Sport

2010.06.18. 16:03

A gyerekek búcsúzhatnak edzőiktől

A felnőttcsapatnál kedden mutatták be a szakmai munka új irányítóját, Kiss Lászlót, de lejjebb is rengeteg személyi változás van/lesz a PMFC-nél: az utánpótlásedzők nagy részétől is megválnak. Nem biztos, hogy jó vért szül ez az állandó változtatósdi.

K. Mayer András

Ami már most biztos, nem kötöttek új szerződést az utánpótlás szakmai igazgatójával, Botos Antallal (a helyére idősebb Dárdai Pál érkezett), a technikai vezetővel, Herke Imrével, továbbá az U19-es, az U18-as, az U17-es és az U16-os csapat edzőivel, vagyis Márton Gáborral, Lutz Jakabbal, Nagy Ervinnel és Toma Árpáddal. Amikor megkérdeztük idősebb Dárdai Pált, hogy mindez már az ő érkezéséhez köthető-e, a szakember nemmel válaszolt.

– Ebbe semmi beleszólásom nem volt, még nem is kezdtem el dolgozni – mondta idősebb Dárdai Pál, aki csak július 1-jén áll munkába, de a terveiről már szívesen ejtett egy-két szót. – A szülőkkel jó kapcsolatba kell kerülnünk, és meg kell oldanunk, hogy a gyerekek 14-15 évesen ne menjenek el innen, hiszen az a legfontosabb, hogy az ügyes, tehetséges srácokat itt tartsuk. És persze vissza kell jutnia az U19-nek az NB I-es kiemelt bajnokságba.

Természetesen felhívtuk Matyi Dezsőt, a klub elnökét, tulajdonosát, aki az utánpótlás-nevelés szakmai stábjában bekövetkező személycserékkel kapcsolatban rögtön így indított: „Az eredmények önmagukért beszélnek, egyáltalán nem vagyok megelégedve. Az U19 és az U17 kiesett a kiemelt bajnokságból. Az edzőcserék természetesen ezzel függnek össze, s még az alacsonyabb korosztályoknál is számítani lehet váltásokra.”

Hiába jegyeztük meg, hogy az U19-es csapat egyébként az előkelő hetedik helyen végzett Márton Gáborral, mindössze a 17 évesek miatt kényszerült búcsúra (érthetetlen módon a két gárda pontjai együtt számítottak...), a tulajdonos hajthatatlan maradt: „Valóban nem volt rossz, de kiesett! Bent kellett volna maradni!”
Tavaly új edzői stáb kezdett dolgozni a PMFC egyébként tényleg szépen felújított, tetszetős kovácstelepi utánpótláscentrumában, most nyáron megint új edzők kezei alá kerülnek a gyerekek. Nem valószínű, hogy ez az állandó változtatás a csapatok, a fiatal futballisták előnyére válik, talán ez is közrejátszik abban, hogy a pécsi klubot még mindig nagyon sokan csak ugródeszkának használják: amint meglátszik valakin, hogy valóban ügyes, máris jelentkeznek az akadémiák, s a csábításnak a legritkább esetben tudnak ellenállni a szülők és a csemeték.

Amikor Matyi Dezsőnek megemlítettük a kozármislenyi példát, miszerint ott nagyobb klubokkal, akadémiákkal, illetve külföldi egyesületekkel (például Budapest Honvéd és a holland Twente) kötnek megállapodást, amelyek kisebb összegért vihetik a tehetséget, s ha náluk bekerül a felnőttek közé, majd esetleg újra továbbadják, a baranyai klub ismét kap némi pénzt, leszögezte, ők viszont a saját útjukat járják.

– Mi ezer százalékkal be fogjuk indítani az akadémiát Pécsett – mondta Matyi Dezső. – Persze a nagycsapatot is megfelelő szintre kell emelni, el akarjuk érni, hogy ismét büszkén játsszanak itt a futballisták. Csak sajnos mindez nem megy az egyik pillanatról a másikra.

Amikor rákérdeztünk, mindez azt jelenti, hogy a PMFC nem szerződést akar kötni például egy felcsúti akadémiával, hanem versenyre kel vele, a PMFC tulajdonosa így válaszolt: „Így van, pontosan így van.”

Havasi Lajos szerint ami Matyi Dezső pénzéből eddig megvalósult, az a minimum

Kíváncsiak voltunk arra, a Pécsett rengeteget javuló körülmények ellenére mégis miért mennek el a tehetséges gyerekek az ország távoli részeiben működő akadémiákra. Havasi Lajos tavaly vitte le a fiát, Dánielt a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiára, s úgy érzi, jól döntött: – A végén kezdem: Dani az U15-ös korosztály gólkirálya lett Felcsúton. Én mindig is hittem az akadémiai szisztémában, az szerintem nem működik, hogy valahova jár iskolába a gyerek, aztán reggel hétre éhgyomorral beesik edzésre, kap egy menzaebédet, ami másra nem elég, csak arra, hogy összeessen, s amikor este nyolckor hazaért, akkor tömtünk bele valami normális kaját.

Dicséretes, ami Pécsett Matyi Dezső pénzéből megvalósult, de ez a minimum! Csak a töredéke annak, amit Felcsúton kínálnak. Meg sem tudtam számolni, hány ilyen-olyan edzőpálya, valamint speciális gyakorlópálya van ott, ráadásul napi hatszori étkezést biztosítanak a gyerekeknek. Minden van, amit csak el lehet képzelni. A fiam egy év alatt gyorsabb, erősebb, agreszszívebb lett.

Havasi Lajos egy érdekes történetet is elmesélt, ami már független a létesítményektől, csak emberi oldala van. Amikor Dániel az U14-es csapathoz került a PMFC-nél, új edzője gyakran „lehülyegyerekezte”, „letehetségtelenezte”. Amikor ráadásul a gyors növésből fakadó sérüléshullám utolérte, segítség helyett egy ilyen mondatot kapott tőle: „Nincs időm foglalkozni a gyerekkel.”
Most Felcsúton foglalkoznak vele...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!