Sport

2012.04.12. 19:30

Heten már rég Londonnal álmodnak

Öt baranyai sportoló már biztosan ott lesz a július 27-től augusztus 12-ig tartó londoni olimpiai játékokon, néhányan pedig abban reménykednek, hogy a hátralévő időszakban meg tudják ragadni több-kevesebb esélyüket. A paralimpián két úszó képviseli a megyét.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

Az olimpia a legfontosabb, hangzott el jó néhány sportoló szájából az utóbbi hónapokban ez a kijelentés. A londoni ötkarikás játékok miatt háttérbe szorultak az Európa- és világbajnokságok, ha nem is csillogtak kevésbé, de talán nem volt akkora súlyuk az ezeken szerzett érmeknek, helyezéseknek. Szinte csak az számított, megvan-e már a kvóta, a szint, vagy sem.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Ők ott lesznek (illusztráció: Dunántúli Napló)
[/caption]

Nos, jelen pillanatban úgy áll a helyzet, hogy ha most kezdődne az olimpia, majd a paralimpia, hét baranyai sportoló ott lenne a játékokon. Előbbin a sportlövő Csonka Zsófiáért, az úszó Jakabos Zsuzsannáért és Biczó Bencéért, a súlylökő Kürthy Lajosért, valamint a birkózó Módos Péterért, utóbbin (augusztus 29.–szeptember 9.) pedig két úszóért, a pekingi aranyérmes Sors Tamásért és Meilinger Csabáért szoríthatnánk. Rajtuk kívül még akadnak néhányan, akik több-kevesebb eséllyel reménykednek a londoni részvételben.

Az indulásra jó eséllyel pályázik például az elnyűhetetlen gyalogló, az ötvenedik életévét taposó Czukor Zoltán, a súlyemelő Gyurkovics Ferenc, a PVSK futója, Bene Barnabás, valamint a női bunyós, Kovács Mária. Hogy négyük közül ki ér célba, vagyis ki jut el Londonba, még nem tudjuk – egy-két hónapon belül minden eldől. Reméljük mindannyian!

-------------------------------------------------------------------
Ön szerint szereznek-e érmet a baranyai olimpikonok? Szavazzon a középső hasábban!
-------------------------------------------------------------------

S bízunk abban is, hogy a magyar férfi kézilabda-válogatottban lesz pécsi játékos. A múlt heti, svédországi olimpiai kvalifikációs tornán Mocsai Lajos szövetségi kapitány együttesét erősítette Katzirz Dávid, akinek reális esélye van arra, hogy Londonban is ott legyen a csapatban.

– Nagyon szeretnék ott lenni, mint minden sportolónak, nekem is ez volt a gyerekkori álmom – mondta Katzirz. – Az utolsó pillanatban derül ki, hogy ki lesz benne az utazó keretben. Esetemben sok függ attól, hogy alakul Ilyés Ferenc felépülése. Ha nem gyógyul meg, akkor elég valószínű, hogy ott leszek Londonban, de az is elképzelhető, hogy három balátlövő utazik: Ilyés és Perez Carlos mellett én lehetnék a harmadik.

Most száznégyen vannak

Múlt szombaton eldőlt, hogy a férfi kézilabda-válogatott is ott lehet a londoni olimpián, amelyre így a jelenlegi állás szerint már 104 magyar versenyző nevezhető. A legnépesebb az úszók „tábora”, összesen negyvenegy olimpiai szintese (A-ból 14, B-ből 27) van Kiss László szövetségi kapitánynak.

– A május végi–június eleji, egri országos ifjúsági bajnokságon, a június 13. és 16. közötti Budapest-bajnokságon, és mindenekelőtt a május 21-től 27-ig tartó, debreceni Európa-bajnokságon születhetnek még olyan eredmények, amelyek alapján újabb emberek is bekerülhetnek az utazó csapatba – nyilatkozta Kiss László. – Mondhatnám, hogy a cél az olimpia, a legfőbb eszköz pedig a hazai rendezésű Eb. Amikor lezárul a kvalifikációs időszak, huszonöt–huszonhét fős olimpiai csapatlétszámról tudunk majd beszélgetni.

A Magyar Olimpiai Bizottság minimálisan három aranyérmet és összesen tíz dobogós helyet vár, illetve 94 olimpiai pont megszerzését tűzte ki célul Londonban.

Sorstól aranyat várunk

A nyári olimpiai játékokat augusztus 29-től szeptember 9-ig a paralimpiai játékok követik Londonban. Baranyát két sportoló képviseli rajta, nem meglepő, mindketten úszók. A nagy durranást természetesen a pécsi ANK Úszóklub versenyzőjétől, Sors Tamástól várjuk, aki Pekingben 100 pillangón világcsúccsal a dobogó tetejére állhatott – most is aranyat várunk tőle. Meilinger Csaba a PSN Zrt. színeiben indul majd, Tari Imre tanítványa szintén 100 pillangón a legjobb.

Egy másodperc hiányzik

Bene Barnabás (atlétika, 1500 méteres síkfutás, PVSK): „Az olimpián ezerötszáz méteren indulnék, most egy másodperccel vagyok elmaradva a B-szinttől, ami 3 perc 38 másodperc. Persze szeretném teljesíteni az A-t, de a B-vel is utazó lennék, már pedig a legfontosabb az, hogy jussak ki Londonba. Most jöttem haza a kéthónapos spanyol edzőtáborozásból, jól sikerült a felkészülésem. Május közepétől kezdődnek azok a versenyek, amelyeken teljesíthetem a szintet.”

„Nem vagyok mai sütés”

Czukor Zoltán (atlétika, 50 km-es gyaloglás, Komlói Bányász): „Még nincs szintem, május közepén Oroszországban, Szaranszkban lesz egy gyalogló Világkupa, amelyen megszerezhetem. Nemrég volt egy sérülésem, részlegesen elszakadt a combhajlítóm, ezért nem is tudtam elindulni a magyar bajnokságon.” Amikor Czukortól megkérdeztük, milyen szintet akar, így válaszolt: „B elég lenne, nem vagyok én mai sütés, nem török A-szintre. Négy óra kilenc perc kell.”

A vb-n dől el minden

Kovács Mária (ökölvívás, 75 kg, PVSK): „Január óta edzőtáborozom, javában tart a felkészülés. Május 8-án utazom Kínába, ott lesz a világbajnokság, amelyen kvótát lehet szerezni. Az első tizenkettőben kell végeznem, s ott is a legjobb négy európai között.” Ez számára nem jelenthet akadályt, jegyeztük meg, mire így válaszolt: „Nehéz lesz, ötvenen biztosan indulnak a súlycsoportomban. Jó lenne felállni a dobogóra, akkor biztosan meglenne a kvóta is.”

Nagyon viszket a tenyere

Gyurkovics Ferenc (súlyemelő, 105 kg, Pécsi Súlyemelő SE): „A csapatnak jól kell szerepelnie a Törökországban zajló Európa-bajnokságon, a még nem kvalifikált országok között benne kell lenni a legjobb hétben. Szinte biztos, hogy ez sikerülni fog. Ha ez megvan, májusban vagy júniusban lesz egy összecsapás Nagy Péter, Baranyai János és közöttem, ezen dől el, ki utazhat Londonba.” Gyurkovics hozzátette, viszket a tenyere, az Eb-n összetettben az első hatban szeretne végezni.

A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

K. Mayer András (Dunántúli Napló) Ők ott lesznek (illusztráció: Dunántúli Napló) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!