Sport

2008.09.05. 09:10

Paralimpia: négyezerből három pécsi

Baranyát három pécsi úszó képviseli a szeptember 6-án kezdődő paralimpián.

Horváth László

Körülbelül 4000-en vesznek részt a paralimpián, ők 140 ország képviseletében indulnak. Magyarország tíz sportágban (asztalitenisz, bocsa, sportlövészet, úszás, tenisz, cselgáncs, erőemelés, vívás, vitorlázás, evezés) harminchárom versenyzőt nevezett, legtöbben az úszók lesznek, tizenegyen, köztük van három pécsi, Baka Dorottya, Kovács Ervin és Sors Tamás.

– A versenyzőink többsége világ- vagy Európa-bajnoki érmes, sokan nem is először rajtolnak ilyen versenyen. Mindenki nagyon keményen készült, számukra megfelelő körülményeket tudtunk biztosítani, ezért nyugodt lelkiismerettel és bizakodva várjuk a kezdést. Tizenegy érem megszerzését el lehet várni a sportolóinktól – nyilatkozta Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Sors Tamás öt számban indul a pekingi paralimpián. A világbajnokságon korábban már harmadik helyet szerzett, így érmet is nyerhet Kínában
[/caption]

A három baranyai úszó közül a 30 éves Kovács Ervin (Lendület SE) 50 m háton, 50 m pillangón, 100 m mellen és 200 m vegyesen versenyez. Korábban 2004-ben három ezüst, 2000-ben pedig három bronzérmet szerzett. Most háromszor dobogóra szeretne állni. A 2006-ban vb-harmadik Sors Tamás (17), az ANK Úszóklub sportolója öt számban (50 m gyors, 100 m gyors, 400 m gyors, 100 m pillangó, 200 m vegyes) áll rajthoz, ezekben minél több érem megszerzése a célja. Klubtársa, Baka Dorottya (17) csak 100 m háton indul, eddigi legjobb eredménye vb-hetedik hely 2007-ben. Tőle nem várható, hogy érmet hozzon haza.

– Megérkeztünk, szerencsére minden rendben van, ugyan egy kicsit fáj még a vállam, de kezelik. Bízom benne, hogy nem gátol majd a versenyzésben. Hétfőn rajtolok először – közölte Pekingből telefonon Kovács Ervin.

A sérült emberek világjátékán legutóbb, 2004-ben Athénban a magyarok egy arany, nyolc ezüst és tíz bronzérmet nyertek. Már kint van Pekingben a három baranyai, de a magyar küldöttség java ma fél 3-kor repül Kínába.

A paralimpiai versenyeken kizárólag szellemileg ép, testi fogyatékos sportolók vehetnek részt. Az esélyegyenlőség érdekében a résztvevőket egy nemzetközi szakértői bizottság a testi fogyatékosságtól függően kategóriákba sorolja.

Tarjányi Judit csalódott, mert itthon hagyták

Tarjányi Judit, az ANK Úszóklub sportolója szinte az utolsó pillanatban maradt ki a pekingi csapatból. Pedig sokáig azt hihette, hogy nélküle el sem kezdődhet a paralimpia. Amikor azonban kihirdették a névsort, a pécsi úszólány már nem volt benne. Emiatt még most is vigasztalhatatlan.

– A mai napig nem tudtam feldolgozni a döntést, azt hittem, hogy világranglista kilencedik helye automatikus kvalifikációt jelent. Sajnos nem így történt. Természetesen izgulok a többiekért, remélem, hogy a pécsiek is jól szerepelnek. Sors Tamás az egyik legjobb barátom, vasárnap úszik először – mondta a még csak 17 éves tehetség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!