Sport

2012.07.01. 13:12

Kispadra ültették Cziglert, másodedző lesz

Az ősszel kezdődő idényben Czigler László is ott ül majd a PVSK-Pannonpower férfi-kosárlabdacsapatának kispadján. De nem mezben – másodedzői minőségben.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

– Tizenegynéhány évvel ezelőtt úgy verte meg a Matáv Pécs az Albacompot, hogy néhány másodperccel a vége előtt, egypontos hátránynál Csirke Ferenc hozta fel a labdát, Czigler Lászlónak passzolt, aki rádobta, a labda beesett, a csarnok felrobbant. Akkor határozottan jó működött az összjáték kettőjük között...

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Czigler (labdával) a gyűrű alatt sokszor bizonyította, ért a kosárlabdához
[/caption]

– Most sem lesz semmi probléma, elhiheti. Ferivel már nagyon régóta ismerjük egymást, tudjuk, mit gondol a másik a kosárlabdáról úgy általában, de legalább ilyen fontos, hogy emberileg is jól kijövünk egymással. Azt hiszem, egy ilyen relációban ez is fontos, hiszen maximálisan meg kell bízni a másikban.

– Az mindenesetre egy érdekes szituáció, hogy a vezetőedző irányító volt, míg a másodedző center. Akár egészen jól is kijöhet ebből a PVSK, hiszen Csirke Ferenc foglalkozhat a mezőnyjátékosokkal, ön pedig a palánk alatt küzdőkkel.

– Azért nem ilyen egyszerű a helyzet, de tény, hogy van tapasztalatom bőven. Hogy mást ne mondjak, nem kell videókat néznem ahhoz, hogy megmondjam a pécsi centereknek, miként kell hatékonyan védekezni mondjuk a szolnoki Báder Mártonon vagy éppen a szintén ott kosarazó Trepák Zoltánon – ugyanis én magam is védekeztem rajtuk nem egy alkalommal. Ugyanakkor a kosárlabda nyilvánvalóan nem csak mezőny-, illetve centerjáték, hanem a kettő együtt, szóval sokkal komplexebben kell gondolkodni ennél.

– Kinek a szava lesz a döntő?

– Nem kérdés: a vezetőedzőé. Csirke Feri az előző szezonban bizonyította, hogy érti ezt a szakmát: nehéz helyzetben vette át a csapatot, ráadásul az a szerkezet minden volt, csak hétköznapi nem, és sikerült a maximumot kihoznia a gárdából, hiszen a bajnokság végén a hetedik lett a PVSK-Pannonpower. Szóval egyértelmű, hogy ő a vezetőedző, a fontos kérdésekben ő dönt, és ő is meccsel. Én elvileg a kispadról sem állhatok fel.

– A játékoskiválasztásba beleszól?

– Segítek Ferinek a videók végignézésében.

– Mi a helyzet a gyerekekkel? Az elmúlt évben főleg velük foglalkozott.

– Mostantól egy kicsit nagyobb gyerekekkel foglalkozom majd. A másodedzőség mellett ugyanis az U23-as csapat is hozzám tartozik, őket kell majd felkészítenem a bajnokságra. Ráadásul úgy fest, erős gárda születik Pécsett, szóval szép kihívások várnak ránk.

– Kanyarodjunk vissza a másodedzőséghez. Készült már rá?

– Számos trénerrel dolgoztam már együtt játékosként, és az elmúlt 4-5 évben már a pályáról és a pálya széléről is igyekeztem figyelni, ellesni olyan dolgokat, amiket a másodedző csinál általában. Próbáltam úgy nézni egy-egy meccset, hogy én mit tennék adott szituációkban, egyszóval fejben már igyekeztem felkészülni arra, hogy egyszer egy felnőtt csapatnál másodedző legyek.

– No, hát eredményes volt a felkészülés...

– Igen, másodedző vagyok, de az eredményesség kérdésére majd térjünk vissza mondjuk a bajnokság közepén.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló) Czigler (labdával) a gyűrű alatt sokszor bizonyította, ért a kosárlabdához -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!