Sport

2016.12.21. 16:09

Bízik az edző: ötbejutós csapat lennének

Csirke Ferenc jól érzi magát a jelenlegi helyzetben, de a PVSK-Pannonpower vezetőedzője azért figyelmeztetett arra, hogy a január–februári menetrend vízválasztó lehet a jelenleg harmadik helyen álló pécsiek számára.

Szakács Miklós (DN)

– Emlékszik rá, hogy mikor volt utoljára dobogós a PVSK?

– Nyilván 2009 egy biztos pont, akkor a bajnokság végén ezüstérmes lett a gárda – mondta Csirke Ferenc. – A 2004/2005-ös szezonban még játékosként szerepeltem a csapatban, akkor a bajnokságban ötödikek lettünk, de év közben folyamatosan a 2–5. helyek között ingáztunk. Mondjuk onnantól az ezüstös csapatig tartó öt év sikersztori volt itt Pécsett.

– Lehetséges, hogy egy újkori sikersztori van születőben?

– Eddig lement tíz forduló. Szó se róla, imádom ezt a helyzetet, hogy harmadikak vagyunk. De ez a tíz meccs még kevés, csalóka lehet. Január–februárban brutális lesz a sorsolásunk, ott még változhatnak a dolgok. Nem azt mondom, hogy fognak, azon leszünk, hogy folytassuk az eddigi jó szereplést, de az az időszak vízválasztó lehet. Ott dőlhet el, hogy ötbejutós csapat vagyunk-e, vagy mint az elmúlt években a play off a realitás.

– Hét győzelem, három vereség. Ez a csapat mérlege, ami éles váltás az elmúlt évekhez képest. Korábban az év ezen szakaszában inkább fordított szokott lenni a mutató. Minek köszönhető a szembetűnő különbség?

– Az előző évvel összehasonlítva a különbség az, hogy akkor a Kaposvártól és a Soprontól itthon, a MAFC-tól és a Pakstól idegenben kikaptunk. Idén ezt a négy meccset nyertük. Épp ennyivel van több győzelmünk. Fontos, hogy a mögöttünk lévő csapatokat túlnyomórészt megvertük idegenben, itthon pedig még hibátlanok vagyunk.

– Azért a légiósválasztás is jól sikerült. A szurkolók biztosan, de ön is elégedett velük?

– Chris Smithben még sok van, ami eddig nem jött ki. Első éve ez Európában, így érthető is, de látszik, hogy lesz ő még jobb is. Ami Ismet Sejficset illeti... Nos, Ismet az Ismet. Mindenki látja, hogy ha egyéni képességben akad is hiányossága, pótolni tudja az erejével és a lelkesedésével. Az ő centerjátékával egész más lett az egész csapat játéka is. Ennek is köszönhető, hogy például Veljko Budimir idén nagyon jó formát mutat.

– Szerda este jön a Szeged. Meglesz a nyolcadik győzelem?

– Csak azért nem fogjuk megkapni a két pontot, mert harmadikak vagyunk. A hangulat nagyon jó most a csapaton belül, de vigyázni kell, ne essünk túlzásba. Amúgy azért is fontos ez a meccs, mert ha nyerünk, matematikailag biztosítjuk a helyünket a kupadöntőben. Vannak betegeink, Hrazint és Bírót a Paks-meccs óta nem is láttam, nem tudtak edzeni, Ismet Sejfics pedig kedd reggel lázasodott be, de mindenki játszani fog. Karácsony előtt most még egyszer nagyon oda kell figyelnünk!

Budimir közelít a klubrekorder Alekszicshez

Veljko Budimir idén nagy formában van. Az előző szezonban sérülések is hátráltatták őt abban, hogy igazi vezére tudjon lenni a PVSK-nak, idén azonban egészen más a helyzet. Meccsről meccsre a Párducok legjobbjai között van, csapatkapitányhoz méltóan teljesít. Az NB I. pontlistájának 11. helyén áll, 16,9-es meccsenkénti átlaggal. A hétvégi, Paks elleni meccsen pedig nagyon szép „jubileumot” hozott össze saját magának, pécsi színekben ugyanis megszerezte 2000. pontjait. Ahhoz, hogy ez összejöjjön, 16-ot kellett dobnia, ő pedig épp ennyivel zárta az ASE elleni meccset. Budimir így a klub örökranglistájának második helyén áll a dobott pontok tekintetében, már csak Dragan Alekszics előzi őt meg 2148 ponttal. Budimir egyébként a Paks ellen a hárompontosok terén is szép határt lépett át, már több mint 200-nál jár a Pécsben, pontosan 201-nél. Itt is csak Alekszics előzi meg, ő 250-et dobott.

Hogy sikerül-e megelőznie Budimirnek a Pécs korábbi szerb légiósát? Nem lenne meglepő. Alekszics ugyanis 241 meccsen hozta össze ezt a statisztikát, Budimir viszont még csak 114-nél jár.

Szakács Miklós (DN) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!