Sport

2010.03.30. 12:02

Fűzy szerint Vajda duplájában minden benne volt

Reggelig tartó bulival ünnepelte a MiZo Pécs női kosárlabdacsapata a Sopron elleni Magyar Kupa-győzelmet. Fűzy Ákos ad a tradíciókra: vásárcsarnokos hurka-kolbászozással zárta a programot.

K. Mayer András

– Borízű hangra számítottunk, ehelyett meglepően frissnek tűnik.
– Viszonylag korán, már reggel nyolc óra körül otthon voltam, tizenegyig aludtam, aztán délben volt egy kis dolgom a csarnokban, utána pedig megint ledőltem, vagyis ki tudtam magam pihenni – mondta Fűzy Ákos, a MiZo Pécs vezetőedzője. – Nagyon jót buliztunk, velünk tartottak a szurkolók is, aztán reggel a vásárcsarnokban hurka-kolbászba öntöttük bánatunkat.

– Tavaly idegenben nyerték meg a kupát, idén itthon, de szemernyivel sem volt könynyebb dolguk.
– Sokszor beszéltünk arról, hogy ott nyerni mennyivel nagyobb fegyvertény, pedig jóval kisebb a nyomás rajtunk. Hazai pályán győzni viszont felülmúlhatatlan érzés: a saját családod, barátaid előtt, nekik örömet szerezve.

– Meg lehet egyáltalán fogalmazni, mivel nyerték meg ezt a végtelenül szorosan alakuló döntőt? Persze Vajda dupláján kívül.
– Abban a gólban benne volt minden: a harciasságunk, a mindent elsöprő akaratunk, elszántságunk, a szívünk, és persze egy kis szerencse is kellett.

– Szerencse?
– Igen, az is. Tizennégy másodperccel a vége előtt ugyanis volt egy pillanat, amikor majdnem időt kértem, de aztán meggondoltam magam. Azért nem tettem meg, mert nem akartam, hogy Norbi (Székely Norbert – A szerk.) megszervezhesse a védekezésüket. Persze rizikós dolog volt, hiszen így nem mehetett be Iványi és Ohlde, de most jól sült el. Fegyverneky Zsófi nagyszerűen ismerte fel a szituációt, és abban a felállásban is tudtunk gólt dobni.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Fűzy Ákos jól taktikázott, Iványi Dalma remekül irányított, aminek győzelem és közös ünneplés lett az eredménye
[/caption]

– Az öröm mellett érez némi elégtételt is? Nagyon sok kritikát kapott a korábbi mérkőzéseken.
– Nem szeretem ezt a szót. Nem elégtételt érzek, hanem a jól végzett munka feletti örömet és büszkeséget a játékosaim iránt, akik sokadszor álltak fel a padlóról. Ez a győzelem az ő diadaluk.

– Láttuk, hogy beszélt a mérkőzés vége után hevesen reklamáló Székely Norberttel. Szokatlan szituációval zárult a döntő.
– A kupadöntő volt a videobíró premiere, ezért az előző héten írásos magyarázatot kaptunk ezzel kapcsolatban, a meccs előtt pedig Bodnár játékvezető is elmondta, mire lehet használni. Norbi először faultot reklamált, de erre nincs lehetőség, csak az időméréssel kapcsolatos dolgokat lehet visszanézni. Ezt próbáltam neki kollegiális hangnemben elmagyarázni.

– A két megnyerhető címből egyet már bezsebeltek, szép lenne a bajnoki aranyérmet is megkaparintani. Hogyan tovább?
– Keddtől már edzünk, mert csütörtökön játszunk a Szekszárd ellen. A tavalyi szezon tanulsága bennünk van, akkor gondolatban talán túlságosan is előreszaladtunk.

– Mert nem jutottak döntőbe.
– Igen. Most előbb arra koncentrálunk, hogy jussunk be a fináléba, aztán ha ott vagyunk, akkor foglalkozhatunk a végső párharccal.

Iványi: „Kellett ez a siker, kijött belőlünk a feszültség”

Magunk is meglepődtünk, amikor Iványi Dalma első hívásunkra felvette a telefont. Azt hittük, hogy még javában az ágyat nyomja a kiadós éjjeli buli fáradalmait pihenve, de úgy tűnik, a MiZo motorjának egy kupadöntő és egy egész éjszakás kimaradás meg sem kottyan.

– Valamikor hajnalban négy-öt körül értem haza – mondta Iványi, akit a kupa All Star csapatának irányítójává választottak. – Jólesett a bulizás, ott voltak a szurkolók, a család, a barátok. Kellett ez a siker, mert legalább kijött belőlünk a feszültség.

Ráadásul pillanatok alatt kiment belőlük, a dudaszó után ugyanis szinte rögtön örömtáncba kezdtek. Ebben a műfajban is a pécsi karmester járt az élen. „Ez egy remek visszaigazolás nekem. Ha még mindig így tudok örülni egy sikernek, az azt jelenti, hogy nem vagyok teljesen elégedett magammal, nem vagyok eltelve a győzelmekkel. Főleg azért örültünk annyira, mert tudjuk, milyen rögös út vezetett idáig.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!