Sport

2011.09.29. 10:54

Körmét is átfúrja, hogy nyerjen a komlói távgyalogló

Már az is csodálatra méltó, hogy valaki 235 kilométert megtéve nyer meg egy 28 órás távgyalogló versenyt. De Czukor Zoltánnak az elképesztő számokon kívül is bőven vannak extrém történetei.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

A Komlói Bányász háromszoros olimpikon gyaloglójának, Czukor Zoltánnak sikerült az, ami az utóbbi években senkinek. Legyőzte Dimitrij Oszipovot, a világ legjobb hosszútávgyaloglóját a franciaországi Roubaix-ban rendezett 28 órás versenyen: 235 km 200 métert teljesített ennyi idő alatt, míg az orosz mintegy nyolc kilométerrel lemaradt.

– A verseny végén mintegy öt percig tapsoltak nekem, nagyon jólesett, úgy tűnt, ott is örülnek annak, ha verik az oroszokat – mondta Czukor Zoltán. – Új pályacsúcsot csináltam, megkaptam a köztársasági elnök, Nicolas Sarkozy különdíját, egy ezüstplakettet, valamint egy fél méter magas kupát.

A megszokottól eltérően ezúttal egy parkban rendezték a versenyt, az elején leszakadt az ég, bőrig áztunk, ami nem volt túl jó feeling, aztán két órával a vége előtt ez megismétlődött.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Kemény sport, kemény edzés - egy versenyen 12-14 ezer kalóriát is elhasznál a távgyalogló (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

Czukor Zoltán remek interjúalany. Nem kell sokáig győzködni, hogy kicsit meséljen még arról, mennyire tartják csodabogárnak, őrültnek. A laikus szemében irdatlan hosszú ez a táv (poénkodtunk is a kollégákkal, hogy minek ide autó, rengeteg benzint megspórolhatunk - csak egy nappal előbb el kell indulni Budapestre). Hihetetlennek tűnik, hogy valaki ezt megállás nélkül legyalogolja.

– Autóm nincs, nem is volt, nem is lesz – poénkodik Czukor, aki vagy gyalog megy oda, ahova kell, vagy viszik. – Nyilvánvaló, hogy mindenki a fejéhez kap, amikor meghallja a 235 kilométert, s azt kérdezi, mi az az indíttatás, ami miatt ezt végigcsinálom. A legnagyobb motiváció természetesen a nyerni akarás!

Az ebben a legkeményebb, hogy nagyon sokáig kell küzdeni a győzelemért - folytatja. Amikor egyébként kiskoromban még csak két-három kilométereket gyalogoltam, már az ötven kilométerről álmodoztam, amikor pedig már azt csináltam, a még hosszabb távok érdekeltek. Imádom az ilyen izzadságszagú sportokat, úgy látszik nekem ez a heppem. A Tour de France-ot is szeretem, mert szinte megdöglenek a pályán a versenyzők.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Czukor Zoltán ötvenévesen a londoni olimpián is szeretne majd indulni (Fotó: Löffler Péter)
[/caption]

Fúró is kell a versenyre, és egyre nagyobb cipők

Amikor az alábbi történetet meghallottuk, először azt hittük, poénkodik. De nem, a sztori igaz: a távgyalogláshoz 0,5-ös fúrószárra is szükség van!

– A versenyek, edzések miatt egészséges lábkörmöm nincs is, amikor kimegyek a strandra, a bordós, kékes színek miatt mindenki azt hiszi, hogy ráejtettem a lábamra egy vasrudat. A versenyen a segítőimnél mindig van egy 0,5-ös fúrószár, s amikor nagyon bedurran a körmöm, megállok és fúrok bele két lyukat, hogy a genny kijöjjön alóla – árulta el Czukor Zoltán.

Maradva a lábaknál: nem csak egy cipő dukál egy ilyen versenyen. Először arra gondoltunk, nyilván azért, mert kopik a talpa, de nem erről van szó.
– A roubaix-i versenyre három párat készítettem ki, az egyik 44-es, a másik 44 és feles, a harmadik 45-ös volt. Menet közben egyre jobban bedagad a láb, a végén már akkora mint egy csónak, ezért időnként nagyobb cipőre kell váltani.

Persze a vérhólyagok sem maradnak el, ilyenkor tele van vele az ember lába. Ki lehet állni az orvosokhoz, akik rendbeteszik, de én összeszorított fogakkal mentem tovább, durranjon el inkább, csak nehogy utolérjen az orosz!

Jöhet a negyedik olimpia is?

Miután a kitartása emberfeletti, nem csodálkoznánk rajta, ha sikerülne neki. Czukor Zoltán azt tervezi, hogy indul jövőre a londoni ötkarikás játékokon 50 km-es gyaloglásban. Ott volt Sydneyben, Athénban és Pekingben, 2012-ben ötvenévesen indulna a negyedik olimpiáján.

– Látok rá esélyt, hogy sikerüljön – bizakodott Czukor. – Jövő márciusban a dudincei magyar bajnokságon teljesíthetem a szintet: az A-szint 3 óra 59 perc, a B 4 óra 9 perc. Azért azt tudni kell, hogy ötvenévesen nem nagyon szoktak már ilyen sportágban olimpián indulni, a korosztályomban például a világcsúcs 4 óra 11 perc körül van. Tehát nagyon össze kell szednem magam.

Nos, aki képes 28 órát gyalogolni, amely során 12–14 ezer kalóriát használ el, biztosan össze tudja szedni magát. Legutóbb, Pekingben 46 évesen
a 46. helyen ért célba, előtte Athénban 24. lett, Sydneyben pedig kizárták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!