Sport

2010.08.26. 16:26

Mit esznek a baranyai élsportolók?

A sportolók elárulják, jöhet minden: a chilis babtól a pörkölteken át az édes sóskáig és a palacsintáig minden fent van az étlapjukon

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

Próbáltunk utánajárni, mit esznek-isznak a baranyai élsportolók, milyen vitaminokkal egészítik ki az étrendjüket annak érdekében, hogy magasra ugorjanak, gyorsan fussanak, messzire dobjanak. Meglepő eredményre jutottunk: gyakorlatilag ugyanazt eszik, mint az átlagemberek.

Laikusként valószínűleg mindenki úgy gondolja, ahhoz, hogy valaki az élsportban megállja a helyét, bírja az élvonalbeli kosárlabda, kézilabda vagy labdarúgó-bajnokság darálóját, vagy egyéni sportolóként az élbolyhoz tartozzon a világversenyeken, figyelnie kell arra, hogyan étkezik, mire van szüksége a szervezetének. Nyilván nem ehet zsíros, nehéz ételeket (a magyar konyha nagy része tehát máris kihúzva), csínján kell bánnia az édességekkel, a cukros üdítőkkel, és lehetőleg nem a gyorsétkezdékben kell csillapítani éhségét.

Ha nem is teljes mértékben, de tévedtünk.

A sportolók elárulják, jöhet minden

Kürthy Lajos, a Mohácsi TE súlylökője: „Amit szeretek, megeszem, amit nem, azt akkor sem eszem meg, ha kellene. Kedvencem a chilis bab, akármilyen mennyiségben hozzák, gyorsan elfogy. Édesapámnak van egy specialitása, pontosan nem tudom, hogyan készíti, de nagyon finom az a fajta sült csülök. Amikor Tatán vagyok edzőtáborban, akkor ott svédasztal van, tehát napi három alkalommal annyit eszem, amennyit szeretnék, ráadásul van választék is. Persze emellett azért az alapvitaminok is megvannak, figyelünk a magnéziumra, kálciumra, C-vitaminra, izotóniás italokat iszom, edzés után fehérje kell, és kreatint is szoktunk szedni.”

Czukor Zoltán, a Komlói Bányász olimpikon gyaloglója: „Én is úgy vagyok vele, mint Kürthy Lajos, vagyis mindent tolok. A magyaros kajákat szeretem, ki nem hagynám őket, még akkor sem, ha sokan azt mondják, hogy egészségtelenek. De én úgyis lemozgom, elégetem. Imádom például a pacalt, a különböző pörkölteket meg a lecsót is. Tudományosan sohasem készültem, de azért arra én is odafigyeltem, hogy egy húzósabb verseny előtt sok szénhidrátot vigyek be a szervezetembe. És persze szeretem a sört is: egy-egy hosszú edzés után kiválóan pótolja az elveszített folyadékot, rendesen eltelít – és az se baj, hogy egy kicsit el is bódít.”

Bodor Richárd, a PVSE válogatott úszója: „Én ugyanúgy mindent megeszek, mint Czukor Zoli barátom. Szerencsére nincsenek súlyproblémáim, amikor megkezdődik a ráhangolódás, magától visszaáll a versenysúlyom. Süteményt töméntelen mennyiségben eszem, sajnos nagyon édesszájú vagyok. Amit különösen kedvelek, az édesanyám vagy nagymamám édes sóskája, ezt bármikor szívesen elfogyasztom. Egyszer megettem egy tállal, utána megittam rá egy zacskós karamellt, ami rettentően jólesett, de este volt bajom rendesen, senkinek nem kívánom... Persze aranyszabályok azért vannak, verseny előtt csigát, kagylót azért nem eszem.”

Iványi Dalma, a Pécs 2010 női kosárlabdacsapatának kiváló irányítója: „Figyelek az étkezésemre, de azért nem veszem tudományosra a figurát. Nagyon fontosnak tartom a reggelit, mindegy, milyen korán van edzésünk, én akkor is eszem előtte valamit, vagy péksüteményt vagy kekszet, vagy gyümölcsöt. Próbálok változatosan étkezni, jöhet a hús, a tészta, a gyümölcs és a zöldség is. A mérkőzések előtt öt, öt és fél órával eszem általában, mindegy, hogy mit, persze a töltött káposztát azért ilyenkor kihagyom. Kedvencem nincs különösebben, de már-már a kabalámmá vált, hogy hazai meccsek előtt mindig eszem egy kakaós és egy lekváros palacsintát.”

Usain Bolt, háromszoros olimpiai bajnok jamaikai sprinter – őt nem sikerült utolérnünk telefonon, de nagymamájától mindent megtudtunk. Eszerint Bolt sikereinek fő okát egyértelműen egy nálunk gyakorlatilag ismeretlen, afrikai eredetű gumós növényben, a jamszgyökérben kell keresni. A két-három méterre is felszökő, szív alakú leveleket növesztő trópusi kúszónövény szárán apró, a földben akár 2,5 métert, hetven kilót is elérő gumókat növeszt, amelyek hasonlítanak a krumplira. Gazdag C- és B6-vitaminban, étkezési rostban, a szénhidrát- és zsíranyagcserét segítő mangánban és káliumban, kevés benne viszont a telített zsír és a nátrium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!