Sport

2014.10.23. 19:00

Stadionok Baranyában: álmok, tervek és százmilliók

Két baranyai klubnak ítéltek meg támogatást a stadionfejlesztési programban. Pécsett nagyobbat álmodnának, Kozármislenyben viszont az új polgármester új pálya építése helyett a régit bővítené. A fenti képen a mislenyi stadion most, és a terv a leendőről.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Rögtön vitát szíthat az új kozármislenyi polgármester, Bíró Károly egyik első elképzelése, ő ugyanis azt nyilatkozta lapunknak: Budapestre megy tárgyalni, hogy a helyi stadionépítési program átterveztetéséért lobbizzon. Mint ismert, Pécsett a mecsekaljai pálya felújítására egymilliárd, Kozármislenyben új stadion építésére 400 millió forintot nyertek a Nemzeti Stadionfejlesztési Programban.

Bíró Károly viszont a hétfői átadás-átvétel után azt látta, hogy a bejelentett stadionépítés ellenére nincs aláírva a támogatási szerződés, ráadásul a fejlesztéshez 108 milliós önrészt kellene biztosítania az önkormányzatnak, ami nem áll rendelkezésre. A korábbiaktól eltérően ugyanis csupán annyi készpénz maradt a kasszában, amennyi a működéshez kell. Emiatt azért fog lobbizni, hogy a támogatást a régi pálya felújítására fordíthassák. Megjegyezzük: eddig úgy tudtuk, a program nem igényel saját forrást.

Feleki Attila, a kozármislenyi labdarúgócsapatot üzemeltető Gold-Sport Kft. tulajdonosa nem tudta, milyen 108 millióról beszél Bíró, de elismerte, hogy 60 milliós fedezetet valóban elvárnak az önkormányzattól, az MLSZ számításai szerint. Hangsúlyozta, a támogatást a klub kapta, a teljesítményüknek köszönhetően, s azt is mondta, ezt az összeget a futballklubot működtető kft. is átvállalhatja. Biztos ugyanis abban, hogy bele fognak férni a 400 milliós keretbe. Hozzátette: ha úgy alakul, a régi pálya felújítására is lesz tervük, ám azt meg kell hosszabbítani, ami a közelben lévő házak miatt problémás lehet.

Pécsett mégiscsak újat szeretnének, új helyen

Matyi Dezső, a PMFC tulajdonosa néhány éve egy interjúnkban arról beszélt, ha kapnak állami támogatást, és TAO-pénzt, tizenkétezres stadiont építenek. Aztán sok viharos hír, s e nyilatkozat után két évvel, múlt év végén kiderült: a pécsi pálya felújítására egymilliárdot kapnak, az önkormányzaton keresztül. Akkor úgy tűnt, ezzel Pécs lemondhat az új stadionról.

---------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Új stadion épüljön Pécsen, vagy a régit újítsák fel?
---------------------------------------------------------------------------

Az egymilliárdot kétszer ötszázmilliós (2014-re és 2015-re vonatkoztatva) támogatással kapná Pécs, ám a felhasználását még nem kezdték el, egy kapavágás sem történt Újmecsekalján. Információink szerint azért, mert újfent mégiscsak új stadion szeretnének, új helyszínen. Emiatt is lehet fontos szerepe az új klubelnöknek, Hargitai Jánosnak, hisz el kellene érni, hogy a meglévő milliárdot megtarthassák, s kapjanak hozzá még legalább 3-4 milliárdot. Sajnos őt a napokban nem tudtuk elérni.
A választások előtti sajtótájékoztatón (Matyi Dezső, Páva Zsolt, Hargitai János) is elhangzott: szeretnék, hogy nyolcezres stadion épüljön. Az Expo Center mögé a Rátgéber Akadémia szomszédságába tervezett aréna azonban ma még álom, akkor is, ha oda képzelték az új pécsi sportcsarnokot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!