Sport

2011.10.03. 11:41

Bundagyanú miatt felmentette Törteit a PMFC

A PMFC – Kaposvár mérkőzésre nem nevezték a hazaiaknál Törtei Tamást. Sajnos az ok nem mindennapos: ismeretlenek telefonon megkeresték, hogy a most szerdai, Siófok elleni Ligakupa-mecscset megbundázzák – veszítsen a Pécs. Az esetet Törtei későn, két-három nap múlva jelezte, ezért felmentették az edzéslátogatás alól.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

Naiv az, aki azt gondolja, a bundázással csak az újságokban találkozhat. Aki viszont jár futballmeccsekre, Pécsett, Kaposváron, szerte az országban, valószínűleg egyáltalán nem hiszékeny: tudja, sejti, hogy gyanús ügyek, az eredmények manipulálására igyekvő törekvések itt is, ott is vannak.

Sajnos most a PMFC-nél robbant ki a botrány. Mint kiderült, Törtei Tamás nem formahanyatlás miatt került ki a Kaposvár elleni mérkőzésre nevezett csapatból – sokkal rosszabb, kényesebb ügy áll a háttérben. A balhátvédet bő egy hete, vasárnap ismeretlenek felhívták telefonon, s ajánlatot tettek neki a most szerdai, Siófok – PMFC Ligakupa-meccs kapcsán. Bundázásra akarták rávenni, arra, hogy csapata veszítse el a találkozót. Kerek perec nemet mondott, ám mégis óriásit hibázott: a megkeresést nem jelezte rögtön, csak két-három nappal később. Amikor mindez Mészáros Ferenc vezetőedző tudomására jutott, felmentette az edzéslátogatás alól.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Törtei Tamás (fotó: Laufer L.)
[/caption]

– A múlt héten olyasvalami történt, aminek ha csak az árnyéka is vetül a csapatra, már az is megengedhetetlen! – mondta Mészáros. – Törtei Tamást megkeresték azzal a céllal, hogy veszítsük el a Ligakupa-meccset. Ő ezt két játékosnak is elmondta. Amikor erről tudomást szereztünk, összehívtuk a csapatot, szembesítettük a két társával, minderről jegyzőkönyv is készült, majd felmentettem az edzéslátogatás alól. Az év elején elmondtam, ha valaki ilyesmit hall, azonnal jelezze! Ezt kutyakötelessége lett volna megtennie! Képzelje el, milyen nehéz volt mindezt a múlt héten kezelni az öltözőben, miközben tudtuk, hogy szombaton nyernünk kéne!

Bizony, mindezt nem lehetett könnyű kezelni az öltözőben. Szerencsésebb lett volna, ha a klub sem hallgat, nem késik napokat a közvélemény tájékoztatásával – ha a drukkerek tudták volna, mi történt, talán a döntetlenhez is megértőbben állnak hozzá.

A PMFC klubigazgatója, Bérczy Balázs lapunknak elmondta, nem értik, miért késett Törtei az eset bejelentésével: „Mi nem vártunk két napot, azonnal jelentettük az esetet az MLSZ-nek. A játékost felfüggesztettük az edzéslátogatás alól, s a fejlemények tükrében meglátjuk, mit kell még tennünk a továbbiakban.”

Törtei Tamás hibázott, de a lelkiismerete tiszta

Természetesen felhívtuk az érintett játékost, Törtei Tamást is, aki először nem kívánt nyilatkozni, ám végül (Bérczy Balázs klubigazgató hozzájárulásával) két mondatban elmondta véleményét a történtekkel kapcsolatban.

– A lelkiismeretem tiszta, ugyanis amikor megkerestek, rögtön nemet mondtam, visszautasítottam az ajánlatot, hozzátéve, hogy szó sem lehet ilyesmiről! – fogalmazott a játékos. – Abban viszont valóban hibáztam, hogy nem szóltam időben.

Törtei Tamás 2008 januárjában Nagy Tamás javaslatára került a PMFC-hez Marcaliból. A tréner akkor így jellemezte: „...remek a rúgótechnikája, jól lát a pályán és dinamikus is – kinőtte már az NB III-at”. Nagy Tamásnak igaza volt, Törtei beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen nem csak az NB II-es csapat kezdőtizenegyébe verekedte be magát, az élvonalban is helytállt a szezon elején.

A leghíresebb hazai ügy

Az utóbbi két évben nagy vihart kavart két debreceni labdarúgó ügye. Mészáros Norbertet és Vukasin Polekszicset az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) azért tiltotta el (előbbit 2011. december 31-ig, utóbbit 2012. június 30-ig), mert a Fiorentina elleni, 2009. október 20-i Bajnokok Ligája csoportmérkőzés előtt nem tettek eleget jelentési kötelezettségüknek, amikor megpróbálták őket megvesztegetni.

Polekszics – aki elismerte, hogy megkeresték – enyhítésért, Mészáros felmentésért fellebbezett a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS), mondván: egyáltalán nem került kapcsolatba mérkőzést befolyásolni szándékozó személlyel.

A CAS májusi ítéletében Mészárost felmentette, Polekszics eltiltását viszont helybenhagyta. A Sportdöntőbíróság az indoklásban Polekszics esetében bizonyítottnak látta, hogy kapcsolatba került olyan személyekkel, akik befolyásolni próbálták a meccs eredményét, így a montenegrói kapusnak kötelessége lett volna jelentést tennie, de mivel nem így járt el, vétett az UEFA szabályai ellen. Mészáros esetében nem találta bizonyítottnak a szervezet, hogy kapcsolatba lépett volna olyan személyekkel, akik meg akarták őt vesztegetni, ügyében ezért született felmentő ítélet.

A CAS közleménye leszögezi: a vizsgálat során az nem nyert bizonyítást, hogy manipulált eredmény született volna az ominózus találkozón, amelyen a Fiorentina 4-3-ra győzött. Ugyanakkor a nemzetközi bundabotrány kulcsfigurája, Ante Sapina 2010 augusztusában a német ARD Sportschau műsorában annyit közölt a mecscsel kapcsolatban, hogy tudta, „a terv szerint a magyaroknak ki kell kapniuk”.

Lép az MLSZ is

A Magyar Labdarúgó-Szövetség részéről Borbély Zoltán, a Jogi és Sajtóiroda vezetője nyilatkozott lapunknak: „A megyei igazgatók, vagy maga az MLSZ ilyen esetekben a hatóságokhoz fordul. Továbbá mérlegelni kell, különös tekintettel az UEFA irányelveire, fegyelmi eljárás szükségességét.”

Bunda és büntetés - részlet az MLSZ szabályzatából

A mérkőzés eredményének jogellenes befolyásolása (a játékvezető megvesztegetése)
109.§

109/A § Az a sportszervezet, illetve labdarúgó, sportszakember, játékvezető, szövetségi tisztviselő, illetve más hivatalos résztvevőjeként közreműködő személy, aki tudomást szerez arról, hogy még le nem leplezett a mérkőzés eredményének és egyéb lényeges történéseinek jogellenes befolyásolására irányuló cselekményt követtek el, vagy vele közölték és erről a versenyrendező labdarúgó szövetségnek, vagy a szövetség erre kijelölt hivatalos szervének haladéktalanul – de legkésőbb 24 órán belül - nem tesz bejelentést, fegyelmi vétséget követ el, és a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységétől öt évig terjedő időszakra tiltható el.

109/B § Annak a személynek vagy sportszervezetnek a büntetése, aki vagy amely a mérkőzés eredményének bármilyen meg nem engedett módon történő jogellenes befolyásolására törekszik, különösen ha a mérkőzés eredményére kiható előzetes megállapodást köt, illetve ilyen megállapodás kötésére törekszik vagy erre ajánlkozik, továbbá az aki az ellenfél játékosának, vezetőjének, edzőjének vagy a játékvezetőnek pénzt ad, ígér, vagy bármilyen anyagi előnyt helyez kilátásba, továbbá aki az eredmény befolyásolására más arra alkalmas személyt egyéb módon a mérkőzés eredményének befolyásolására rábír, rábírni törekszik, vagy ezekre kísérletet tesz:
(1) Ha az elkövető labdarúgó:
a.) eltiltás mérkőzéstől egy évtől két évig;
b.) eltiltás a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől egy évtől két évig.

(2) Ha az elkövető sportvezető, labdarúgó edző, játékvezető, tisztségviselő, közreműködő (sportszakember):
a.) eltiltás a labdarúgással kapcsolatos sportvezetői, labdarúgó-edzői, játékvezetői (sportszakmai) tevékenységtől, a tisztség további viselésétől, mérkőzésen való közreműködéstől egy évtől két évig;
b.) eltiltás a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől egy évtől két évig.
(3) Ha a fegyelmi vétség elkövetésében a sportszervezet egy vagy több tagja vett részt, a sportszervezet büntetése:
a.) pénzbüntetés;
b.) a jogellenesen befolyásolt mérkőzés eredményének a megsemmisítése és a versenykiírásban meghatározott győzelmi pontszámnak 3-0-ás gólkülönbséggel a vétlen sportszervezet javára igazolása;
c.) meghatározott számú, egytől tízig terjedő büntetőpont levonása a vétkes csapat eredményéből;
d.) a labdarúgócsapat kizárása a bajnokságból, illetve a kupasorozatból, legfeljebb kettő évre; a labdarúgócsapat eggyel alacsonyabb osztályba sorolása.

Forrás: MLSZ

K. Mayer András (Dunántúli Napló) Törtei Tamás (fotó: Laufer L.) Törtei Tamás (fotó: Laufer L.) -->

Címkék#Pécs#PMFC

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!