Sport

2011.01.24. 12:04

Euroliga a számok tükrében - elemzés

Véget értek az alapszakasz küzdelmei a női Euroligában, így talán érdemes számot vetni arról, hogy a Pécs 2010 csapata miként teljesített sportága legerősebb nemzetközi megmérettetésében.

Miholics Zoltán (aka halamita)

Az Euroliga alapszakaszának végén időszerű elemzés még annak ellenére sem felesleges cselekedet, hogy tudnivaló, Baranya büszkeségére még legalább további két mérkőzés vár, hiszen a play-off teljesen más műfaj, továbbá az alábbi mutatók és megállapítások egyfajta összehasonlítási alapként szolgálhatnak majd az Avenida (és esetleges továbbjutás esetén más csapatok) elleni összecsapások után.

Kezdjük ott, hogy a Pécs 2010-nek egyformán 5 győzelmével és vereségével sikerült felülmúlnia a tavalyi eredményét (4/6), s beállította a Rátgéber utáni korszak legsikeresebb alapszakaszbeli teljesítményét. A 2008/09-es szezonban egyetlen hazai vereségüket az azóta mumussá váló Krakkótól szenvedték el, viszont győzni tudtak Orenburgban, a Nadezhda ellen.

A jelenleg futó idényben kétszer távoztak a vendégek boldogan a Lauber Dezső Sportcsarnokból (Mondeville, Krakkó), viszont a pécsiek ugyancsak kétszer arattak diadalt saját otthonuktól távol: egyszer éppen Mondeville-ben (visszavágva a franciáknak – mint később kiderült, kulcsmérkőzésen), illetve a jó nevekből összeálló, de csapatként nemigen funkcionáló, épp ezért hullámzó teljesítményt nyújtó Riga ellenében.

Ezzel a mutatóval a 14 helyet sikerült megkaparintani a 24 csapatos mezőnyben, eggyel megelőzve a legnagyobb honi vetélytársat, a Sopront (4/6), ezáltal értelemszerűen bekerültek a – 16 résztvevős – rájátszásba, ahol pozíciójukból kifolyólag a harmadik kiemelt, spanyol Halcon Avenidával mérkőzhetnek majd meg a legjobb nyolc közé jutásért – pályahátrányból.

Ha nem örömködne mindenki felhőtlenül a felett, hogy egyáltalán sikerült a (túlzás nélkül) óriási bravúr, a play-off elérése, még akár azon is lehetne morfondírozni, hogy jobb gólaránnyal akár a 10. helyet is megcsíphették volna. Igaz, az ez esetbeli ellenfél, a Bourges sem lett volna sokkal könnyebb falat, ne is legyünk telhetetlenek.

A – hozzám hasonló – „számmániákusok” legnagyobb örömére az Euroliga versenysorozatának hivatalos honlapja meglehetősen átfogó statisztikai adatokat tárol és oszt meg az érdeklődőkkel, így a csapatok teljesítményéről (és annak változásáról) a látottakon és tapasztaltakon túl numerikusan is képet kaphatunk.

Ahhoz képest, hogy a Pécs 2010 a 14. helyen végzett, viszonylag kevés olyan – a fibaeurope.com által közzétett – paraméter akad, melyben pozíciójának megfelelően vagy még annál is jobban teljesített: a 32 mérési kategória közül mindösszesen 12-ben. „Átlagosat” – vagyis a 10-18. hely közötti tartományban – 14 féle szempont alapján hozott, de ezek közül csupán 3 olyan, amelyik jobb a középértékként meghatározott 14. helynél.

A bővebb elemzés - látványos grafiokonokkal a szerző szakmai blogján olvasható!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!