Sport

2008.08.28. 15:00

Ivkovics Szlovéniában kémkedett a németek után

Egy héten át a Szlovéniában edzőtáborozó Alba Berlin kosárlabdacsapatának vendége volt Sztojan Ivkovics.

Fülöp Zoltán (DN)

– Induljunk ki abból, hogy az Alba Berlin éves költségvetése nagyjából másfél milliárd forint. Azért ebből már lehet gazdálkodni, kifizetni a legjobb játékosokat, alkalmazni egy tízfős szakmai stábot – vág rögtön a közepébe a pécsi férficsapat szakmai igazgatója.

Az Alba Berlin ráadásul nem is számít igazán csúcsklubnak: az Euroligában például ők dolgoznak az egyik legkisebb pénzöszszegből. Sztojan Ivkovics persze nem azért utazott el Szlovéniába, hogy elkeseredjen: sokkal inkább tanulni akart.

– A csapat edzője az a Luka Pavicsevics, aki játszott Magyarországon, Sopronban. Vele egyeztettem le az utazás és a megfigyelés részleteit. Az edzőtábor körülményeire nem térnék ki: szerintem mindenki számára nyilvánvaló, hogy ezen a szinten már semmire nem lehet panasz.

A magaslati edzőtábornak az Alba Berlin teljes kerettel vágott neki – ám éppen Ivkovics érkezésekor alakult át kissé a gárda.

– Abból a hat németből, akik ott játszik, négyen éppen akkor utaztak ki Pekingbe, az olimpiára. Egyébként az egész tréning angolul zajlik: az Alba Berlinnél ugyanis nyolc külföldi (hat amerikai és két szerb) kosarazik. Ugyanakkor kommunikációs probléma nem volt, mindenki tudta és tette a dolgát.

A pécsiek szakmai igazgatóját elsősorban az edzések, és a felkészülés menete érdekelte.

– Nyilvánvaló, hogy amit ott láttam, az nem ültethető át egy az egyben a mi viszonyainkra. Vagyis pontosítok: ha átültetnék, akkor három nap múlva mindenki paralimpikon lenne. A legfontosabb tanulság az volt, hogy egyre inkább háttérbe szorul a futóedzés, helyette súlyzózás és labdás foglalkozás van. Ez utóbbi jelenséggel egyébként már találkoztam: a válogatottnál kényszerűségből le kellett mondanunk a futásokról, s én már akkor is úgy döntöttem, hogy helyette labdával gyakoroljunk. Örültem, hogy ezt láttam vissza az Alba Berlinnél. Érdekes volt még, hogy minden egyes játékosnak személyre szabott programja volt. Ez nyilván nagy segítség a tréningek alatt – ám az edzői stábnak is nagy munka ezt elkészíteni. Hogy mást ne mondjak: lehet, hogy én sem várhatom el, hogy a 38 éves Dragan Alekszics és a 22 éves Tóth Norbert teljesen ugyanazt csinálja. Eddig is megpróbáltam erre odafigyelni, de a jövőben tovább finomodhat a helyzet.

És ha már jövő: könnyen lehet, hogy lesz folytatása a „figyelmes leskelődésnek”.
– Ha minden jól alakul, decemberben ki tudok menni néhány napra a Tau Ceramicához. Ott azt szeretném megfigyelni, hogy ők milyen edzésekkel készülnek a heti kétmeccses időszakban – ennek tapasztalatait ugyanis mi nagyszerűen tudnánk alkalmazni a tavaszi rájátszásban.

Talán nem lesz műtét

Grebenár Péter nem tudta elkezdeni a közös munkát a csapattal: a játékosnak a bal térde nem jött rendbe. A tegnapi orvosi konzultáció után sem dőlt el, hogy szükség lesz-e műtétre – egyelőre az injekciós-kúrára voksolnak a szakértők.

– Grebenár esetleges kiesése az igazolásainkat is bonyolítja. Az biztos, hogy vagy egy fiatal, vagy egy idősebb, tapasztaltabb játékost hozunk. Anyagilag nekünk csak ez fér bele – nyilatkozta Sztojan Ivkovics.

A név is megváltozik

A hamarosan kezdődő idényben már nem PVSK-Expo Center Pécs lesz a férfi kosárcsapat neve. Az éveken át tartó, mindkét fél számára gyümölcsöző kapcsolat ugyanis véget ért. Ahogy Máté János, a csapatot üzemeltető kft. ügyvezetője kérdésünkre elmondta: csak pozitív jelzőket tud említeni az együttműködésről. A tárgyalások az újabb támogató, támogatók megszerzéséről jelenleg is folyamatban vannak.

– Grebenár esetleges kiesése az igazolásainkat is bonyolítja. Az biztos, hogy vagy egy fiatal, vagy egy idősebb, tapasztaltabb játékost hozunk. Anyagilag nekünk csak ez fér bele – nyilatkozta Sztojan Ivkovics. A név is megváltozik A hamarosan kezdődő idényben már nem PVSK-Expo Center Pécs lesz a férfi kosárcsapat neve. Az éveken át tartó, mindkét fél számára gyümölcsöző kapcsolat ugyanis véget ért. Ahogy Máté János, a csapatot üzemeltető kft. ügyvezetője kérdésünkre elmondta: csak pozitív jelzőket tud említeni az együttműködésről. A tárgyalások az újabb támogató, támogatók megszerzéséről jelenleg is folyamatban vannak. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!