Sport

2011.02.01. 12:29

Euroliga: ötödik nekifutásra talán sikerül

Ma késő este kezdi a Halcon Avenida elleni, két győzelemig tartó nyolcaddöntőt a Pécs 2010 női kosárlabdacsapata az Euroligában. Iványiék négyből négyszer buktak Salamancán, most optimistán azt mondják, minden sorozat megszakad egyszer.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

A Pécs 2010 hétfő délelőtt repülővel útra kelt Ferihegyről, hogy aztán madridi landolást követően további kétszáz kilométert buszozzon Salamancáig. A jól ismert spanyol városig: bár a játékosoknak általában nincs sok idejük a nézelődésre, Iványi Dalmát lassan régi ismerősként köszöntik a helyiek. A pécsi csapat az utóbbi négy évben négyszer járt ott, a konklúzió: a város gyönyörű, a vereség keserű.

A Salamanca ugyanis mind a négy találkozót megnyerte. A pécsiek irányítója mégis bizakodó – bár talán csak a kincstári optimizmus beszélt belőle, amikor a ferihegyi becsekkolás előtt utolértük.

– Jól ismerjük az ellenfelet, Erikát különösen, de Lyttle is ott volt már tavaly – emelte ki az ellenfél két játékosát Iványi Dalma. – Valóban nehéz nyerni Salamancában, de minden rossz sorozat megszakad egyszer.

Reméljük, igaza lesz, hiszen ez azt jelentené, hogy a Pécs 2010 megnyerné az első mecscset, aztán a másodikon, pénteken a Lauber Dezső Sportcsarnokban már el is intézhetné a továbbjutást, s bejutna a legjobb nyolc közé.

De vajon van-e reális esély a szezon során otthonában veretlen maradó, a Szpartak Moszkvát is 75-64-re elkalapáló Halcon Avenida legyőzésére? A fogadóirodák szerint nincs, ezt jelzi a hazai sikerre adott pirinyó, 1,06-1,08-as odds, vagyis mondjuk egy ezres esetében a hatvan forintos nyereség. Nem nagy biznisz, a vendégsiker viszont jól fizetne: 6-7-szeres pénzt hozna. Zseljko Djokics vezetőedző tudja, hogyan lehet ott nyerni.

– Attraktív, gyors kosárlabdát játszanak, minden játékosuk ügyes, és nagyon erősek centerposzton – mondta a tréner. – Mi megpróbáljuk őket olyan ritmusra kényszeríteni, amely során nem tudják a saját játékukat produkálni. Kiválóan kell védekeznünk, csak akkor nyerhetünk, ha hatvan dobott pont alatt tartjuk őket. Eláruljuk, ez eddig senkinek se sikerült...

A mérkőzéssel kapcsolatos információ, hogy bár még a pécsi csapat játékosai is úgy tudták, a Eurosport 2-n élőben adják őket, a csatorna 21.45-ös kezdéssel, vagyis csúsztatva adja a találkozót. A Cedevita Zagreb – Gran Canaria férfi Európa-kupa-meccs előzött.

Fűzy Ákossal is csak egyszer, hazai pályán sikerült legyőzni a Salamancát

Fűzy Ákos a pécsi csapat vezetőedzőjeként talán a kelleténél is többször, hatszor találkozott a Halcon Avenidával – csak egyszer örülhetett győzelemnek. Salamancában háromszor próbált meg nyerni, huszonhárom, huszonkettő, majd hétpontos vereség lett a vége: „Minden poszton klasszis játékosaik vannak. Nagyszerűen használják ki a hazai pálya előnyét, a négyezer fanatikus szurkoló által teremtett hangulat nyomás alatt tartja az ellenfelet és a játékvezetőket is. Akárcsak a Pécsnek, a közönség személyében nekik is megvan tehát a hatodik játékosuk.”

A világbajnok edző, del Bosque is a város szülötte

Vicente del Bosque González:

A spanyol labdarúgó-válogatottat tavaly világbajnoki aranyéremig vezető kiváló tréner 1950-ben született Salamancában. Álvaro Arbeloa Coca: A 27 éves jobbhátvéd a város csapatában kezdte karrierjét, játszott a Liverpoolban, jelenleg a Real Madrid futballistája. UD Salamanca: Az Unión Deportiva Salamanca 1923-ban „született”, a város labdarúgócsapata jelenleg a másodosztály (Segunda División) 16. helyén szerénykedik.

Turistalátványosságok: két katedrális, Európa főtere

A Madridtól mintegy kétszáz kilométerre nyugatra fekvő Salamanca a turisták kedvence, nyáron annyian látogatnak oda, hogy a spanyolok ilyenkor el is tűnnek a városból. Rengeteg a látnivaló, természetesen elsőre mindenki a katedrálist említi. Ráadásul nem is egyet, hanem mindjárt kettőt: amikor ugyanis a város növekedése miatt nagyobb székesegyházat építettek, nem rombolták le a román stílusú régit, hanem mellette húzták fel az újat.

Az UNESCO 1988-ban a világörökség részévé nyilvánította a történelmi negyedet. A város központi helye a hatalmas főtér, amit szerényen Európa főterének neveznek – Plaza Mayor de Europa. Salamanca ugyanúgy nagy egyetemi város, mint Pécs, mintegy negyvenezer diák, ebből öt-hatezer külföldi hallgatja a különböző tudományokat. További kapcsolódási pont, hogy míg a baranyai megyeszékhely tavaly, addig a spanyol város 2002-ben volt Európa Kulturális Fővárosa.

6-2 a spanyoloknak

Az utóbbi években nyolcszor találkozott egymással a két csapat, a pécsiek mindössze kétszer tudtak nyerni. Ráadásul a legutóbbi öt mérkőzés kivétel nélkül Salamanca-sikerrel zárult.

2006. 11. 30.: Pécs – Salamanca 65-57
2007. 01. 17.: Salamanca – Pécs 70-65
2008. 10. 16.: Pécs – Salamanca 82-65
2008. 11. 19.: Salamanca – Pécs 83-60
2009. 02. 17.: Salamanca – Pécs 85-63
2009. 02. 20.: Pécs – Salamanca 76-81
2009. 11. 12.: Pécs – Salamanca 60-69
2009. 12. 16.: Salamanca – Pécs 70-63

K. Mayer András (Dunántúli Napló) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!