Sport

2014.06.17. 16:04

A lepusztult szennyvíztelep helyén pattoghat majd a labda

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor jövő év végére készen lesz Pécsett az új kosárlabdacsarnok.

F. Z. (Dunántúli Napló)

Fotó:

Szimbolikus kapavágás helyett nem is annyira szimbolikus bontással kezdődött meg a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia építése kedden délelőtt. Az épület leendő helyszínén ugyanis jelenleg még elhagyott épületek állnak – úgyhogy maximálisan indokolt volt, hogy Páva Zsolt polgármester munkagépbe pattanjon, s az óriási vésővel megkezdje az egyik ház szétszedését.

– A város duplán is jól jár ezzel a beruházással – mondta még az akció előtt Páva Zsolt. – Részint egy régóta nem használt, veszélyes szennyvíztelep tűnik el, részint pedig egy olyan csarnok épül a helyén, amelyből nem csak közvetlenül a kosárlabdázók, hanem a Pécsett élők mindegyike profitál majd.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A képgalériánkban látványterveket is megtekinthet! Fotó: Laufer L.
[/caption]

Lapunk is többször beszámolt már arról, hogy a projekt több tekintetben is mérföldkő a város életében. Egyrészt azáltal, hogy a Nemzeti Kosárlabda Akadémia itt épül fel, Pécs ténylegesen a hazai kosárlabdázás, az utánpótlás nevelés, a sportághoz kapcsolódó képzés fővárosává válik, másrészt a beruházás kormányzati támogatásból valósul meg, azaz nem terheli a város költségvetését –  nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásra 1,9 milliárd forint áll rendelkezésre.

– Persze, hogy örülök annak, hogy elkezdődtek a munkák – mondta lapunknak a gondterhelt arcú Rátgéber László, akire kicsit rá is pirítottunk, hogy ugyan, örüljön már egy kicsit, hát végre történik valami, nem csak ígérgetés meg bíztató vállveregetés van. – Ha minden a tervek szerint alakul, akkor ezen év végére zárulhat le a kivitelezők kiválasztása, és 10-12 hónap alatt épülhet fel a komplexum. Minden szakember álma, hogy egy ilyen létesítményben dolgozhasson a csapatával. Ez nagy felelősség is, nyilvánvalóan, de nem baj, lesz minek megfelelni.

A város is jól járhat

A tervek szerint az új csarnok három darab, 30x16 méteres pályával, 400 ember befogadására alkalmas állandó lelátóval, kiszolgálóhelyiségekkel, valamint bővíthető mobil lelátóval rendelkezik majd, s ezek mellett építenek a működéshez kapcsolódó szállás- és kiszolgáló-létesítményeket is. A csarnokból a város is sokat profitálhat: a modern komplexumban akár utánpótlás Európa-bajnokságokat is lehet majd rendezni, amelyből a pécsi szállodák, vendéglátó-helyek is közvetlenül hasznot húzhatnának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!