Sport

2011.03.10. 16:53

Dopping: ellenőrök a sportolók nyakán

Megdöbbentő történeteket is hallani a válogatott sportolóktól a doppingellenőrzésekről: reggel 6.15-ös otthoni ébresztés, napi két-három alkalom, és még folytathatnánk.

K. Mayer A., Horváth L. (Dunántúli Napló)

A PVSE válogatott úszója, Bodor Richárd tud mesélni. Az ő, és klubtársai helyzetét néhány évvel ezelőtt ráadásul nagyban nehezítette a Hullámfürdő körüli mizéria: a gyakori bezárások miatt hol itt, hol ott kellett úszniuk. Miközben a doppingellenőrök elvárták, hogy már egy-két hónapra előre megadja, napra és órára pontosan hol edz, hol versenyez.
– Egyszer megesett, hogy az edzőnk péntek este szólt, a szombat reggeli edzés elmarad, mert fáradtak vagyunk – emlékezett vissza Bodor Richárd. – Ki az a hülye, aki ilyenkor mégis lemenne? Én sem mentem, otthon aludtam, amikor 6.15-kor megszólalt a kapucsengő. Jöttek az ellenőrök, keltettek, hogy na akkor hajrá! Ott ültem velük közel két órát a konyhában pizsamában, mire mindent lerendeztünk.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „6.15-kor megszólalt a kapucsengő” - Bodor Richárd úszó
[/caption]

Bodorral megesett az is, hogy egy nap kétszer vitték doppingvizsgálatra, igaz, Jakabos Zsuzsanna nála is rosszabbul járt, őt egy alkalommal háromszor ellenőrizték. Ezzel talán csúcstartó is.

Kérdésünkre, hogy be lehet-e tartani az egy-két hónapra előre leadott időpontokat, s így esetleg lemarad az ember egy buliról vagy egy filmpremierről a moziban, Bodor így válaszolt: „Szerintem nem volt olyan ember, aki ezt mindig be tudta tartani. Volt, amikor kockáztattunk: elmentünk például egy szalagavatóra, és abban bíztunk, hogy nem pont akkor keresnek. Nem volt ez életszerű!”

Még azt is hihetnénk, hogy Gyurkovics Ferencet sűrűbben ellenőrzik, merthogy a most már pécsi színekben versenyző súlyemelőt a 2004-es olimpiai ezüstérmétől állítólagos doppingvétség miatt megfosztották.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „Jöhetnek, készen állok bármikor mintát adni” - Gyurkovics Ferenc súlyemelő
[/caption]

– Ez nincs így, nem szálltak rám – mondja Gyurkovics. – Amikor 2009 második felében visszatértem a sportághoz, utána tényleg elég sűrűn jöttek, de azóta csak minden második hónapban kerülök sorra. Váratlanul megjelennek, az edzésen látogatnak meg. Tudják, hogy mikor edzem, mert a holléti információt rendszeresen megadom. Napi egy órát kell megjelölni és akkor rendelkezésre állni, ez vállalható. Az persze túlzás volt, amikor a nap minden percében készen kellett állni a vizsgálatra, de engem ez akkor nem érintett. Utoljára tavaly novemberben, a törökországi világbajnokságon ellenőriztek, lassan esedékes lesz a következő. De jöhetnek, készen állok bármikor mintát adni.

Egyébként Gyurkovics nem érzi, hogy a súlyemelést kipécézték volna a doppingellenőrök, hiába rossz a híre a sportágnak, szerinte nem került jobban fókuszba a WADA-nál, mint mások.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Gyurkovics Ferencet utoljára tavaly, a törökországi vb-on ellenőrizték
[/caption]

A csapatsportágakban, így a kosarasoknál más a rendszer.
– Nálunk kevesebb ellenőrzés van, évente egy-kettő – meséli Iványi Dalma, a Pécs 2010 csapatkapitánya. – Sorsolással döntik el, hogy a két csapatból melyik két-két játékos kerül sorra. Vicces, de az esetek kilencven százalékában engem mégis kiválasztanak valahogy, lekopogom, idén nem.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „Két üveg sör megteszi a hatását” - Iványi Dalma, kosárlabdázó
[/caption]

Velejáró rossznak tekintem az egészet. Sokszor hitetlenkedve megjegyzik, hogy két órán át nem tudtál pisilni, mire azt szoktam mondani, próbálja meg valaki úgy csinálni, hogy közben figyelik.
Iványi azt is tudja, mi a gyors mintaadás műhelytitka: „A sör! Két üveg megteszi a hatását.”
Utolsó kérdésünkre elárulta, szerencsére szereti is.

Február végén kosármeccsen ellenőriztek

A Magyar Antidopping Csoport ügyvezetője igazgatója, dr. Tiszeker Ágnes a hozzá eljuttatott kérdéseinkre válaszolva leírta, hogy a holléti program sokat ésszerűsödött, és így a sportolók számára könynyebben betarthatóvá vált.
– Jelenleg napi bontásban kell megadni az edzési időt és helyet, az edzőtábor vagy verseny időpontját és helyét, illetve azokon a napokon, amikor nincs sem edzés, sem verseny, és egyébként sem lenne megtalálható a sportoló, akkor egy óra ráérési időt. Még ha nyaral vagy szabadságon van, akkor is. Erre azért van szükség, mert bizonyíthatóan sokkal hatékonyabbak, és nagyobb visszatartó erőt jelentenek az előre be nem jelentett, versenyen kívüli ellenőrzések.

Elárulta, hogy utoljára kosárlabda-mérkőzésen jártak Baranyában (ez a február végi PVSK-Panthers – Körmend férfimeccs volt – a szerk.), akkor végeztek doppingellenőrzést. – Szerencsére minden rendben volt – tette hozzá.

Baranyai atlétákat is eltiltottak

2006 novemberében két évre eltiltották a PVSK három atlétáját, Varga Roland diszkoszvetőt, Horváth Gergely gerelyhajítót és Pauer Géza sprintert, mert abban az esztendőben, júliusban a debreceni országos bajnokságon fennakadtak a doppingellenőrzésen. Az ügy kirobbanása után a sportolókat a pécsi klub kizárta a soraiból, ők a kétéves eltiltást végül is letöltötték. Horváth már abbahagyta, Varga horvát, Pauer pedig magyar színekben még versenyez.

A holléti nyilvántartási rendszer kitöltési alapelvei

A versenyző köteles:
1. minden edzést, edzőtábort, versenyt pontosan megjelölni, valamint a rendszeresen ismétlődő elfoglaltságokat,
2. minden napra legalább 1 óra elérhetőséget/ráérést megadni,
3. az elérhetőséget a valóságnak megfelelően, és bárki számára egyértelműen beazonosíthatóan megadni,
4. legalább 60 perc időtartamot kell megadni azokon a napokon is, amikor sem edzése, sem edzőtábora, sem versenye nincs. Csak olyan időtartam és helyszín jelölhető meg, ahol a doppingellenőrzés végrehajtható. (Nem iskola és nem munkahely!)
5. a jelentését frissíteni, amennyiben az előzőleg leadottakban változás történik,
6. a jelentésmódosítást, a programjában bekövetkező változás tudomására jutásától a lehető legrövidebb időn belül megtenni,
7. a jelentést legkésőbb az érintett hónap 1 napjáig elkészíteni, a teljes havi programot megadva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!