Sport

2014.07.23. 17:44

Financsek Gábor nem utazhat el az Európa-bajnokságra

Hiába lett a leggyorsabb magyar úszó 50 mellen Financsek Gábor, nem került be az augusztusban Berlinbe utazó Európa-bajnoki-keretbe.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

Éppen egy hete autózott az úszók debreceni országos bajnokságra Financsek Gábor. Az autópályán értük utol, beszéltünk a felkészülésről, az esélyekről, meg egy csomó minden másról – ám mielőtt letettük a telefont, megkérdeztük tőle: amennyiben úgy alakul, hogy nyer valamelyik számon a debreceni viadalon, biztosan utazik-e az Európa-bajnokságra. Ő csak annyit mondott: „azt mondták, hogy a debreceni eredmények alapján állítják majd össze a csapatot, szóval, ha nyerek, akkor az lenne a logikus, ha utaznék…”

Nos, a logika egy dolog – a valóság meg egy másik. Financsek Gábor ugyanis országos bajnok lett 50 méteres mellúszásban, ám mégsem ő, hanem a mögötte végző Gyurta Dániel indul majd ebben a számban a kontinensviadalon. A döntést persze lehet azzal magyarázni, hogy Gyurta a többi távon lenyomta Financseket – ám időközben kiderült, hogy a magyar olimpiai bajnok legerősebb számában, 200 mellen nem is indul, mivel elmondása szerint inkább a decemberi rövidpályás világbajnokságra koncentrál. (Ezek után a gonoszabbik énünk persze felteszi a kérdést: vajon a fővárosi úszó mennyire fogja komolyan venni az ötven mellet...)

– Azt mondták nekünk, hogy azért nem indulhat Fini az Európa-bajnokságon, mert az időeredménye nem elég jó – árnyalta a képet Czakó Csaba. – Az ideje 28.05 lett, azt azonban tudni kell, hogy ő ennél jobbra is képes – csak hát most a felkészülés kellős közepén voltunk, a csúcsformát nyilván mi is, ahogy a többi versenyző, a kontinensviadalra időzítettük. Ráadásul ezzel a 28.05-tel jelenleg ő a leggyorsabb magyar mellúszó ötven méteren. De úgy fest, a bajnoki cím sem elég az induláshoz.

A Mohácsi TE úszója természetesen elkeseredett, de szó sincs arról, hogy a furcsa döntés miatt kiszeretett volna a sportágból: ahogy megtudtuk, a nyarat tréningezéssel tölti, s ha az Európa-bajnokságon nem is, más külföldi versenyeken elindul. Az igazán szép ezek után nyilván az lenne, ha ezeken a viadalokon – amelyeket párhuzamosan rendeznek a kontinensviadallal – mondjuk egy olyan időt úszna, amellyel az Eb-n is döntős lenne...

A döntés kapcsán tegnap kerestük Kiss László szövetségi kapitányt, ám nem sikerült elérnünk.

Két egykori pécsi, Biczó Bence és Jakabos Zsuzsanna biztosan ott lesz

Az Európa-bajnokság augusztus 13-án kezdődik Berlinben, s egészen augusztus 24-ig tart. Ugyan baranyai színekben senki sem indul, azért lesz kiért szorítani: két egykori pécsi versenyző ugyanis biztosan rajtkőre áll majd. Az immár Debrecenért küzdő Biczó Bence 100 és 200 pillangón ugrik vízbe, míg győri klubszínekben Jakabos Zsuzsanna 200 pillangón áll rajthoz. Az, hogy utóbbi versenyző csak egy számban indul, talán meglepő, de a fiatal úszó hosszabb sérülésből épült fel a közelmúltban, így hiba lenne azonnal extrém terhelésnek kitenni. S ha már terhelés: bár nem néztünk utána, valószínű, hogy a magyar csapat húzóembere, Hosszú Katinka rekordot dönthet, ha valóban megméretteti magát mindegyik számban, amire nevezték. A klasszis ugyanis kilenc távon, illetve úszásnemben versenyzik, s ehhez jönnek még a váltók...

A magyar keret. Nők: György Réka, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka, Verrasztó Evelyn. Férfiak: Balog Gábor, Bernek Péter, Biczó Bence, Cseh László, Holoda Péter, Gyurta Dániel, Gyurta Gergely, Kis Gergő, Kozma Dominik, Pulai Bence, Takács Krisztián, Verrasztó Dávid. Nyíltvízi úszás. Nők: Risztov Éva, Olasz Anna, Szilágyi Nikolett. Férfiak: Gyurta Gergely, Rákos Patrik, Papp Márk, Székelyi Dániel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!