Sport

2016.07.24. 16:48

Csonka Zsófia negyedszer utazik ötkarikás játékokra

Bevallása szerint a forgatag már nem fogja magával ragadni (úgy látszik, az olimpiát is meg lehet szokni), mi viszont nagyon bízunk benne, hogy ő egy érmet magával ragad majd Rióban. A Pécsi Sport Nonprofit Zrt. sportlövője, Csonka Zsófia negyedszer vesz majd részt ötkarikás játékokon.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

Aki aznap a legjobban kapja el a fonalat, abban a néhány órában a legtökéletesebb passzban van, s hogy stílszerűek legyünk, akinek elsül a keze, az nyer majd. Mi pedig nagyon reméljük, hogy augusztus 9. Csonka Zsófia napja lesz!

Tavaly ő lett az Európa-bajnok

Ott volt már Athénban, Pekingben, majd Londonban is, vagyis a negyedik olimpiája következik. Az első kettőn a középmezőnyig jutott, a legutóbbin viszont már hatodik helyen végzett sportpisztollyal: a selejtezőből ugyanezen a helyen került a döntőbe, ahol volt negyedik is, de nem tudta megtartani azt a pozíciót. A tavalyi, Mariborban megrendezett Európa-bajnokság hibátlanul sikerült neki, hiszen sportpisztoly 30 + 30 lövéses számban aranyérmes lett, továbbá csapatban a negyedik helyen végzett. Szintén csapatban világbajnoki bronzérmes (légpisztollyal).

A pécsi lövész az utóbbi években megbízhatóan szállította az eredményeket, s amikor kellett, hozta az olimpiai kvótákat. Ennek köszönhető, hogy immár a negyedik játékokra készülhet, s lassan bizony csomagolhat is.

– Jövő szombaton utazunk, az első nagy delegációval megyek – mondta a 32 éves sportlövő, akinek ezekben a napokban, hetekben a lőtér az otthona. – Augusztus 9-én lövök: eleinte úgy tervezték, hogy kétnapos lesz a verseny, de aztán összehozták egyre, aminek én örülök. Másnap pedig már jövök is haza.

Ezen azért egy kicsit megütköztünk. Tehát semmi strand, semmi kikapcsolódás, láblógatás, sportesemény-látogatás?!
– Az a forgatag, ami egy olimpiára jellemző, engem már nem nagyon ragad magával. Kicsit fárasztó. Aki az elsőre megy, azt biztos felpörgeti, engem nem igazán. Tudom, mi a dolgom, tudom, hogy nem turistáskodni megyek oda, hanem minél jobban elvégezni azt, amiért annyit dolgoztam.

S hogy mit jelentene számára, ha nagyon jól elvégezné?

– Most, július 22-én, Pécsett úgy érzem, nem lennék elégedett azzal, ha ugyanúgy hatodik lennék, mint Londonban. Azért dolgoztam annyit, azért szedtem össze magam igen mély bugyrokból, hogy igenis ott tudjak lenni a legjobbak között.

Két mesterlövész

Mint minden sportágban, itt is akadnak olyan ellenfelek, akikre figyelni kell, akik favoritnak számítanak, akiktől kiváló eredmény várható az olimpián. Kíváncsiak voltunk, Csonka Zsófia szerint kik azok, akik odaérhetnek a dobogóra – ahol egy helyet, szívünk szerint, neki már félretettünk.

– Egyáltalán nem túlzás azt állítani, hogy a világranglista első húsz–huszonöt helyezettje közül bárki megnyerheti az olimpiát. De két olyan versenyzőt azért ki tudok emelni, akik szerintem szinte biztosan ott lesznek majd a nyolcas döntőben. Az egyikük az ukrán Olena Kosztevics, aki az elmúlt tíz év legjobb női pisztolyosa, s aki Londonban mindkét számban bronzérmes lett. A kínaiaknál ugyan megy a vetésforgó, s nem tudni, épp kit dob ki a rendszer, de az utóbbi években Zhang Jingjing mindig ott volt a legjobbak között.

A végén lőpárbaj az érmekért

Az utóbbi években annyit változott a döntők lebonyolítási módja, hogy a versenyzők is alig bírják követni. A sportpisztoly 30 + 30 lövéses számban az alapversenyt követően az első nyolc jut a fináléba, az addigi eredmények törlődnek, vagyis mindenki nulláról indul. Aztán következik huszonöt lövés, az itt elért eredmények alapján az utolsó négy leül és befejezi. Jöhet a harmadik és a negyedik helyezett bronzmeccse, végül, ha ők végeztek, az első és a második helyezett durálja neki magát az aranyéremért zajló lőpárbajnak – reméljük, Csonka Zsófia az utolsó körben is érdekelt lesz.


Ruha és spray a szúnyogok ellen

A Zika-vírussal kapcsolatban Csonka Zsófia egészséges készültségben van. Minden kockázati tényező ellen igyekszik megtenni a szükséges előkészületeket, ennek része, hogy dr. Tálas László bajai állatorvos egy utazás-egészségügyi termékeket forgalmazó holland cég képviseletében ajándékcsomagot adott át neki, amely hatékony készítményeket tartalmaz a szúnyogok ellen. A riói előolimpián egyébként megfelelő ruházkodással és sprayjel is védte magát – előbbinek köszönhetően elmondása szerint mindig nagyon melege volt, de legalább egy szúnyog sem csípte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!