Sport

2005.12.30. 16:46

Egyéni versenyeken még indul

Pécs | Kilencvenhárom éves a megye legidősebb sakkozója, Tar Béla bácsi ősszel is indult a Tenkes-kupán, és eddigi legjobb eredményét érte el.

BAMA

Tar Béla neve fogalom a baranyai sakkozásban, mindenki ismeri. A Keszthelyi Törekvésben még focizott, kipróbálta az atlétikát és a lovaglást is, a sakkal Szentlőrincen került szorosabb kapcsolatba, amikor ott volt tanár, a középiskolás diákokkal megalakította az ifjúsági szakkört.
Nyolc éve Pécsre költözött, most a Kármin SE igazolt sportolója. Egyéni versenyeken még résztvesz.
– A járás nehezemre esik, csak bottal megy, a hallásommal is baj van, de az agyam még jól működik. Sokadszor indultam az idei Tenkes-kupán, a B-csoportban négy pontot gyűjtöttem, többet, mint bármelyik korábbi viadalon. Az utolsó fordulóban egy németet győztem le. Ha az egészségem megengedi, 2006-ban is ott leszek.
Be szeretnék nevezni a megyei egyéni bajnokságra is. Mostanában egy kicsit gyengébben megy a játék, 1494 Élő-pontom van, de volt már 1600 is.
Ugyan most már tényleg nehezen jár, de tavaly még kapált a cserdi szőlőjében, amit el akar adni, mert nem tud kijutni oda.
A buszozás, a vonatozás 93 évesen már nem neki való, autózni pedig nem engedi az orvos, aki – mivel 90 fölötti – már nem hosszabbította meg a jogosítványát.
Emiatt a négyütemű Trabant ott áll a garázsban, attól is meg kell válnia.
– A sakk megbecsült sportág Magyarországon, de régebben többen játszották – jegyzi meg, miközben arról beszél, hogy a családban senkivel sem tud sakkozni. Így otthon egyedül gyakorol, a szakkönyvet bújva, csaknem minden nap 1-2 órát foglalkozik vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!