Sport

2015.01.08. 17:11

Kevesebb juthat a pécsi sportra?

Nyugtalanító információ jutott el a Dunántúli Napló szerkesztőségébe. A hírek szerint az idei városi költségvetésben jóval kevesebb pénz juthat majd a sportra, mint az elmúlt években.

Szakács Miklós (Dunántúli Napló)

Még élénken élhet az ember szeme előtt, ahogy három évvel ezelőtt egységesen horkant fel Pécs sportélete, amikor háromszázról kétszázmillió forintra csökkent a város sporttámogatásra szánt kerete. Nem is volt meglepő a reakció, hiszen a Mecsek lábánál öt élvonalbeli csapat működik, de mellettük több olyan egyesület is van még, amely megérdemli a támogatást.

Mindezek tükrében alaposan meglepett minket az a hír, amely tegnap futott be hozzánk. Nevezetesen hogy idén még a tavalyinál is kevesebbet oszthat majd szét az önkormányzat. A második megdöbbenés akkor következett, amikor azt hallottunk, hogy 75 millió forintra apadhat a támogatási összeg. Persze az újságírói kíváncsiság nagy úr, ezt a túlzóan alacsony számot hallva azért elbizonytalanodtunk a „füles” valóságtartalmát illetően.

Természetesen megkerestük Pécs Népjóléti és Sportbizottságának elnökét, Sztojkovics Évát, aki nem tudta értesülésünket egyértelmű igennel vagy nemmel kommentálni.

– Tekintettel arra, hogy a városnak jelenleg még nincsen elfogadott költségvetése 2015-re, az értesülést sem megerősíteni, sem pedig cáfolni nem tudom – nyilatkozta diplomatikusan a politikus. – Mint a sportbizottság elnöke, természetesen azt tartanám üdvözítőnek, ha legalább annyi pénz jutna idén a sportra Pécsett, mint az elmúlt években. Február 28-án lesz közgyűlés, ahol szavazni fogunk az idei büdzséről, illetve előtte, 8-án egy rendkívüli ülésre is sor kerül. Annál előbb nem tudok konkrétumokról beszámolni.

Ha a városvezetés valóban vissza akarja fogni a kiadásokat, óvatosan kell bánnia a sporttámogatásokkal, hiszen a tavalyi évben több egyesülettel is hosszú távú, hároméves megállapodást kötött, ami már önmagában a duplája lenne annak az összegnek, amiről a „rémhírek” szólnak. Ezzel kapcsolatban azt mondta lapunknak Sztojkovics Éva, hogy ha csökken is a városi sporttámogatás, az a hároméves szerződések összegénél nem lehet alacsonyabb, ebben az esetben viszont a többi egyesület járhat pórul.

Itt tartunk most. Nem tudni, hogy valóban meg kell-e húznia a nadrágszíjat a pécsi egyesületeknek, és a jelen állás szerint február közepéig, végéig erre nem is fog fény derülni. Az viszont biztos, hogy ha a sporttámogatási keretösszeg csökkenni fog, sok egyesületnél nagyon nehéz hónapok következhetnek.

A szerződések szerint 145 millió lehet az alsó határ

Még ha a 75 millió forintos sporttámogatásról szóló hír igaz is, a város vezetése nem feledkezhet meg arról az ide költségvetés megtervezésekor, hogy tizenhat pécsi sportegyesülettel hároméves támogatói szerződése van, így ezekben az esetekben fix összeggel kell terveznie.

A „nagyoknak” – PMFC, PVSK-Pannonpower, PVSK-Mecsek Füszért, PVSK, PEAC-Pécs és a PSN Zrt. – kifizetendő tíz-húszmilliós éves összeg mellett megannyi pár millió forintos tétel is szerepel a listán. A PEAC női kézilabdacsapatának „megszavazott” ötmilliótól a triatlonosok másfél millióján keresztül egészen a Pécsi Korcsolyázó Egyesületnek járó ötszázezer forintig. Mind a tizenhat egyesület támogatását összeadva 145,5 millió forintnál áll meg a „számla”.

Sztojkovics Éva is erre az utalt akkor, amikor arról beszélt, egy bizonyos határ alá nem csúszhatnak akkor sem, ha esetleg valóban csökkenne a keret.

Viszont ha ezen csapatok meg is kapják a garantált támogatást, fennáll a veszélye, hogy a többiek, akik minden évben izgulnak, hogy kapjanak valamicskét, ezúttal kiesnek a pikszisből. Arról nem is beszélve, hogy ha a város valóban radikálisan csökkentené az eddigi anyagi forrásokat, sok-sok szerződés módosítását kell elintézni, ami nem lesz egyszerű.

Pletykákra nem adnak

Több olyan egyesületet is megkerestünk, amely hároméves támogatói szerződéssel rendelkeznek. Győri János, a PMFC-MATIAS és Bán Gábor, a PVSK-Pannonpower ügyvezetője is azt mondta megkeresésünkre, nem hallottak ilyen tervekről. Mind a ketten hozzátették, élő szerződésük van a várossal.

Nagy Zsolt, a PVSE kézilabdacsapatának ügyvezetője azonban árnyalta a képet valamelyest.

– Hallani pletykákat a támogatás kacsán, de pletykákra ugyebár nem adunk – mondta a sportvezető. – A három évre szóló szerződésünk itt van a kezünkben, ezzel tudunk előre tervezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!