Sport

2008.08.17. 20:34

Parsot ledobták az olimpiai dobogóról

Egy éremeséllyel megint kevesebb: a kalapácsvető Pars Krisztián negyedik helyen végzett a pekingi olimpián. A női kézilabdázók szégyenteljes vereséget szenvedtek Dél-Koreától.

BAMA

A világranglista második helyén álló szombathelyi atlétától, Pars Krisztiántól nem csak az érem volt reális elvárás, az arany sem tűnt elérhetetlennek. A selejtezőben jól is ment minden, hiszen 80,07 méterrel elsőként került a döntőbe, ahol azonban a szlovén Kozmussal nem lehetett mit kezdeni: a második körben 82,02-t dobott, s ezzel bebiztosította magának az első helyet. Pars Krisztián szintén ekkor dobta a legnagyobbat, 80,96-tal még éremre pályázott, a második helyen a fehérorosz Gyevjatovszkij állt 81,61-gyel. Az ötödik körben azonban a fehérorosz Tyihon (81,51) is túldobta Parsot, aki így a negyedik helyen végzett.

– Sajnálom, hogy nem tudtam meglepetés eredményt okozni – mondta Pars. – Egy kicsin múlott, ötödikre dobott túl Tyihon. Nem tudtam összehozni azt a technikai mozgást, amivel az elmúlt hónapokban hoztam a 81 fölötti eredményt, nem ért le időben a jobb lábam. Ennyin múlott, ha 80,96-nál ezt meg tudom oldani, akkor én vagyok a második.

A női kézilabda-válogatott tudott meglepetést szerezni, a bökkenő csak az, hogy roppant kellemetlent. Görbiczék ezúttal Dél-Koreával mérték össze tudásukat, de már az első percekben eldőlt, hogy nincs semmi keresnivalójuk. A ázsiaiak 6-0-ra vezettek, hogy aztán rendszerint tíz gól körül tartsák a két csapat közötti különbséget, a vége 33-22 lett. A magyar válogatott harmadik helyen jutott tovább csoportjából, s a keddi negyeddöntőben a másik hatos második helyezettjével, vagyis Romániával találkozik.

Sajnos vívásban is folytatódott a magyar versenyzők vesszőfutása. A férfi kardválogatott hetedik helyen végzett: a tavaly világbajnok csapat (amelyben a vesztes negyeddöntő után Nemcsik Zsolt helyére Lontay Balázs állt be) a helyosztón  45-25-re győzte le az egyiptomiakat.

A hollandokkal játszik a női vízilabdacsapat

A hollandokkal játszik a döntőbe jutásért kedden, magyar idő szerint 9.40 órától a magyar női vízilabda-válogatott a pekingi olimpián, miután a csoportmásodikok és -harmadikok keresztbejátszásán a németalföldiek diadalmaskodtak az itáliaiak felett. A másik párban az ausztrál együttes legyőzte Kína legjobbjait, így azon az ágon Egyesült Államok – Ausztrália összecsapást rendeznek a fináléba kerülésért (kedd, 8.20 óra).

Mérkőzések a négy közé jutásért:

Hollandia – Olaszország 13-11 (hosszabbítás után, büntetőkkel 5-3)
 Ausztrália – Kína 12-11
A 7. helyért: Oroszország – Görögország 12-6

Fegyelmi vizsgálat indul Ujlaky Virginie ügyében

Fegyelmi vizsgálatot kezdeményez Ujlaky Virginie-vel, az olimpián szerepelt női tőrválogatott tagjával szemben Füleky András, a Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) ügyvezető igazgatója. A pekingi sportágvezető elmondta, Ujlakynak nem volt megfelelő a hozzáállása a felkészülés, az edzések, illetve a verseny során. Még hozzátette, hogy ez szövetségi ügy, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) nem foglalkozik vele.
Bernát Zoltán, a tőrözők szövetségi kapitánya korábban azt mondta, Ujlaky nem fogadta el, hogy egyéniben nem szerepelhet az olimpián, ez pedig a felkészülés és a versenyek alatt feszültséget keltett a csapaton belül.

Címkék#Peking 2008

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!