Sport

2009.05.13. 13:20

Ma már a döntőért játszanak a pécsi férfi kosarasok

A Zalaegerszeg elleni mérkőzéssorozat minden bizonnyal a pályán dől majd el. Meg talán egy kicsit a kispadon is.

Fülöp Zoltán

– Hogy mi lesz akkor, ha a Pécs a Zalaegerszeggel játszik? Hát, ebbe még nem gondoltam bele, de ritka szép pillanat lesz, az biztos. Van egyébként egy álmom a következő szezonnal kapcsolatban: akkor lennék a legboldogabb, ha mi a legjobb nyolcba kerülnénk, a PVSK pedig bajnok lenne.

A fentieket Völgyi Péter mondta lapunknak még tavaly júniusban, amikor a Zalaegerszeghez szerződött. A két boldogság-öszszetevőből az egyiket már kipipálhatja a fiatal tréner: a csapat ugyanis nem hogy a rájátszásba, de rögtön az első négybe is bejutott. A második szelettel már lehetnek gondok: ahhoz ugyanis, hogy a Pécs bajnok lehessen, éppen a Zalaegerszeget kellene legyőznie az elődöntőben.

– Szép éveket töltöttem Pécsett, és azt hiszem, a szurkolók sem felejtettek el engem – nyilatkozta Völgyi. – Biztosan sok barátom lesz majd kinn szerdán a meccsen – és ezúttal kivételesen ellenem szurkolnak majd. Az, hogy a négy közé jutottunk a Zalaegerszeggel, jó dolog, de a finálé kapujában már nem akarunk megállni. Ha a tíz játékost nézzük, akkor a PVSK kerete a legerősebb a mezőnyben, szóval kőkemény csata várható.

A ZTE trénere hozzátette: az, hogy sok pécsi kosarassal dolgozott együtt, még nem jelenti azt, hogy könnyedén felkészülhetett volna a PVSK taktikájából, hiszen a keretben több változás is történt az ő távozása után.

– Azért biztosan lesz egy-két olyan támadásunk, amely ismerős lesz Péternek, de én is észrevettem náluk olyan elemeket, amelyeket már láttam valahol – reagált nevetve a felvetésre Sztojan Ivkovics, a pécsiek szakmai igazgatója. – Egyébként nagyon gyakran beszélek Petivel, szinte minden mérkőzés után telefonáltunk egymásnak. Örülök, hogy ilyen szép sikereket ért el a ZTE élén. Az összes meccsükön nekik szurkoltam az idényben, kettőt kivéve: amikor velünk játszottak. Most sem lesz másképpen. Nem bántam volna, ha csak a fináléban találkozunk, de ha már így alakult, akkor most kemény, férfias küzdelemben kell túllépnünk rajtuk.

A három győztes találkozóig tartó párharc időpontjai: május 13. (Pécs), május 16. (Zalaegerszeg), május 19. (Pécs), május 22. (Zalaegerszeg), május 24. (Pécs), utóbbi két találkozót csak akkor rendezik meg, ha a továbbjutás addig még nem dőlt el.

Posztok, pontok, esélyek

Egyes és kettes poszton remekül áll a Pécs. Irányítóként Kelley, Wittmann és Alekszics is bevethető: ők hárman gyakran támadásonként cserélgetik egymás között a posztokat. (Alekszics hármas poszton is tud játszani, így lehetnek akár mindannyian egyszerre a pályán.) Hozzájuk csatlakozik még Hosszú Gergely, aki a kupadöntő egyik hőse volt. A zalaiak Louis Hinnant és Calvin Watsont küldik pályára ezeken a posztokon: a két amerikainak főleg az egy-egyezés megy, ezért döntő lehet, hogy mennyire sikerül őket megfogni.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Völgyi Péter (jobbra) és Sztojan Ivkovics a januári meccsen is bizonyította: a barátság fontosabb a végeredménynél
[/caption]

 

Hármas poszton Dénes Gáborral és Ante Kapovval számolhat Sztojan Ivkovics. A két kosaras inkább a védekezésben jeleskedik, hiba lenne tőlük tizenöt-húsz pontokat várni meccsenként – ám ha elkapják a fonalat, gond nélkül dobnak négy-öt hármast (fejenként). Ők ketten szintén nem „kötött posztosok”: Dénes felbukkan magasbedobóként is, míg Kapovtól kettes poszt sem idegen. Völgyi Péter csapatában a hármas Kámán Tamás: a sokszoros magyar válogatott kosaras posztján vitathatatlanul az egyik legjobb, ráadásul a kintieket is jól dobja.

Négyes poszton a PVSK-t Tóth Norbert erősíti. A válogatottnál is számításba vett csupaszív játékos a szurkolók egyik kedvence, ráadásul ezen a poszton ritkaság, hogy valaki ilyen biztos kézzel dobálja a hármasokat. Tóth váltótársa Grebenár Péter, aki sérülés miatt az első körben keveset játszott. A ZTE négyese Michael Jones, akinek leginkább a közeli (sőt, az egészen közeli) dobások mennek.

Az ötös poszton kosarazó pécsi, Bencze Zoltán ugyan nem dob hármasokat, mint Gulyás Róbert, nem zsákol, mint Horváth Zoltán, mégis, sok lepattanót és még több pontot szerez – ő a pécsiek egyik legjobbja. A csapatkapitány, Czigler László a Sopron elleni párharcban megmutatta: tud ő még sapkázni, labdát szerezni, pontokat dobni, ráadásul már a jelenléte is elbizonytalanítja az ellenfél néhány játékosát. A zalaiak ötöse, Srdan Helbich tíz centivel alacsonyabb a pécsi centereknél, ám ezt a hátrányt erőszakosságával ellensúlyozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!