Sport

2015.01.20. 16:07

A PEAC röplabdázóit nem támogatja tovább a PSN Zrt.

Váratlan helyzettel kellett szembesülnie a PEAC röplabdázóinak a tavalyi év végén. A Pécsi Sport Nonprofit Zrt. ugyanis „levette” a kezét a szakosztály utánpótláscsapatairól, így financiális nehézségekkel kellett szembesülnie a klubnak.

Szakács Miklós (Dunántúli Napló)

A Dunántúli Napló a közelmúltban a PEAC röplabdaszakosztályától kapott egy sajtóanyagot. Nem szokatlan ez, hiszen a szakágvezető lelkiismeretesen igyekszik már évek óta segíteni a médiumok munkáját, minden bajnoki előtt elküldi azt, ami a csapattal kapcsolatban a legfontosabb, legérdekesebb. Ebben a bizonyos anyagban azonban sajnos másról is kellett olvasnunk.

Alább változtatás nélkül közöljük az ominózus részt:

„Decemberben úgy nézett ki, hogy végre egyenesbe kerültek – megérkezett az önkormányzat és a Magyar Röplabda Szövetség várva várt 2014. évi támogatása, és az eredmények is elkezdtek jönni, így a csapat bizakodva várta a folytatást. A cél, vagyis a felsőházi nyolcba jutás nem tűnt elérhetetlennek, hiszen kis pontkülönbséggel lemaradva, ugyanakkor kedvező sorsolással a 9. helyről várták az ünnepek utáni folytatást. Fortuna azonban elpártolt tőlük, így többszörösen is nehéz helyzetbe kerültek.

December 29-én a PSN Zrt. vezetése közölte velük, hogy sportiskolájuk 2015. január 1-jétől megszünteti a fiú röplabdaszakosztályt. Így a négy korosztályos csapat felkészítését és versenyeztetését a továbbiakban a PEAC-nak egyedül kell megoldania, ugyanakkor jelentős finanszírozás esik ki a sportiskola kiszállásával. Gyöngyösi Zoltán szakosztályvezető tájékoztatása szerint az azonnali megtakarító intézkedések, valamint az eddigi felelős gazdálkodás következtében az aktuális szezont biztosan finanszírozni tudják, de a következő idény előtt újra kell gondolni mindent, az NB I. fenntartásához pedig komolyabb támogatási összegek bevonása szükséges. Sajnálatosnak nevezte a PSN Zrt. döntését, különös tekintettel arra, hogy ez a nevezéskor felvállalt bajnokság közepén történt.”

Természetesen megkerestük a PEAC szakágvezetőjét is, aki szóban is elmondta, miről is van szó. Aztán jó pár órányi huzavona után a PEAC ügyvezető-elnöke előbb emailben közölte velünk, hogy az eredeti változatot nem támogatja kiadni – bármit is jelentsen ez –, majd telefonos egyeztetés után megtiltotta a röplabdázók szakágvezetőjének, hogy nyilatkozzon lapunknak. Érdekes az egész sztori.

Közben a Dunántúli Napló más forrásokból úgy értesült, hogy nem a röplabdázók lehetnek az egyetlenek, akik a jövőben megszakítani kényszerülnek kapcsolatukat a nonprofit alapon működő városi céggel. Természetesen megkerestük a PSN Zrt.-t is, ahol Vári Attila vezérigazgató készséggel válaszolt felmerülő kérdéseinkre.

– A röplabdacsapat hivatalosan és a gyerekek igazolásait tekintve eddig is kizárólag a PEAC-hoz tartozott, a korosztályos bajnokságokba a PEAC nevezett – kezdte a sportvezető. – A PSN Zrt. kizárólag edzőik bérének átvállalásával támogatta őket. Velük közös megegyezéssel szerződést bontottunk. Az ok egyszerű: az önkormányzat sportkoncepciójának szellemében szeretnénk megszüntetni az ezekben az esetekben fennálló párhuzamosságokat. A röplabdázók továbbra is megkapják a működésükhöz szükséges forrásokat egyrészt anyaegyesületüktől, másrészt a sportbizottságon keresztül az önkormányzattól.

Felvetettük azt is Várinak, hogy a röplabdázók szerint szerencsétlen volt a döntés időzítése, hiszen a szezonból még rengeteg van hátra.

– A legtöbb sportklub folyamatosan szembesül a normál naptári év, és a „sportév” időbeli elkülönülésének problémájával. Gazdasági szempontból (adó-, járulékfizetés, beszámolási kötelezettség) a naptári év a döntő, és a PSN Zrt. is ehhez kénytelen igazodni. Ugyanakkor a PEAC vezetőivel már régóta folytattunk erről tárgyalásokat, így nem érhette őket váratlanul a döntés.

Azt is megtudtuk a vezetőtől, hogy akár más sportágak is kikerülhetnek a PSN égisze alól, azonban erről egyelőre nem kívánt bővebben nyilatkozni Vári Attila. Azt viszont megtudtuk tőle, hogy a közeljövőben egy szinkronúszó-, egy torna- és egy triatlonklubbal is bővülhet a PSN Zrt. „sportági listája”.

Hogy kinek van igaza? Mindenki döntse el maga, az azonban biztosnak tűnik, hogy átrendeződés alatt áll a PSN Zrt. Meg talán a város sportélete is.

Tizennégy sportág élvezi a városi cég támogatását

Atlétika, hegyi kerékpár, jégkorong, kajak-kenu, kézilabda, labdarúgás, rövidpályás gyorskorcsolya, sportlövészet, tájfutás, úszás, torna, ritmikus gimnasztika, vízilabda és vívás. Ez a tizennégy sportág, amelyik jelenleg a PSN Zrt. égisze alatt működik. Közülük került ki a röplabda, és ezek közé tervez újabb sportágakat bevonni a PSN.

Egyszerű sportrajongóként joggal merül fel a kérdés, hogy a méltán kedvelt, ám talán kevésbé ismert, és közérdeklődésre számot tartó hegyi kerékpár miért „érdemli” meg a városi cég támogatását, a kiemelt sportágak közé tartozó röplabda pedig miért nem?

Persze erre valószínűleg sosem érkezik majd válasz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!