Sport

2005.12.30. 08:41

A tengert kedveli az év hosszútávúszója

Szigetvár–Budapest | A hosszútávúszás hírnevét még Hajós Alfréd alapozta meg 1896-os athéni aranyérmével 1200 méteren, ám a tengeri úszás hamar kiveszett és csak Pekingben tér vissza az ötkarikás játékok műsorára.

BAMA

Tekintve, hogy első olimpiai bajnokunk hőstette idején alig 10 fokos volt a Zéa-kikötő vize, előbbi nem is csoda, a mai neoprén ruhák korában pedig a megújulásnak a hőmérséklet már nem lehet akadálya.
Bár ahogy Sasvári Balázs, a Szigetvári Delfin SE hosszútávúszója, a szakágában nemrégiben az év legjobbjának választása kapcsán visszaemlékszik, ilyen hidegben még nem volt szerencséje (szerencsétlensége?) kipróbálni az állóképességét.
A 10 kilométer idei magyar bajnoka különben a nyílt vízeken érzi otthonosabban magát, mint mondja, az alapvető állóképeség mellett a tenger hullámai között sokkal izgalmasabb az előrehaladás, mint az uszodában a faltól-falig körözés két órán keresztül. A fenti távhoz ugyanis éppen ennyi időre kell a habokba merülnie, a leghosszabb versenytáv pedig 19 kilométer volt, amelyen a Száva folyóban állt rajthoz.
A több idei Ek- és Vk-futamon is remeklő fiatalember válogatottságával főként Pekinget célozza meg, ehhez azonban előbb még többek között a jövő évi vb-n és főképp a hazai úszó Eb balatoni megmérettetésén kell bizonyítania.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!