Sport

2011.12.09. 14:49

Legjobb sportolók: baranyaiak a szövetségi listán

A különböző sportágak szövetségei minden évben megválasztják az év legjobbjait, a fővárosban közzétett idei listán több baranyai nevet találunk.

Horváth L.

A baranyai illetőségű legjobbak közül Fáy Krisztina kerékpározó (Pécsi Junior KE), Knoch Viktor rövidpályás gyorskorcsolyázó (Pécsi Korcsolyázó SE), Csonka Zsófia sportlövő (PSN ZRt.), Fülöp Elemér szektorlabdás (DÖKE Komló) és Tóth Henrik tollaslabdázó (Multi Alarm SE Pécs) ma is megyei egyesületben sportol, míg Gáspár Gergő rögbist (Pécsi Indiánok) évközben kölcsönadták a Százhalombattának, Fegyverneky Zsófia kosárlabdázó pedig a Pécs 2010-ből a nyáron átigazolt a nagy rivális Uniqa Euroleasing Sopronba.

Tóth Henrik már hatodszor lett a sportága legjobbja, Knoch Viktort, Csonka Zsófiát és Fülöp Elemért harmadszor, Fegyverneky Zsófiát és Fáy Krisztinát másodszor, Gáspár Gergőt pedig először hozták ki elsőnek.

Gáspár Gergő nagyon jó évet zárt, a 15-ös rögbiben bemutatkozott a magyar válogatottban, a 7-esben pedig nem volt nála jobb idén Magyarországon.

– A 7-est atlétikusabb játékosok űzik, én 180 centis és 87 kilós vagyok – mesélt magáról a rögbis. – Mindkét szakágban jól ment nekem az idén, örülök is neki. A sok teendő miatt még nem végeztem az egyetemen, jövő júniusban államvizsgázom, közgazdász és azon belül is turisztikai szakember leszek.

Nincs a reflektorfényben a szektorlabda (sokan csak gombfociként emlegetik), amelyben Fülöp Elemér, a DÖKE Komló versenyzője nagymenőnek számít.

– 2007-ben és 2008-ban is nyertem már, csodálkozom, hogy most is sikerült, mert ebben az esztendőben csak négy egyéni versenyen indultam. Igaz, kettőn győztem és egy-egy második és harmadik helyem volt. A csapatbajnokságon viszont 89 százalékos teljesítményt értem el, amivel a legtöbb pont volt az enyém. Negyvenkettő vagyok, tizenhetedik éve űzöm ezt a sportágat, amíg tudok állni, jó a szemem és nem remeg a kezem, addig csinálom – hallottuk tőle.

Csonka Zsófia harmadik olimpiájára készül, a sportlövő a kvótát már kiharcolta, miközben más országbeli olimpiai és világbajnokok még várnak rá, hogy összejöjjön nekik.

– Nehezen indult az év, technikai problémák (pisztoly, lőszer) miatt néhány hónapos lemaradásom volt a nemzetközi mezőnnyel szemben – kezdte Csonka. – Szerencsére később a gondok megoldódtak, mind a négy Világkupán ott lehettem, és a fő cél, a londoni kvóta sikerült. Így abszolút elégedett vagyok, bár a nagy eredmények, a rangos versenyeken a dobogós helyek nem jöttek be.

Tóth Henrik világutazó lett, egyik Világkupa-verseny követte nála a másikat. Járt többek között Guatemalában, Brazíliában, a múlt héten pedig az afrikai Botswanában.

– Idén már nem lesz több utazás, mert kisebb sérüléssel bajlódom. 2011-ben ötödször nyertem zsinórban a magyar bajnokságot egyéniben, és az ennél kisebb hazai versenyeken is rendre diadalmaskodtam. Jövőre is lesz elég erőpróba, kell is, mert szeretnék kijutni Londonba, az olimpiára – jegyezte meg a Multi Alarm SE válogatott tollaslabdázója.

A kerékpáros Fáy Krisztinát pálya szakágban találták a legjobbnak, ahol az országos bajnokságon mind a hat női egyéni számban aranyérmes lett, országúton pedig az időfutam ob-n a leggyorsabbnak bizonyult.

A legjobbak listáján ötven szövetség által megadott nevek szerepelnek, atlétikában december 14-én döntenek a sportági elsőkről.

Lassan negyven éve döntenek a szövetségek

A hazai szövetségek 1964 óta minden esztendőben eldöntik: kik sportágukban az év legjobbjai. Ezt rendre decemberben hozzák nyilvánosságra.

Az abszolút csúcstartó Portisch Lajos sakknagymester, aki 1964–1994 között 23-szor lett első a sakkozóknál. A szintén sakkozó Polgár Judit 16,
a sífutó Tagscherer Zoltán 14., az asztaliteniszező Tóth Krisztina 13, a műugró Barta Nóra 11, a tekvandós Tóth Balázs 10 elsőségnél tart. A sportlövőknél ismét, nyolcadszor Sidi Péter az év férfiversenyzője, aki ráadásul a számszeríjászok között is a legjobb volt Match kategóriában. Ezzel ő az egyedüli, aki két sportágban is diadalmaskodott.

2011-ben Baranyából Csonka Zsófia sportlövő, Tóth Henrik tollaslabdázó és a nyáron Pécsről Sopronba átigazolt Fegyverneky Zsófia kosárlabdázó őrizte meg tavalyi elsőségét.

Horváth L. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!