Sport

2012.04.04. 13:41

PMFC: Mink Olivér előbb felajánlotta lemondását, majd elvállalta a feladatot

Szerda délben sajtótájékoztatón jelentették be a PMFC labdarúgócsapatánál, hogy a hétfőn menesztett Mészáros Ferenc helyett a szezon végéig az eddigi pályaedző, Mink Olivér lesz a megbízott vezetőedző. A szakvezető elsősorban azt várja a játékosoktól, hogy jól és felszabadultan futballozzanak.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

Meglepetés nem volt. Nem lépett elő az egyik szobából sem Marijan Vlak, sem Tomiszlav Szivics, sem Mészöly Géza.
A PMFC szerda délben tartott sajtótájékoztatóján mindössze annyi történt, hogy a tulajdonos, Matyi Dezső megerősítette azt az információt, amiről az elmúlt két napban már hírt adtunk: vagyis a szezon végéig Mink Olivér lesz a hétfőn menesztett Mészáros Ferenc utóda. Matyi Dezső kérdés nélkül, mintegy bevezetőként „megválaszolta”, hogy miért került sor a váltásra.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Mink Olivér előbb felajánlotta lemondását, majd elvállalta a feladatot
[/caption]

– A célok nem változtak, továbbra is az első tízben kell végeznie a csapatnak – kezdett bele mondandójába Matyi Dezső. – Nem azért váltottunk, mert elégedetlenek vagyunk a helyezéssel. Az őszi szezon végétől, az MTK elleni hazai kupameccstől kezdve leszállóágba került a csapat, az eredmények nem úgy jöttek, ahogy korábban, és a játék sem volt olyan, ami elvárható. Ami korábban jellemző volt erre az együttesre, vagyis a csapategység és a jó hangulat, az megbomlott, nem működött. A tavaszi eredmények önmagukért beszélnek: a tabella két utolsó helyezettje, a Zalaegerszeg és a Pápa ellen sem győztünk. Mészáros Ferenc jó szakmai munkát végzett, hiszen feljuttatta a csapatot az NB I-be, ahol a hatodik helyen állunk. De most váltani kellett.

Váltani kellett, s ennek köszönhetően most Mink Olivér mutathatja meg, hogy felkészült erre a feladatra. A 42 éves szakember már megszerezte a munkához szükséges képesítést, rendelkezik pro licenccel, de eddig nem volt lehetősége arra, hogy élvonalbeli együttest irányítson. A PMFC-nél most megkapta a bizalmat, mert a tulajdonos úgy véli, hogy „mentalitása, szakmai felkészültsége elegendő ahhoz, hogy a szezon végéig megbízott edzőként dirigálja a csapatot”.
S ki tudja, lehet hogy tovább is.

De ne szaladjunk előre! Az edzőváltással kapcsolatban ugyanis feltétlenül érdemes megjegyezni, hogy a piros-feketékhez Mészáros Ferenccel együtt érkező Mink Olivér korrekt volt: amikor kiderült, hogy menesztik a vezetőedzőt, ő is felajánlotta lemondását. Ezt azonban a vezetőség nem fogadta el, sőt, felkérte, hogy vállalja el a vezetőedzői feladatot – amire igent mondott.

Kérdésünkre, hogy mit várhatunk majd a Mink-féle PMFC-től, így válaszolt: „Nem tudom azt ígérni, hogy hülyére verjük az Újpestet. Nyílt, őszinte támadófutballt várok. Én egy bevállalós ember vagyok, de persze fenekestül nem lehet felforgatni mindent. Nem vagyok jobb edző, mint mások, de más ember vagyok. Szeretném azokat a szisztémákat, edzésmódszereket áthozni ide, amelyek máshol működnek.”

A szakvezetőtől megkérdeztük azt is, miért torpant meg tavasszal a pécsi csapat (öt bajnoki alatt egy győzelem, két döntetlen, két vereség, nem túl biztató játék). Elmondta, ennek több oka is volt, de erről inkább Mészáros Ferencet kérdezzük, hiszen ő irányította a szakmai munkát.

– Valóban leszállóágba kerültünk. A játékosoknak el kell hinniük, hogy mire képesek! Azt várom tőlük, hogy jól és felszabadultan játsszanak a folytatásban. Mert ha így lesz, akkor nyerni fogunk. Mindenkinek fel kell vállalnia a felelősséget a pályán! – tette hozzá Mink Olivér.
Az új trénertől azt is megtudakoltuk, „rettegve” vállalta-e el a vezetőedzői posztot annál a csapatnál, amelynél Matyi Dezső tulajdonos mindig magasra teszi a lécet, s nem elég a tabella előkelő helyén tanyázni, a játék sem lehet közönségriasztó.

– Szemernyi rettegés nincs bennem! Kaptam egy lehetőséget a tulajdonostól, amelynek köszönhetően edzővé válhatok. Az a legfontosabb, hogy ha majd elválnak útjaink, mondjuk harminc év múlva... (némi hatásszünet nem kevés mosolygással, hiszen mindenki rögtön Sir Alex Fergusonra gondolt), vagy rövidebb idő múlva, akkor úriemberként váljunk el – fogalmazott a tréner.

Ez kétségtelenül fontos. Miként az is, hogy a folytatásban is eredményes legyen a csapat, és jól is játsszon. Ha így lesz, húsz év múlva akár Sir Oliver Minknek is hívhatják a PMFC vezetőedzőjét.

Kesztyűgyár, Komló, Újpest, Ausztria, Iszmailia

Amióta szóba került, hogy Mink Olivér lesz a PMFC új vezetőedzője, nagyon sokan kérdezgették, hogy ki is az a Mink? Nos, az 1970-ben született tréner mögött valóban nincs olyan fényes játékos-pályafutás, mint amilyen például Mészáros Ferencé, de ő is végigjárta a szamárlétrát, s nem ismeretlen számára a futball-labda. Vasason kezdett focizni, onnan a PVSK-hoz került, tizenöt évesen pedig már játszott a megyei első osztályban a Kesztyűgyár felnőttcsapatában. Utána futballozott az NB II-es Komlóban, majd az újpesti juniorokhoz került. Később osztrák harmadik és negyedik ligás csapatoknál szerepelt, s rövid ideig az egyiptomi Iszmailia együttesében légióskodott.

Az edzősködést Ausztriában gyerekcsapatoknál kezdte, s megszerezte a D-, B-, A- és végül a pro licencet is. Egy ideig a Budapest-bajnokságban szereplő Szent Pál Akadémia játékos-edzője volt, majd a PVSK NB III-as együttesénél lett szakvezető, a PMFC előtt pedig Kozármislenyben az U19-esek szakmai munkáját irányította. Tavaly tavasszal lett Mészáros Ferenc segítője az akkor még NB II-es pécsi csapatnál.

Az edzősködést Ausztriában gyerekcsapatoknál kezdte, s megszerezte a D-, B-, A- és végül a pro licencet is. Egy ideig a Budapest-bajnokságban szereplő Szent Pál Akadémia játékos-edzője volt, majd a PVSK NB III-as együttesénél lett szakvezető, a PMFC előtt pedig Kozármislenyben az U19-esek szakmai munkáját irányította. Tavaly tavasszal lett Mészáros Ferenc segítője az akkor még NB II-es pécsi csapatnál. Mink Olivér előbb felajánlotta lemondását, majd elvállalta a feladatot -->

Címkék#Pécs#PMFC

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!