Sport

2012.07.31. 11:24

Hatalmas magyarszéki pétanque bravúr Metzben

A franciaországi Metzben vendégszerepelt a Magyarszéki ÖSE csapata az idei Klub Európa Bajnokság "A" csoportjában, a házigazda PR Metz, a szlovák PC Univerzum, a lett SK Upeciems, a jersey-i Carrefour és a szlovén Medvedi csapata mellett.

bama (Forrás: Magyar Pétanque Szövetség)

A lebonyolítás alapján (24 résztvevő ország) a csoportból az első két helyezett jut tovább a legjobb nyolc közé. A magyar csapat a papírforma alapján a harmadik helyre volt várható, azonban egy-két bravúr győzelemmel a második hely megszerzése sem tűnt lehetetlennek.

A sorsolás alapján az első körben, péntek délután a magyar csapat lett SK Upeciems csapatával találkozott. Az 5 mérkőzés (2 triplett majd 3 duplett) közül a magyarszéki csapat mind az ötöt sikerrel vette (MÖSE - Lettország 5:0), így az első forduló után a házigazda Metz csapatával (Metz - Szlovákia 5:0) állt az első helyen. Eközben a szlovén csapat csak 4:1-re verte a gyengébb játékerőt képviselő jersey-i Carrefour csapatát.

A második forduló szombat reggel 9 órától zajlott. Az ellenfél a francia Metz csapata volt. A nyolc játékosából hat világbajnokkal büszkélkedő francia csapat a két triplett mérkőzést nagyon simán nyerte a magyarszéki csapat ellen. A párosok három mérkőzésén azonban a majd 400 néző hatalmas csodát látott. A Frank László - Simon Ágnes mix-páros az aktuális francia mix duplett párost 13:12-re megverve szerzett egy meglepetés győzelmet a magyar csapatnak.

Érdekesség, hogy az aktuális Európa bajnok Claudy Weibel és Nancy Barzin alkotta páros több, mint 12.000 páros közül végzett Franciaország országos mix-páros versenyének az élén. A magyar csapat többi párosa sajnos vereséget szenvedett a sokkal nagyobb játékerőt képviselő francia csapat ellen. (Magyarszéki ÖSE - Metz 1:4; Szlovénia - Szlovákia 2:3; Jersey - Lettország 2:3). A szlovákok eközben hatalmas meglepetésre legyőzték a második továbbjutó hely legnagyobb várományosát, Szlovéniát, rendesen felborítva így a papírformát.

A harmadik fordulóban Jersey szigetének legeredményesebb egyesülete várt a magyar csapatra. A remek kezdés ellenére sajnos a szlovén csapathoz hasonló a magyar csapatnak is becsúszott egy vereség a szigetországiak ellen, így végül 4:1 nyerte meg ezt az összecsapást. A metzi csapatok eközben megsemmisítő 5:0-ás győzelmet arattak Szlovénia ellen, míg az előző körben remekelő Szlovákia csak 3:2-re nyert Lettország ellen ezzel komoly előnyt adva a magyar csapatnak.

A negyedik fordulóban került sor a mindent eldöntő magyar-szlovén összecsapásra. A tét nem kisebb mint, hogy melyik csapat jut be Európa legjobb 8 egyesülete közé. A Magyarszéki csapat nagyon rosszul kezdett, s két aránylag sima meccsen került egyből 2:0-s hátrányba. A sötétedés miatt azonban a három páros mérkőzésre csak vasárnap reggelt került sor.

Sajnos a szombat esti forma vasárnap reggel is felfedezhető volt még a magyarszéki csapaton. A három páros mérkőzésből kettőt hamar megint sikertelenül vett a magyar csapat. A Kocsis Tamás - Novák Barna alkotta páros azonban a továbbjutást életben tartva behúzta az utolsó mérkőzést. Azonban ezzel komoly terhet tett saját nyakába a magyar csapat. A biztos továbbjutáshoz a szlovák Univerzum csapatát 5:0-ra kellene legyőzni a magyarszéki csapatnak, mivel Szlovénia az utolsó körben Lettországgal találkozik.

Az ötödik körben a magyar csapat sajnos máris a szlovén csapat kezébe helyezte a továbbjutás kérdését, mivel az egyik triplett mérkőzését elveszítette, míg Szlovénia mind a kettőt hozta Lettország ellen. A továbbjutáshoz így az kellett, hogy a Magyarszéki ÖSE mind a három páros mérkőzését megnyerje, míg a szlovén Medvedi egyet elbukjon a lett SK Upeciems ellen.

A duplett mérkőzések megkezdése után, egy jó fél órával Szlovénia máris hozta az egyik duplett győzelmét, azonban a másik két csapata nagyon szenvedett, s hatalmas meglepetésre az egyik duplettje ki is kapott 13:8-ra. Ekkor még bőven zajlottak a magyar-szlovák duplett mérkőzések, azonban mindenhol magyar előnyt könyvelhettünk. A lett győzelem hatalmas lökést adott a magyar csapatnak, s 10 perccel a lett győzelem után mind a három csapatunk rövidre zárta mérkőzését, s ezzel bejutott Európa legjobb 8 egyesülete közé.

A továbbjutáshoz így a franciák ellen elért bravúr-győzelem mellett, kellett egy kis lett segítség is, azonban az elért siker így is hatalmas, hiszen a tavalyi középdöntőbe-jutást megismételve egyetlen közép-kelet európai országként újra ott van a Magyarszéki ÖSE csapata.

Végeredmény
1. Metz 24 győzelem - 1 vereség
2. Magyarszéki ÖSE 15 győzelem - 10 vereség
3. Szlovénia 14 győzelem - 11 vereség
4. Szlovákia 10 győzelem - 15 vereség
5. Lettország 6 győzelem - 19 vereség
6. Jersey 6 győzelem - 19 vereség

A magyar csapat tagja volt: Simon Ágnes; Kárpáti Zsófia; Bosznay Zoltán; Kocsis Tamás; Frank László; Kutasi Péter; Novák Bertalan; Novák Barnabás.

A középdöntő október 19-21 között kerül megrendezésre Monacoba, ahol a házigazda Monegasque csapata mellett, a belga Joli Bois és az olasz Bocciofila csapata lesz az ellenfél. A középdöntőből az első két helyezett jut a németországi Final Fourba.

Címkék#Magyarszék

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!