Sport

2012.08.28. 07:27

Búcsút intett Pécsnek Biczó Bence olimpikon úszó és edzője is

Immár hivatalos: Debrecenben sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola leigazolta Biczó Bence ifjúsági olimpiai bajnok úszót, aki Londonban 200 pillangón kilencedik lett. Vele tartott Pécsről edzője, Sántics Béla is.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

– Mint nyilván sokakat, minket is meglepett a távozása. Pedig nem kell rajta csodálkozunk.

– Ésszerű döntés volt – válaszolta a 19 éves Biczó Bence, a magyar úszósport egyik nagy reménysége. – Aki benne van kicsit a pécsi sportéletben, annak ez nem jelenthetett akkora meglepetést.

– Amikor felröppent Debrecenbe igazolásának híre, a londoni olimpián tartózkodott, így érthetően nem kívánt ezzel foglalkozni, ráadásul még nem is volt aláírt szerződése. Most már van, tehát megkérdezzük: miért távozott?

– Debrecenben jobbak a lehetőségek ahhoz, hogy felkészülhessek egy-egy világversenyre. Ott nemrég rendeztek Európa-bajnokságot, Pécsett pedig nem...

– Beszéljen kicsit bővebben a körülményekről!

– Egy biztos, nem lesz arra szükség, hogy a térségben megfelelő uszodát keresgéljek, ha normálisan edzeni akarok. Van egy tíz pályás ötvenes, valamint egy nyolc pályás huszonötös medence, vagyis a rövidpályás versenyekre is jól fel tudok készülni.

– Emellett tanulhat is.

– Igen, az egyetem sportszervező szakára fogok járni. Ez is pont kapóra jött.

– És biztos az anyagi háttér is vonzó volt.

– Biztos hátteret nyújtanak nekem. Ebből kikövetkeztethető a lényeg.

– Havi apanázst kap?

– Igen.

– Mindezek ellenére azért csak-csak fáj a szíve.

– Persze! Nem volt ez egyszerű lépés, hiszen az egész életem Pécshez kötődött. De úgy megyek el, hogy természetesen továbbra is tartani fogom a kapcsolatot az itteni barátokkal, ismerősökkel.

– Ha már a pályafutása szempontjából a legjobb lehetőséget választotta, árulja el, mi a célja!

– Ki szeretném hozni magamból a legjobbat, a maximumot. Most már csak az elszántságomon, a szorgalmamon múlik, hogy mire jutok, minden más adott.

– Ki volt a legszimpatikusabb Önnek Londonban, aki kihozta magából a maximumot? Mondjuk Gyurta Dániel?

– Vagy éppen ott van a dél-afrikai Chad, hogy a számomnál, a 200 pillangónál maradjunk. Mindössze húszéves, vagyis csak eggyel idősebb, mint én. Nekem ő a mérce, ő az, akit felül szeretnék múlni. (Chad le Clos 200 pillangón elhappolta az aranyat Michael Phelps elől, 100-on pedig ezüstérmet szerzett – A szerk.)

– Immár debreceni úszóként. Mikor kezdődik az új élet?

– Ezt még nem tudom pontosan. Talán szeptember első vagy második hetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!