Sport

2011.10.26. 13:54

Baranyából néhányan már kvótát szereztek a londoni olimpiára

A jelenlegi állás szerint már csaknem nyolcvan magyar sportoló indulhat jövőre a londoni olimpián, az eddig kvótát szerzett versenyzők között baranyaiak is vannak.

H.L. (Dunántúli Napló)

A lólengés világbajnoka, Berki Krisztián tokiói aranyérmével – nem hivatalos számítások szerint – biztosította helyét az olimpián, így ő a 76. magyar résztvevője a jövő évi játékoknak. Idén még a súlyemelők világbajnokságán osztanak olimpiai kvótákat, a nagy kvalifikációs hullám azonban a jövő év első harmadában következik.

Baranyából már többen jutottak kvótához. Csonka Zsófia sportlövő harmadik olimpiájára készül.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Jakabos Zsuzsanna már nyugodtan folytathatja az olimpiai felkészülést, mert megúszta az A-szintet
[/caption]

– Már csak az új szabályok miatt is sokkal nehezebb volt most kiharcolni, mint az előző két esetben. Eddig csak három magyar sportlövőnek sikerült, közülük én vagyok az egy szem pisztolyos és az egyetlen nő. Keményebb felkészülés áll előttem, mint ez idáig az olimpiák előtt.

A megyéből Módos Péter, a HŐSZIG-Szigetvári BSE birkózója is kvótát szerzett már. A legutóbbi játékokról balszerencsével lemaradt, mert az utolsó pillanatban megbetegedett.

A két úszó, Jakabos Zsuzsanna (ANK) és Biczó Bence (PVSE) már nyugodtan készülhet, hiszen már megúszták az A-szintet. Bár Biczó edzője, Sántics Béla szerint biztos csak akkor lesz az olimpia a tanítványa számára, ha már a repülőn ül, de elképzelhetetlennek tartja, hogy másként történjen. Az egerági dzsúdósoknál Szabó Franciska még esélyes a kijutásra.

A Magyar Olimpiai Bizottság legújabb listáján a kvótások között szerepel Kürthy Lajos, a Mohácsi TE súlylökője, aki már meg is kezdte a felkészülést Londonra. A B-szintje 20,20 méterrel megvan és mivel vélhetően nem lesz magyar A-s (4 méterrel jobb mindenkinél), a B is elég az induláshoz.

A két kerékpározónak, Fáy Krisztinának (Pécsi Junior KE) és Ivanics Gergelynek (Veloki Team) kevés esélye van, Magyarországnak ugyanis ebben a sportágban egy kvóta jár, ezt pedig a fővárosi Lovassy Krisztián gyűjtötte be.

Kovács Mária (PVSK-Szentlőrinc) ökölvívónak nem sikerült jól a minap az Európa-bajnokság, nem került be a legjobb négybe a súlycsoportjában, de még van lehetősége világversenyen javítani. A vasutasok másik két öklözője, Lakatos Krisztián és Kanalas Róbert számára elérhetetlennek tűnik a kijutás. A PVSK atlétája, a hoszszútávfutó Bene Barnabás viszont úgy érzi, még nem reménytelen a dolog.

– Ezerötszáz méteren a szint 3:38.00 perc, a nyáron csak másfél másodpercre voltam tőle, és nem is voltak akkor erős ellenfelek, akik segítségével még jobb eredményt érhettem volna el. Jó téli alapozással, jó versenyzőkkel küzdve tovább javulhatok.

A gyalogló Czukor Zoltán (Komlói BSK) jövőre 50 éves lesz, a londoni lenne a negyedik olimpia, amin részt vesz, erre lát is esélyt. Gyurkovics Ferenc (Pécsi Súlyemelő SE) is bizakodik, bár sportága nemzetközi szövetsége szerint a doppingvétsége miatt elképzelhetetlen az indulása. Tóth Henrik tollaslabdázó számára sem csukódott be az a bizonyos kapu.

– Jelenleg százharmincadik vagyok a világranglistán, oda kellene érnem a kilencvenedik környékére, bizakodó vagyok. Idén december végéig van meg a versenymenetrendem, még nem tudom, jövőre hol indulok – jegyezte meg a Multi Alarm SE sportolója.

A Magyar Olimpiai Bizottság számításai szerint – amint a kormány elé terjesztett, a MOB honlapján olvasható anyag tartalmazza – a legoptimálisabb esetben az eddigi kvótásokhoz akár 77-100 magyar csatlakozhat még.

A kvótát általában a sportolók a hazájuknak szerzik, az indulásról a szakszövetségük dönt, általában azok javára, akik a részvételi lehetőséget kiharcolták.

A támogatottak

Pécs sportbizottsága támogatja az olimpiai kerettagsággal rendelkező sportolókat. A névsor: Csonka Zsófia (PVLK), Fáy Krisztina (Pécsi Junior KE), Knoch Viktor (Pécsi Korcsolyázó SE), Baka Dorottya (Pécsi Sárkányhajózási Úszó és Paraúszó SE), Gyurkovics Ferenc (Pécsi Súlyemelő Egyesület), Bodor Richárd, Biczó Bence, Lengyel Anna, Tarjányi Judit, Meilinger Csaba (PVSE), Kovács Mária, Lakatos Krisztián, Kanalas Róbert, Bene Barnabás (PVSK), Peterdi András, Olajos Zoltán (PTE-PEAC), Jakabos Zsuzsanna, Sors Tamás (ANK Úszóklub). Ivanics Gergely (kerékpározó, Pécsi Junior KE) kérelméről a következő ülésen dönt a bizottság.

Az élő lexikon

Dr. Bödő László a napokban töltötte be 78. életévét, huszonöt esztendeje foglalkozik olimpiakutatással, ezalatt „Pécs-baranyai olimpikonok, 1908–2004” címmel önállóan könyvet írt, és további ötnek a társszerzője volt. Körülbelül 30 cikke jelent meg különböző folyóiratokban, az első athéni olimpiától, 1896-tól kezdődően dolgozta fel a témát. Legújabb munkája nem az ötkarikás játékokkal kapcsolatos, hanem a „A pécsi sportegyesületek története”, amely most készül. Száztíz évet már feldolgozott a pécsi tenisz éle-téből is, még 10 esztendő van vissza, tervezi ennek megörökítését is.

Paraúszók is lesznek

A nyári játékok után, augusztus 29-én, szintén Londonban esedékes paralimpián Baranyát úszók képviselhetik, a Pekingben 100 m pillangón aranyérmes Sors Tamás (ANK) helye már biztos, nyáron az Eb-n világcsúcsot is úszott. Meilinger Csaba (PVSE) helye is annak tűnik, hiszen másik kategóriában, szintén a 100 méteres pillangóúszásban a világon a hatodik legjobb eredmény az övé. Kvótát szerezhet Baka Dorottya (Pécsi Sárkányhajózási ÚPSE), Tarjányi Judit (PVSE) számára ez már nehezebbnek néz ki. Tari Imre szövetségi edzőtől tudjuk, hogy 2012. május 20-ig lehet kvótát úszni, utána döntik el, hogy ki mehet majd Londonba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!