Sport

2011.01.26. 15:50

Kosaras tartozások - a legjobb védekezés a támadás?

Jelentést kért a kosárlabda-szövetség a Pécs 2010 anyagi helyzetéről és tartozásairól. Az MKOSZ és a pécsi csapat ügyvezetője közt az ügy miatt kisebbfajta üzengetés indult.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

A közelmúltban a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége elnöksége a női és a férfi tagozat vezetőjét arra kérte, hogy adjon jelentést a Pécs 2010 és a Beszterce KK anyagi helyzetéről, a fennálló tartozásokról. Természetesen a Dunántúli Napló is kíváncsi volt arra, miért került górcső alá a múlt héten az Euroliga legjobb tizenhat csapata közé kerülő pécsi együttes, ezért Bodnár Péternél, a szövetség főtitkárhelyettesénél érdeklődtünk.

– Egyrészt a Somogyi Andreával kapcsolatos per, másrészt a FIBA-ügy miatt kértünk tájékoztatást – mondta a sportvezető, majd amikor arra kértük, fejtse ki bővebben a „FIBA-ügyet”, így folytatta: – A klub korábbi játékosát, a brazil Coelhót már ki kellett volna fizetni. Lejárt a FIBA által szabott határidő.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Coelho már 2008 decemberében távozott, de még mindig vár a pénzére
[/caption]

Amikor megkérdeztük, hogy ez mennyiben érinti a magyar szövetséget, von-e maga után bármiféle szankciót, illetve a nemzetközi szövetség megbüntetheti-e a pécsi klubot, Bodnár Péter így válaszolt: „A honi szövetséget ez mindössze annyiban érinti, hogy ő nevezi be a magyar klubokat a nemzetközi kupákba, s értük garanciát kell vállalnia. Ha például egy sportszervezet három évig nem rendezi a tartozását, akkor azt ráterhelik a nemzeti szövetségre. És természetesen csak olyan klubot engednek indulni a következő idényben, amely egyenlítette a számláját.”

FIBA: tartozásokat nem jelentettek

Miközben Bodnár Péter főtitkárhelyettest hívtuk az MKOSZ székházában, éppen Bodrogváry Iván, a női tagozat elnöke, a FIBA Europe női bizottságának vezetője vette fel a telefont. Éltünk a lehetőséggel, megkérdeztük a sportvezetőtől, a szövetség alaposan megvizsgálja-e a bajnokságba nevező klubok anyagi hátterét, tisztában van-e azzal, hogy a Pécs 2010 súlyos likviditási gondokkal küzd, s szinte minden távozó játékosának tartozik.

– Mi csak nullás APEH-igazolást kérünk a kluboktól, mást nem – kezdte Bodrogváry Iván. – Az érintetteknek kétszer, februárban és novemberben van lehetőségük arra, hogy jelezzék, egy klub tartozik nekik.

Novemberben Fűzy Ákos és Mészáros Kornélia jelezte ezt nekünk, de végül mindkettőjükkel megegyezett a pécsi egyesület. Más viszont nem keresett meg minket azzal, hogy tartozna neki. Somogyi Andrea ügye más káposzta, ő polgári peres úton keresi az igazát.

Amikor szóba került a FIBA felé fennálló súlyos tartozás, Bodrogváry Iván elmondta, a pécsi klubnak január 19-ig kellett volna fizetnie, de ezt biztosan nem tette meg.

– Ha jól számoltam, a kamatokkal együtt kilencven-kilencvenkétezer euróról van szó. Ha nem rendezi a tartozást a Pécs 2010, akkor ez azzal is járhat, hogy a nemzetközi szövetség kizárja a sorozatból – említette meg a legsúlyosabb retorziót a női tagozat elnöke.

Méltatlan búcsú lenne ez, hiszen mindössze három olyan csapat van Európában, amely az Euroliga kezdete óta, vagyis tizenhárom éve részt vesz a sorozatban. A Pécs az egyik, a Brno és a Bourges a másik kettő.

Rózsa Gábor: nem kaptak számlát, ezért nem fizettek

A Pécs 2010 ügyvezető igazgatója, Rózsa Gábor elismerte, valóban nem fizették ki január 19-ig az egyébként 2008 decemberében, tehát több mint két éve elbúcsúzó Coelhót és menedzserét, ám ennek egyszerű oka van.

– Egyik fél, tehát a korábbi játékosunk és az ügynöke sem állított ki számunkra számlát, amit jeleztünk az érintettek, továbbá a FIBA felé is. Az egyeztetés pedig folyik a kifizetések ütemezéséről – tudtuk meg a sportvezetőtől. (A Bodrogváry Iván által említett 90-92 ezer euró – mintegy 25 millió forint – hallatán Rózsa Gábor úgy fogalmazott, ennél jelentősen kevesebbel tartoznak, de hogy pontosan mennyivel, nem árulta el. Az biztos, hogy kamatok nélkül a FIBA döntőbírósága 50437 eurót ítélt meg Coelhónak, és 24045-öt ügynökének, Paolo Roncinak.)

Amikor felvetettük, hogy a tartozás rendezése akár a következő idénybeli indulást is veszélyeztetheti, Rózsa Gábor kissé indulatosan így válaszolt: „Korábban ugyanilyen helyzetben voltunk Queenannel és Iveziccsel is, ám miután ők kiállították a számlájukat, a megállapított határidőn belül megkapták a nekik járó összeget. Ugyanígy határidőre rendeztük a tartozásunkat Fűzy Ákossal szemben is.”

Miután Rózsa Gábor megtudta, hogy beszéltünk Bodnár Péterrel és Bodrogváry Ivánnal is a pécsi tartozás kapcsán, a következőket fogalmazta meg a szövetség illetékesei felé: „Egyébként várjuk a szövetség javaslatait arra vonatkozóan, hogy mivel segítheti klubunkat. És kérdezem, hány levelet küldtek a Sopronnak Krivacsevics Tijana ügyében? A soproniak a mai napig nem fizették ki nekünk a nevelési költségtérítést, nem is egyeztünk meg, Krivacsevics két éve mégis ott játszik! Ebben az ügyben is kérem a szövetség és a női tagozat vezetőjének állásfoglalását!”

Majd amikor a szövetségtől kapott (illetve nem kapott) anyagi juttatások kerülnek szóba, így folytatja: „A bajnoki és kupaaranyért egyetlen fillér sem jár! Kapunk tizenhat érmet, ha harmincat kérünk, akkor a többit nekünk kell kifizetnünk.”

Krivacsevics Tijana ügyében szívesen megszólaltattuk volna az illetékeseket, de kedden este erre már nem volt lehetőségünk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!