" című lemezeinek anyagából ad ízelítőt. Majorosi Marianna részleteket ad elő a "Jól gondold meg kislány" című CD-ről.
Rendező: Muharay Elemér Népművészeti Szövetség, Budapest

20.00 A Katolikus Cartitas udvara (Janus Pannonius u. 4.)
A Mozart Vonósnégyes koncertje
W. A. Mozart vonósnégyesek
Rendező: Regiszter XXI.


június 26., hétfő

20.00 Sétatéri nagyszínpad
A Kistehén tánczenekar koncertje
A Kistehén tánczenekar egyedülálló produkcióját nevezhetjük kulturlakodalmas popnak, vagy optimista rocknak. Különböző stílusok keverednek benne a legjobb arányban: ska, rock, pop, underground, cigányzene, reggae, balkáni zene, afrikai ritmusok és modern tánczene. A szövegek viccesek, egyszerűek, ám nem érdektelenek. A koncerteket vidámság, humor, sajátosan kelet-európai esztétikum és nagyon jó hangulat jellemzi. A Kistehén Tánczenekar igazi bulizenekar, aminek minden megnyilvánulását áthatja a rendkívüli pozitív energia.
A Kistehén 2002-ben lett a Sziget Fesztivál reklámfigurája. A figura és a rajzfilm, valamint annak "magyar hangja" Kollár Klemencz Lászlóhoz, a zenekar énekeséhez fűződik. A zenekar is a "Kistehén Szigetre" született meg, ott volt első koncertje 2002-ben. Azóta folyamatosan koncertezik, de az igazi sikert a 2005-ös év és a Szájber gyerek című sláger hozta meg. Tavaly hatalmas sikerrel játszottak szinte minden fontos fesztiválon szerte az országban. Debrecenben a Kossuth terén például több mint tízezer ember volt rájuk kíváncsi, Veszprémben az Utcazene fesztiválon pedig igencsak kicsinek bizonyult a közönségnek szánt tér: rajongókkal teltek meg a környékbeli utcák is. Játszottak a Volt Fesztiválon, az EFOTT-on, a Vidor Fesztiválon, számos klubban, városi és falusi rendezvényeken. A 2005-ös turnéról szocio-dokumentum film is készült.
A tavalyi, Csintalan című album aranylemez lett, és elkészült újabb kultuszgyanús videoklipjük is Virágok a réten címmel, a Romano Drom közreműködésével. A zenekar tagjai: Kollár-Klemencz László - ének, gitár, Lehoczki Károly - dob, Farkas Harcsa Róbert - tangóharmonika, Dorogi Péter - gitár, vokál, Kiss Sándor - basszusgitár, Nádasdi János - szájbőgő, derbuka, vokál
Esőhelyszín: Pécsi Ifjúsági Központ Ifjúsági Háza

21.00 Barbakán
Singas Project - Sound and Visual System
Spanyolországban gyakran hallani ha beülsz egy jó helyre, és a kávéhoz ásványvizet is kérnél, a gaston visszakérdez, valahogy így: "Agua mineral congas o sin gas?", azaz szénsavas vagy mentes.
Azaz az együttes a bonyolultból halad az egyszerűbb felé a buborék mentes világba. a Singas repertoárjában éppúgy helyet talált a break n bossa, az acid jazz, a nu-swing, mint akár az oriental-elektronikus hangzások, néhol trip-hopba, néhol free-jazz-ba hajlik; stílusuk megfoghatatlan, de elképesztően elegáns. Az énekes lány néhol csak vokálozik, néhol vezeti a kompozíciót; a DJ-k samplerekkel és bakelit-betétekkel töltik fel a jazz-sztenderdekkel dolgozó hangszeres szekció zenéjét. A zenével egyenrangú, sőt azzal időnként versengő képi filmes világ - ami az előadások szerves része - teszi a Singas által létrehozott "utazásokat" összetéveszthetetlenül egyedivé.
Tagok: Ády - sax, Czimy - dobok, Dalma - ének, hang, szöveg, Dj Bodoo - vinyl, Vj Tomm - vizual, Kores - basszusgitár, szintetizátor, Zozoo - billentyűk, szintetizátorok
Esőhelyszín: Pécsi Ifjúsági Központ Ifjúsági Háza


június 27., kedd

16.00 Az Örökség Ház kertjében (Esze Tamás u. 3.)
A pitesütő verseny eredményhirdetése
Az otthon elkészített sütemények zsűrizése
A zsűri elnöke: Magda József cukrász
A verseny díjait a Magda Cukrászda és az AB-CD könyvesbolt biztosítja

18.00 Minaret Étterem
A Versendi Juhfark Borverseny nyertes borainak bemutatója
(Belépés csak meghívóval)

18.00 Szent István tér
ÉN és ÉN
Táncperformance énekre és dobra
(Emberi kapcsolatok)
Előadják a PTE Művészeti Kar hallgatói

19.00 Barbakán
A Zagastic együttes koncertje
A reggae zene kapcsán sokunknak pálmafás tengerpart, bódító koktélok, kellemesen andalító ritmusok jutnak eszébe. A Zagastic zenekart nem a Jamaika iránti nosztalgikus elvágyódás vezérli: ők rohanó világunk kicsiny, ám nagyhangú hírmondói, akik egyfajta felelősségteljes, pozitív közösségtudatot propagálnak - a raszták nyelvén, korunk hangján.
Az együttes tagjai: Berger Dalma - ének, Reiner Ágoston - gitár, Babarczi Bulcsú - gitár, ének, Zentai Péter - dob, Kerekes Balázs - basszusgitár
Esőhelyszín: Dominikánus Ház

20.00 Sétatéri nagyszínpad
A Jazz Steps együttes koncertje
A zenekar 2000-ben alakult, a múlt század 30-as, 40-es évek swing-zenéjének kitűnő hangszerelésekben bővelkedő tárházából állította össze repertoárját és e korszak zenéinek stílusos felidézéséért jött létre. Az együttes klasszikus formában: trombita, szaxofon, harsona, zongora, nagybőgő és dob felállásban működik. Urbán Orsi egyéni énekhangja még színesebbé teszi a műsort, amely Count Basie, Duke Ellington, Benny Goodman és kortársainak zenéjén alapul. A kor népszerű és kevésbé ismert slágereit 7 tagú zenekar egyéni íz hozzáadásával szólaltatja meg. Első CD lemezük is a swing-korszak napjainak hangulatát idézi, e stílus értékeiből összeállított válogatás. Második lemezük, amely egy élő koncertfelvétel Joe Muranyi közreműködésével, 2003 április 5.-én készült a Buda Stage színpadán, a Raiffeisen Jazz Klub koncertsorozat keretén belül. Az elmúlt időszak hazai fesztivál és koncert sikerei a fiatal, de tapasztalt zenekari tagok hangulatos, lendületes előadásának köszönhetőek.
A zenekar tagjai: Urbán Orsolya - ének, Bér Zsolt - trombita, Almási Attila - pozan, Finok Zoltán - t.sax, klarinét, Nagy Iván - piano, Oláh Zoltán - bőgő, Herboly László - dob
Esőhelyszín: Dominikánus Ház

20.30 Barbakán
A Pannonia Allstars Ska Orkestra koncertje
A Pannonia Allstars Ska Orchestra 2003. kora tavaszán alakult azzal a kimondott szándékkal, hogy a Jamaikáról származó ska stílus, itthon még nem nagyon ismert, tradicionálisabb vonalát megismertesse a hazai közönséggel. Ma már a budapesti klubélet egyik legsikeresebb és legelismertebb zenekaraként sorra adják teltházas bulijaikat, miközben egymás után hívják meg Magyarországra a nemzetközi ska-élet legjobb előadóit (Rotterdam Ska-Jazz Foundation, Dr. Ring Ding, The Slackers, New York Ska Jazz Ensemble, The Toasters, Mr.T-Bone, Victor Rice, King Django, Bad Manners, stb.), feltéve ezzel hazánkat a "nemzetközi ska-térképre". A PASO zenéje érdekes keveréke a tradicionális ska-nak, a reggae-nek és a 2tone-nak, de természetesen egyéb zenei hatások is felfedezhetők benne a jazztől kezdve a dubig. Szövegviláguk is vegyes, hiszen a viccesebb, könnyedebb témájúak mellett megtalálhatóak társadalomkritikus, az agressziót és a mindenfajta gyűlöletet elítélő darabok is.


június 28., szerda

15.00 Barbakán
Brit és Ír nap / British and Irish Day
Program:
15.00 Kiállítás az angol képregény rajz verseny műveiből
18.00 Az általános iskolások részére kiírt angol képregény verseny eredményhirdetése, díjátadás
19.00 Chris Foster (Anglia) népzenei koncertje
Chris Foster népzenész, néptáncos családból származik. Anglia egyik legjobb népénekese, gitárosa, a 60-as évek óta van a pályán. Idén harmadik alkalommal láthatjuk őt Pécsett
20.00 Steafan Hannigan (Írország) népzenei koncertje
Hannigan ír dudás, de számos hangszeren játszik kelta és világzenét
21.00 A Simply English együttes (Pécs) népzenei koncertje
Dalok az utolsó két CD-ről, régi és új kedvencek.
A koncertek alatt brit finomságokat kínálunk.
A Brit nap támogatói: a Brit és az Ír Nagykövetségek, TESCO Hungary, Nortonbury Bt.

18.00 Sétatér
Táncházak a belvárosban - Ír-skót táncház
Közreműködik: Ister (ex M.É.Z.) együttes - Budapest
Táncházvezető: Kuklis Henriett

19.00 Minaret Étterem kerthelysége
Az In the Box Band (Eszék, Horvátország) koncertje
Az együttes zenei identitása szorosan kötődik a swing, a be-bop zenéhez a XX. század 40-es és 50-es éveiből. Ugyan a muzsika, amelyet az együttes ápol erősen kötődik a jazz gyökereihez, mégis a zenei tradíció mai felfogásáról van szó, az egyéni zenei hatásokkal tovább színezve azt.
A muzsikájuk őszinte, energikus, harmonikusan rétegzett és időnként meditatív. Ezenfelül zenéjük legfontosabb jellemzőiként meg kell említeni a laza, nem tolakodó virtuozitást. Az együttes tagjai számos jazz-fesztiválon és klubban léptek már fel, de ebben a formációban csak néhány éve muzsikálnak. Az együttes tagjai: Goran Juric - gitár, Sorin Cristea - basszusgitár, Dario Dobek - dobok

20.00 Dóm Múzeum
Eszék - Pécs testvérvárosi koncert
A Moses énekegyüttes (Eszék) és a Bartók Béla Férfikar kamarakórusának (Pécs) közös műsora
Az eszéki énekegyüttes főként a feketék egyházi zenéjét, a gospel különleges muzsikáját műveli, gazdag lelkiséggel és meg-megújuló lendülettel. Zenei stílusukat a hangszínek természetes illeszkedése, az igényesség és harmóniák gazdagsága jellemzi. Az együttes fiatal, lelkes egyben zeneileg képzett énekesekből áll. Repertoárjukon megtalálhatók az örök gospel-klasszikusok, amelyeket a "Moses" sajátosan feldolgozva, a blues, a jazz és a soul elemeivel fűszerezve ad elő.
Az együttes Eszéken jött létre, ahol az első sikereit az adventista és más keresztény felekezetek templomaiban érte el. Aktív résztvevője Eszék város és környéke valamint Horvátország kulturális életének. Egyre növekvő sikereket ér el külföldön is, így Ausztriában, Szlovéniában, Magyarországon, Németországban és Franciaországban is.
Az együttes tagjai: Dean Cacija művészeti vezető - bassszus, Daniel Cacija - bariton, Drazen Dombik - bariton, Martin Maric - tenor, Zelimir Panic - tenor, Franjo Petrusic - tenor

A Kínai Kórusolimpiára készülő Bartók Béla Férfikar kamarakórusa ez alkalommal populáris kórusműveket énekel
Közreműködik: Balásy Szabolcs - zongora, Apaceller Péter - ének
Vezényel: Lakner Tamás dla

20.30 Sétatéri nagyszínpad
Someday Baby-koncert
Van egy nagyon régi szám. Az a refrénje, hogy "But someday baby, you ain''t gonna worry my life any more." ("De eljön a nap, bébi, amikor már nem gyötörsz engem többet.") Mi egy kicsit másra gondoltunk, amikor kiragadtuk a dalból ezeket a szavakat. Például: kép: éjjel két óra, lakótelepi ház liftje megérkezik az emeletre. A könnyűzenész hátával tolakodva nyitja az ajtót egyik kezében hangfal, másikban keverőpult acéltáskában. Persze minden lehetséges ajtónak nekiüti őket és még a hangszerek a liftben vannak. (A fém liftajtó különösen alkalmas arra, hogy több emelet lakásajtóiban szendergő kutyákat aktivitásba lendítsen.) Mikor végre a klubzenész saját ajtaján belül tudhatja magát és botorkál az egyik szoba felé, ahol lepakolhat, azért biztos, ami biztos, belerúg egy-két könnyűvázas alumínium székbe. Mikor átfüstösödött testével kedvese mellé bújik, párja álmos hangon kérdezi: "És mikor fogsz végre legalább valami rendes pénzt is hazahozni?" Most kell visszamenni a zenekar nevéhez.
A dobok mögött a történelmi asszociációktól sem mentes nevű Kárpáti Zoltán. Oszlopos tagja a Blue S Triónak! Mazura János: tuba és az egyetlen igazi zenész (Zeneakadémia és társai, vastag szimfonikus és jazz-múlt és jelen, kottát is tud ám írni!) Gál Csaba Boogie pedig erőlteti csengő hangját, valamint letörött tokajis üveg nyakával a tésztaszűrő-gitárt cincogtatja.
Esőhelyszín: Pécsi Ifjúsági Központ Ifjúsági Háza


június 29., csütörtök

14.00 Minaret Étterem
Babfőző verseny
Zsűrizés és eredményhirdetés 17.00 órakor
A zsűri elnöke: Háber Tamás - Aranykacsa étterem
A verseny támogatói:
Kovács Gyuláné zöldség és gyümölcskereskedő, Pécsi Vásárcsarnok
Späth József húsboltja - Szabadság út.
A díjakat a Podravka International Kft. biztosítja

20.00 Sétatéri nagyszínpad
Ferenczy György és a RackaJam koncertje
Ferenczy egyike azon ritka magyar zenészeknek, akik pódiumhangszerré tették a herflit. Amellett, hogy fantasztikus virtuozitással kezeli a szájharmonikát, gitáron és hegedűn is kitűnően játszik.
Ferenczi Gyuri megteremtette a saját világzenéjét, zenekarával magyar, balkáni népzenét játszanak együtt rhytm and blues-zal, hip-hop-pal, funky-val, mindezt olykor egészen hajmeresztő tempókban.
"Nagy lángon ég a zenekar valamennyi tagja, szeretjük a váratlan színpadi helyzeteket, nem lehet ugyanúgy játszani a műsort minden alkalommal. Mindenki élvezi az új stílus szabadságát, teli pálya föl a Holdba." (Ferenczy)
Az együttes tagjai:
Ferenczi György - ének, szájharmonika, hegedű, gitár; Pintér Zsolt - gitár, mandolin, ének; Nagy Zsolt "Liszt" - billentyűs hangszerek; Apáti Ádám - basszusgitár; Gilián Gábor - dob
Esőhelyszín: Művészeti Szakközépiskola

21.00 Barbakán
A Spacesh!t zenekar koncertje
Jeli (Bien János) - ének, Zalcsi (Póka Zalán) - szinti, gépek, Cigó (Rózsa Balázs) - dobok, Gecó (Szabados Gergely) - gitár, ének, Takó (Tarr Kornél) - basszusgitár, Rafi (Raffai Norbert) - vizuál
Spacesh!t from the planet Dust! Sokan már tudják, hogy egy Spacesh!t koncert pezsdítő elegye a kemény electro hangzásoknak és zúzós rock&roll-nak. Jön a TÁNCOLÓ robot! He-Man és Barbi románca képekben! Spacio 1999 - Alfa Holdbázis vetítése! Az ember csak kapkodhatja a fejét, hogy mit is hall vagy lát éppen! Pörgős cyber- rock''n''roll és vizuális élménykoktél! A Spacesh!t zenekar 2004-ben alakult kipróbált pécsi fiatal zenészek összetoborzásával. A banda első albuma a www.spaceshit.hu honlapról ingyen letölthető. A honlapon elérhető dalokat meghallgatva komoly meglepetésben lesz része annak, aki ellátogat a Spacesh!t koncertjére, hiszen az album letisztult hangzása helyett valami igazán ütős, koszos hangorkánt és dögös rákenrollt kap a gyanútlan koncertlátogató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!