Sport

2008.02.22. 11:24

Javuló körülmények a PMFC utánpótlásánál

Szülői értekezletet tartottak a PMFC utánpótláscsapatainál, ahol kiderült, hogy ha a klub szeretné megtartani gyerekfocistáit, akikre a későbbiekben a felnőttcsapat építhet, a létesítményhelyzeten, a körülményeken kell elsősorban javítani.

K. Mayer András

Nagy öröm, ha sportol a gyerek, de nem mindegy hol, milyen körülmények között, kik foglalkoznak vele, és milyen jövőképet kínál az adott klub: ekképpen öszszegezhetők a szülőket leginkább foglalkoztató kérdések. A PMFC új tulajdonosa, Matyi Dezső a klub és az utánpótlás-szakosztály vezetőségével ezekre kívánt megnyugtató válaszokat adni a közelmúltban tartott „szülői értekezleten”, amelyre a 15-19 éves játékosok szülei voltak hivatalosak.

A közel száz szülőnek először Matyi Dezső vázolta az egyesületnél várható, természetesen örömteli, a sikeres munkát elősegítő változásokat, majd a klub első embere átadta a szót a hallgatóságnak. Bár sok kérdés nem hangzott el, a lényegre azért rátapintottak a „bátrabbak”. Az egyik apuka szerint egyrészt szégyenteljes, hogy egy ilyen egyesület 8-9 millió forintot szánt az utánpótlásra, másrészt mindent elmond a jelenlegi állapotokról, hogy aznap délután is három csapat edzett egy pályán.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Az edzéseken az elszántságra nem lehet panasz
[/caption]A „címzett”, az utánpótlás-szakosztály elnöke, Gonda Tibor elmondta, működésük mintegy 15-20 millió forintot emészt fel, s mivel a klub korábban egy fillért sem volt hajlandó adni, több pénzt nem tudtak előteremteni. Az biztos, tette hozzá, hogy a helyzet javulni fog, hiszen a tulajdonos is támogatja majd anyagilag az utánpótlást, ráadásul nyártól a négy ificsapatot (16-19 évesek) átveszi a felnőtteket működtető kft. - természetesen minden versenyeztetési költséggel együtt. A létesítményhelyzet javítására Matyi Dezső tett ígéretet, megjegyezve, hogy már most érdemes körülnézni a mecsekaljai stadionban. Következő lépésként új műfüves pálya épül majd a Bóbita park helyén, amely ősztől a Kovácstelepen gyakran valóban tapasztalt zsúfoltságot hivatott megszüntetni. Jellemző az új tulajdonos eltökéltségére, hogy amikor az egyik szülő megjegyezte, nem ártana, ha egy csapattal két edző foglalkozna, a következőket válaszolta: „Rövid időn belül minden korosztályban az ország legjobb csapatai közé kell kerülnünk. Ha ehhez csapatonként két edző kell, akkor kettő lesz, ha másfél, akkor másfél...”

Az összejövetelről kifelé menet sokan megjegyezték, a tervek valóban szimpatikusak, csak valósítsák is meg őket - nem úgy, mint korábban. Erre minden bizonnyal most van a legnagyobb esély, hiszen a tulajdonos a saját pénzét teszi kockára. Vagyis a zárszót nem csak a levegőnek szánta: „A végeredmény nem lehet más, mint hogy sikeres lesz a csapat!”

Több mint kétszázötven gyerekkel foglalkoznak

A PMFC utánpótlás-szakosztályában 6-19 éves gyerekeknek tartanak edzéseket, a tizennégy korosztályos csapatban összesen 262-en futballoznak. A 98 gyerekfocista (6-11 évesek) közül a legidősebbek keresztpályás bajnokságban – félpályán – játszanak, a kisebbek alkalmankénti tornákon kispályán mutathatják meg, mit tudnak. A négy serdülő- és négy ificsapatot (12-15 évesek, illetve 16-19 évesek) egyaránt országos bajnokságban, nagypályán versenyeztetik. Herke Imre szakágvezető hozzátette, a TÁSI-val szoros kapcsolatot ápolnak, ennek keretében a futballosztályokban heti két alkalommal a PMFC edzői tartják a testnevelésórát. Amelyeken ha feltűnik egy-egy ügyesebb gyerek, rögtön a klubhoz irányítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!