Sport

2010.10.06. 17:35

Lehet tanulni a hollandoktól a míves focit

A két klub közötti együttműködésnek köszönhetően a Kozármisleny labdarúgócsapatának utánpótlásedzői már testközelből figyelhették, miként zajlik a munka Hollandia egyik legjobb akadémiáján, a Twenténél. A mislenyiek igyekeznek felhasználni a tapasztalatokat.

K. Mayer András

A kozármislenyi egyesület néhány fiatal játékosa és utánpótlásedzője nemrég a Twente (a legutóbbi holland bajnok...) akadémiáján járt, így betekintést nyert abba, mi is pontosan a holland futballiskola. Rengeteg dolgon elcsodálkoztak, de ahelyett, hogy maradnának a magyar módi mellett, próbálnak minél többet átültetni a kint tapasztaltakból.

– Az edzőink először is azt mondták, hogy az első napok alapján úgy érezték, a hollandok nem is dolgoznak rendesen – avat be a részletekbe Rákóczy Gábor, a mislenyiek utánpótlás szakágve-zetője. – Később aztán sikerült összeraknunk a mozaikot, s persze kiderült, hogy tévedtünk.

Ahogy a szakember fogalmaz, a holland módszer lényege, hogy egy-egy edzésen legfeljebb két-három gyakorlatot csinálnak, azokat viszont addig ismételtetik, amíg mindegyik gyerek tökéletesen nem tudja. A hangsúly a hibák javításán van: ha egy kissrác nem veszi jól le a labdát, azonnal megállítják az edzést, és addig magyarázzák neki, hogyan kell csinálni, addig passzolgatják hozzá a labdát, amíg tökéletesen elsajátítja a megfelelő mozdulatot.

– Úgy láttuk, hogy adott korosztályban a mi gyerekeink többet tudnak. Viszont amíg a mieink tíz gyakorlatból nyolcat hármasra képesek elvégezni, addig a holland srácok tízből hármat ötösre – fogalmazta meg a különbséget Rákóczy Gábor. – A képzésüknek köszönhetően a játékosaik 17–18 éves korukra tökéletes technikai szintre jutnak, míg a magyar fiúk nem tudnak többet a hármasnál.

Eszerint a hollandok sokkal türelmesebben, alaposabban, már-már sziszifuszi munkával készítik fel a labdarúgó-palántákat. S a tizenéves kornál nem állnak meg, a felnőtt játékosok is elvégzik ugyanazokat a gyakorlatokat, amiket évekkel korábban csináltak: „átskálázzák” a tanultakat.

– Szokták mondani, hogy a magyar játékosok futómennyiségben még felveszik a versenyt a külföldiekkel. Ez igaz, néha többet is futnak. Csak nem mindegy, hogy gyakran azért, mert amíg a holland labdarúgó úgy veszi le a labdát, hogy huszonkét centire pattan tőle, a magyartól viszont négy méterre, hát persze hogy többet kell futnia – érzékelteti a rengeteg gyakorlásból fakadó pozitívumokat Rákóczy Gábor.

Természetesen már Kozármislenyben is bevezettek egy-két újdonságot, így például ovis kortól 13 éves korig háromhetes ciklusokban dolgoznak, egy-egy gyakorlattal foglalkoznak, amiket aztán szépen egymásra építenek. A lényeg náluk is az oktatás: addig kell gyakorolni a labdavezetést belsővel, külsővel, vagy éppen a labdaátvételt, amíg az tökéletesen nem megy.

– Hollandiában próbálják leegyszerűsíteni a dolgokat, egy edzést például végigdolgoznak négy bójával. Nincsenek kriksz-krakszok, mint nálunk, ahol néha annyi bója van a gyepen, hogy leszállópályának lehet nézni – tette hozzá a mislenyi szakág-vezető.

Nagy Erik: sokra viszi – Reith Renátó: akár Iniesta – Tóth és Kovács: mint a Villám

Nagy Erik: Az 1994-es születésű játékos még nincs 16 éves, de már többször is szerepelt a Kozármisleny NB II-es felnőttcsapatában, legutóbb végigjátszotta a Tatabánya elleni bajnokit. Maximálisan elnyerte a hollandok tetszését, olyan futballistának tartják, akiről már most meg lehet mondani, hogy sokra viheti. Az biztos, hogy nagyon kevés olyan játékos akad Magyarországon (ha van olyan egyáltalán), aki tizenöt évesen már rendszeresen a másodosztályban kap lehetőséget. Az U17-es válogatott szövetségi edzője, Bene Ferenc is úgy fogalmazott a védekező középpályással kapcsolatban, hogy minden bizonnyal helye lesz a nemzeti csapatban.

Reith Renátó: Az 1997-es születésű kissrác ugyan vékony, törékeny testalkatú (mindössze 36 kiló), de olvassa a játékot, mindent tud a labdával. „A 18–20 éveseket megszégyenítő labdái vannak. Nem akarom senkivel öszszehasonlítgatni, de amolyan Iniesta-típusú futballista” – beszélt Reithről Rákóczy Gábor utánpótlás szakágvezető.

Tóth Marcell: Remek fizikai adottságokkal rendelkezik az 1999-es születésű játékos. Rettenetesen gyors, nem csak a kezdősebessége átlagon felüli, hanem a sebességét akár nyolcvan méteren át is tudja tartani, s néhány perc múlva ismét képes egy ilyen sprintre. Labdával rendkívül robbanékony. Kovács Péter: Extra sebesség jellemzi az 1996-os futballistát, a tizenhét évesek között sincs olyan gyors játékos, mint ő. Kicsit későn került Kozármisleny-be, ezért akadnak technikai hiányosságai, de a hollandok szerint ezen még sokat lehet javítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!